20 aprilie 2018

Volumul „Doina Cornea-Dincolo de zid”, nominalizat la Gala Istoriei Contemporane

Cartea este scrisă de istoricul clujean Cornel Jurju

By In Carte

Volumul „Doina Cornea-Dincolo de zid”, 322 pagini, scris de istoricul clujean Cornel Jurju, apărut la editura clujeană Argonaut, este nominalizat la Gala Istoriei Contemporane organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Hanns Seidel – România.

Cartea este nominalizat la secțiunea Restituiri (memorii, jurnale, interviuri).

Volumul este amplu, conține multe descrieri care pun într-un context adâncit viața și activitatea opozantei române, apoi o serie de  interviuri lărgite cu Doina Cornea și un calup de fotografii alb-negru inclusiv fotografii ale echipei de filaj aparținând Securității.

Doina Cornea a murit în 4 mai 2018, la 89 de ani.

„Doina Cornea a fost cel mai important opozant al comunismului din România anilor ’70 şi ’80. De subliniat: opozant și nu disident! Ea nu s-a încurcat în subtilităţi de limbaj, metafore, aluzii, „comunismuri cu faţă umană”. Timp de opt ani, a supus „totalitarismul roşu” românesc, ca ideologie şi practică a puterii, unei complete negaţii.

Într-un oraş adâncit, asemeni întregii ţări, în frică, laşitate, muţenie, poate complicitate, Doina Cornea a găsit curajul de a scrie şi vorbi liber/răspicat. Tipic oricărui regim totalitar, şi în cazul acesta preţul libertăţii asumate a devenit deosebit de costisitor: interminabile anchete, aresturi, bătăi, calomnii, injurii, scrie autorul cărții ,,Doina Cornea – Dincolo de zid”, istoricul Cornel Jurju.

“Am fost surprins de nominalizare. Mă bucur mult”, a declarat pentru clujulcultural.ro istoricul Cornel Jurju.

Cartea dedicată Doinei Cornea este al doilea volum al istoricului Cornel Jurju după cartea „Tovarășii împotriva Coroanei”.

Alți clujeni nominalizați la mai multe categorii sunt Traian Rotariu, Luminița Dumănescu și Mihaela Hărăguș, autorii volumului “Demografia României în perioada postbelică (1948-2015), apărut la Editura Polirom Iași.

Juriul Galei de Istoriei Contemporane este compus din istoricii Bogdan Murgescu, Theodor Paleologu și criticul literar Dan C. Mihăilescu.

„Gala istoriei contemporane” este un proiect organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Fundația Hanns Seidel – România care presupune premierea celor mai bune lucrări pe teme de istorie contemporană din anul precedent. Obiectivele principale ale acesteia sunt popularizarea istoriei contemporane și încurajarea autorilor și editurilor care publică sau traduc cărți pe această temă.

Evenimentul are loc pe 22 mai, ora 18.00, la Teatrul Odeon din București.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.