8 august 2018

Volumul “Lumea scrisă”, care oferă momente-cheie din evoluţia literaturii, lansat la Polirom

By In Carte

Volumul “Lumea scrisă. Poveşti care au schimbat oamenii, istoria şi civilizaţia”, de Martin Puchner, profesor “Byron and Anita Wien” de engleză şi de literatură comparată la Universitatea Harvard, a fost editat de Polirom.

Volumul a apărut în colecţia “Historia” (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), şi în ediţie digitală, în traducerea Anacaonei Mîndrilă-Sonetto.

Potrivit casei de editură, Martin Puchner ne poartă într-o călătorie fascinantă de-a lungul istoriei, în care ne dezvăluie rolul esenţial al literaturii în configurarea lumii de astăzi.

Cu ajutorul a 16 texte fundamentale selectate din peste 4.000 de ani de literatură universală, ne arată cum a inspirat scrierea ascensiunea şi decăderea imperiilor şi naţiunilor, naşterea ideilor filosofice şi politice şi a credinţelor religioase.

În această carte sunt prezentate învăţăturile orale ale lui Buddha, Confucius, Socrate şi Iisus, cum au fost transcrise de discipolii lor. Cititorul va face cunoştinţă cu Murasaki, o doamnă din Japonia secolului al XI-lea, autoarea primului roman din istorie, “Povestea lui Genji”.

Este urmărit Miguel de Cervantes, părintele romanului modern, luptând cu piraţii şi pe Goethe inventând conceptul de literatură universală. Puchner ne poartă în Troia, Pergam şi China, stă de vorbă cu laureaţii Premiului Nobel Derek Walcott, în Caraibe, şi Orhan Pamuk, la Istanbul.

Autorul oferă mai mult decât o istorie a literaturii sau a tehnologiilor scrierii, arătând cum cărţile au influenţat istoria şi cum literatura ne-a transformat planeta într-o lume scrisă.

“Oferind instantanee ale momentelor-cheie din evoluţia lumii scrise, Puchner creează o pasionantă odisee intelectuală”, scrie Publishers Weekly. 

“Puchner este un fin observator al ironiilor istoriei. Idealul lui este «literatura universală», o sintagmă împrumutată de la Goethe. Amploarea uimitoare şi entuziasmul molipsitor din cartea lui sînt un omagiu adus acestui ideal”, potrivit The Sunday Times. 

Scriitoarea Margaret Atwood afirmă: “Merită o lectură atentă, pentru a înţelege cum am ajuns să citim”. 

Martin Puchner este profesor “Byron and Anita Wien” de engleză şi de literatură comparată la Universitatea Harvard. A primit numeroase premii pentru cărţile sale, care abordează teme diverse, de la filosofie la artă. Bestsellerul său în şase volume, “The Norton Anthology of World Literature”, şi cursurile de la HarvardX MOOC (cursuri online deschise), adresate studenţilor din întreaga lume, acoperă patru mii de ani de literatură. Locuieşte în Cambridge, Massachusetts.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.