21 octombrie 2014

Visul lui Mircea Eliade, împlinit la Cluj

By In Carte

EXCLUSIV. Începând cu această toamnă, la Universitatea Babeș Bolyai (UBB) funcționează Centrul clujean pentru Studii Indiene, o premieră naţională.”Vinovată” pentru existența lui este cercetătoarea Mihaela Gligor, care ne povestește, în exclusivitate, câte ceva despre acest nou proiect al ei: primul centru de studii indiene la nivel de universitate din România. 

Gligor

Cercetătoarea Mihaela Gligor în India-foto arhivă personală

 clujulcultural.ro: Când, cum ți-a venit ideea?

Mihaela Gligor: În ultimii ani am avut tot felul de inițiative legate de India, de la inaugurarea Colecției de carte Biblioteca Indiană, pe care o coordonez la Editura Casa Cărții de Știință de la Cluj, la înființarea (alături de două bune prietene) Centrului Cultural ”Rabindranath Tagore” România și co-organizarea Festivalului culturii indiene, Namaste India, la o mulțime de lansări de carte și dicuții cu elevii și studenții sau evenimente publice (ultimul în cadrul TiMAF). Astfel că dorința de a înființa un Centru de Studii Indiene la nivel de universitate a venit, oarecum, firesc. Am observat, în acești șapte ani de când sunt în contact cu India, că există o fascinație vis-a-vis de cultura indiană. Fie că e vorba de film, muzică, dans, carte sau bucătărie, tot ce ține de India este bine primit de publicul din România. Iar tinerii își doresc să cunoască, să învețe, să aprecieze la justa lor valoare tradițiile, limbile și filosofiile Indiei. Așa se face că mi-am pus în gând să înființez acest Centru Clujean pentru Studii Indiene în cadrul Universității Babeș Bolyai.

clujulcultural.ro: Cine te-a sprijinit?

Mihaela Gligor: Am găsit un sprijin  extraordinar la Rectoratul UBB și la Facultatea de Litere, în cadrul căreia și funcționează acest Centru. Le sunt recunoscătoare tuturor acelora care au crezut în visul meu și m-au ajutat să îl transform în realitate. Sunt sigură că vom avea succes.

 clujulcultural.ro: Era și visul lui Eliade!

Mihaela Gligor: Da, era visul lui Eliade. Și al altora. Înainte și după el. Într-o scrisoare către Arion Roșu, din 14 decembrie 1966[1], Eliade scria: ”indianistica n-a avut noroc în România”.

Nimic nu a fost întâmplător în povestea aceasta cu indianistica. Un vechi proverb indian spune că în viaţă evenimentele se petrec doar atunci când trebuie; nu mai devreme, nici mai târziu, ci exact la momentul potrivit. Cu siguranță există un motiv pentru care acest Centru s-a înființat acum, aici, la Cluj. Sunt mândră că am putut ajuta la înființarea lui și aș vrea să cred că se va auzi, în curând, depre minunatele evenimente pe care le vom organiza.

centru 2

Fotografie din viitorul centru

 clujulcultural.ro: Ce obiective are Centrul?

Mihaela Gligor: Centrul are ca obiectiv principal promovarea culturii indiene și o mai bună înțelegere a ei prin programe complete de educație, cercetare și publicare. Vom avea cursuri de cultură și civilizație și de limbi (sanscrită, bengali, hindi). Pe cât posibil, vom încerca să aducem profesori din India. Vom dezvolta colaborări cu centrele similare de la mari universități din Europa, USA și India. Centrul nostru nu este afiliat nici unei mișcări politice sau ideologii religioase. Este deschis tuturor acelora care își doresc să își însușească o parte din incredibila cultură a Indiei.

clujulcultural.ro: Ce rol joci tu?

Mihaela Gligor: Sunt director al acestui centru. Sună pretențios. Aș vrea să cred că sunt un mijlocitor între două lumi: India, cea care mi-a schimbat viața și m-a făcut mai puternică și România, cea în care îmi doresc să aduc India mea.

India

Mihaela Gligor si cartile sale despre India

 clujulcultural.ro: Când va avea loc deschiderea oficială?

Mihaela Gligor: Cândva în luna noiembrie. Vă anunț din timp și vă aștept. Mulțumesc pentru interes și ajutorul oferit în promovarea acestei inițiative.

 clujulcultural.ro: Mulțumim, Mihaela. Succes pe mai departe.

Mai multe informaţii  despre Centrul de Studii Indiene al UBB găsiţi pe pagina web oficială a centrului AICI, pe contul de Facebook al centrului AICI sau pe mailul oficial AICI.

PS

[1] Scrisoare inclusă în Postlegomena la felix culpa. Mircea Eliade, evreii și antisemitismul. Ediție de Mihaela Gligor și Liviu Bordaș, Presa Universitară Clujeană, vol. 2, 2013, p. 515.

10 Comments
 1. […] VALENTINE’s DAY Sute de tineri la conferinţa despre dragostea dintre Eliade şi Maitreyi Visul lui Mircea Eliade, împlinit la Cluj […]

  Reply
 2. Diana-Andreea Pop 10 iulie 2015

  Felicitari! Astept deschiderea! 🙂

  Reply
  • Redactia 10 iulie 2015

   E DESCHIS DEJA

   Reply
 3. petru 6 mai 2015

  pentru dl filolog si anonim …este Centrul de studii indiene la Bucuresti ? multumesc

  Reply
  • Anonim 6 mai 2015

   Nu

   Reply
 4. Anonim 21 octombrie 2014

  Felicitari!

  Reply
  • un filolog 22 octombrie 2014

   O “mica” mentiune: Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Limbi si Literaturi Straine) are o sectie de hindi inca din 1969. Din cate cunosc, studiaza si cu profesori nativi, atat limba cat si cultura si civilizatie. Laudabila initiativa dumneavoastra, dar nu va asumati “premiera.” Din fericire, studiile de indianistica exista de ceva vreme si aici.
   Mult succes in continuare!

   http://www.unibuc.ro/depts/limbi/literaturi_orientale/Hindi.php

   Reply
   • Mihaela Gligor 23 octombrie 2014

    Dlui Filolog.
    Multumim pentru apreciere si comentariu.
    Stim de existenta acestei sectii de limba hindi, de la Universitatea Bucuresti. In vremea in care Amita Bhose era in viata si preda acolo, sectia a fost intens frecventata. Se tineau cursuri de limba, cultura, civilizatie. Insa, din cate stiu, in ultimii ani se preda doar limba hindi. Ori, Centrul nostru isi propune altceva. Are o cu totul alta structura si intentie. Este un “centru de studii indiene”, astfel sub umbrela lui vor avea loc mult mai multe evenimente si mai multe tipuri de cursuri, nu doar de limba. Din acest motiv afirmam ca este singurul si primul de acest fel din tara.
    Multumim pentru intelegere.

    Reply
    • Anonim 28 octombrie 2014

     In continuare, nu este o premiera

     Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.