6 aprilie 2015

Vulpescu: Întemeierea Academiei, consolidarea României moderne și realizarea Marii Uniri sunt strâns legate

By In Clio, Esenţial

Întemeierea Academiei Române, consolidarea României moderne și realizarea Marii Uniri sunt strâns legate, a afirmat recent ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, la ședința solemnă a Academiei Române, prilejuită de aniversarea a 149 de ani de la înființare.

 

“În marea lor înțelepciune, întemeietorii și primii membri ai forului suprem al culturii române au pus bazele viitoarei unități naționale, furnizând culturii noastre, într-un răstimp relativ scurt, dar intens, primele dicționare, gramatici și cărți de istorii, primele ediții de texte și întâiul panteon spiritual”, a spus Vulpescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, remis Agerpres.

În opinia acestuia, la un an distanță de aniversarea unui secol și jumătate de activitate academică neîntreruptă și la trei ani de celebrarea unui secol de la Marea Unire, România are nevoie de “un nou proiect, pentru următorul secol”, iar Academia Română este “unul dintre pilonii pe care se va sprijini acest proiect”.

“Vă propun să ne gândim împreună, de pe acum, la câteva idei. Intenționez să lansez inițiativa restaurării și punerii în circuitul public de vizitare a tuturor caselor artizanilor Marii Uniri, în paralel cu elaborarea unui dicționar istoric al acestor personalități din toate teritoriile românești. Unii dintre aceștia au fost membrii Academiei Române, deci mi se pare firesc ca aceasta să fie partener în tot ceea ce presupune celebrarea memoriei corifeilor de la 1 Decembrie”, a arătat Ionuț Vulpescu.

De asemenea, ministrul Culturii a propus înființarea unui Centru Național de Istorie a Unității Naționale.

“Mă gândesc dacă nu cumva Muzeul Unirii de la Alba-Iulia n-ar trebui transformat într-un Centru Național de Istorie a Unității Naționale, care să aibă, simultan, și o funcție educațional-formativă, găzduind un colectiv permanent de cercetare și editare de carte cu tematica Marii Uniri. Institutele de istorie, de științe filologice și de științe juridice ale Academiei Române pot aduce o contribuție fundamentală la constituirea acestui Centru Național de Istorie și m-aș bucura dacă Academia ar răspunde pozitiv la invitația noastră de a fi partener al Ministerului Culturii, al Guvernului României, în proiectul de aniversare a unui secol de la Marea Unire.”, a spus Vulpescu.

Totodată, ministrul a reînnoit invitația adresată membrilor Academiei Române de a se alătura eforturilor Ministerului Culturii pentru a susține o dezbatere națională asupra Strategiei culturale, care, în opinia sa, trebuie elaborată și adoptată, pentru a pune capăt marginalizării culturii și politizării excesive a administrării ei, mai informează Ministerul Culturii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.