1 noiembrie 2013

Violonistul Alexandru Tomescu cântă mâine la Casa Universitarilor

By In Actualitate, Spectacol

 

Violonistul român Alexandru Tomescu şi cel ceh Pavel Šporcl pleacă într-un turneu de recitaluri extraordinare, desfăşurat în Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Bistriţa şi Timişoara, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Cehe, informează un comunicat de presă remis Mediafax.ro. Cei doi vor cânta, mâine, de la ora 19.00, la Casa Universitarilor.

Cei doi muzicieni propun un program de lucrări spectaculoase, precum şi prima audiţie a piesei “Gemini Studies”, de Dan Dediu. Lucrarea a luat naştere special pentru acest eveniment, îmbinând inspiraţia cunoscutului compozitor român cu teme din muzica a doi importanţi autori cehi – Antonin Dvořák şi Bedrich Smetana.

Proiectul a fost iniţiat de Ambasada Republicii Cehe în România şi Centrul Ceh din Bucureşti ca simbol al relaţiilor extrem de apropiate de care cele două state se bucură.

“Ţara noastră a devenit republică în octombrie 1918 şi a menţinut încă de la început o alianţă apropiată cu România. Faptul că Ziua Naţională a Republicii Cehe este sărbătorită printr-o serie de concerte susţinute de Pavel Šporcl şi Alexandru Tomescu, prieteni apropiaţi şi artişti excepţionali, este un simbol”, a declarat Jiří Šitler, ambasador al Republicii Cehe în România.

Evenimentele au început cu un concert la Ateneul Român, pe care Ambasada Republicii Cehe l-a dedicat tuturor colaboratorilor şi partenerilor săi. Turneul continuă la Casa Tineretului din Baia Mare (1 noiembrie), Auditorium Maximum (Casa Universitarilor) din Cluj-Napoca (2 noiembrie), Sinagoga din Bistriţa (3 noiembrie) şi Sala Capitol a Filarmonicii “Banatul” din Timişoara (5 noiembrie). Fiecare dintre recitaluri se va bucura de prezenţa lui Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe în România.

Un element surpriză îl reprezintă cele două instrumente nonconformiste ale celor doi muzicieni. Pavel Šporcl cântă pe o vioară albastră, iar Alexandru Tomescu, pe o vioară făurită de Silvian Rusu, care a primit o neobişnuită înveşmântare verde, special pentru această ocazie.

Alexandru Tomescu este omul provocărilor, pe care le caută, le înfruntă şi le învinge. Aflat într-o permanentă explorare a graniţelor sale muzicale şi personale, violonistul român s-a poziţionat deja în categoria restrânsă a interpreţilor de renume internaţional care în ultimele decenii au abordat toate cele trei mari integrale ale repertoriului violonistic: Paganini, Ysaÿe şi Bach. Alexandru Tomescu este invitat să concerteze pe toate meridianele globului şi dovedeşte, de fiecare dată, că pentru el nu există provocări muzicale de neînvins sau repertorii tabu.

Pavel Šporcl este cel mai apreciat reprezentant al tinerei generaţii de violonişti cehi, fiind descris de presa din ţara sa natală drept “acel tip de talent care se naşte probabil o dată la 100 de ani”. Este aclamat permanent pentru interpretările sale uluitoare, se bucură de un succes impresionant şi cucereşte publicul cu fiecare apariţie scenică. Pavel Šporcl nu se limitează exclusiv la repertorii de factură clasică, violonistul nu ezită când vine vorba de a face incursiuni în lumea muzicii jazz sau pop, promovând posibilităţile variate de exprimare ale viorii.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.