4 august 2018

VIDEO Tradiții populare și atmosferă relaxată la Mera World Music Festival

By In Actualitate

Mera World Music Festival. La doar 13 kilometri de Cluj-Napoca, oraș dominat zilele acestea de un mare eveniment muzical, ai parte de un… altfel de festival. Unul intim, mult mai mic, dar aproape de participant, prin tradiții, prin locul special de desfășurare, șura unei locuințe rurale și curtea sa, șura gospodăriei Szarka, „cartierul general” al festivalului de pe strada Principală, nr. 26.

Mera World Music Festival  promovează muzica bună și pentru asta a invitat în localitatea clujeană formații și muzicieni de succes din Mexic, Chile, SUA, România și Ungaria care începând de joi până duminică susțin 16 concerte în șură și în biserica din sat.

Scena din șura din Mera FOTO Clujulcultural.ro

Totul este organizat foarte bine, ca la festivalurile mai mari. Ca să intri trebuie să cumperi bilet sau abonament, ți se pune o brățară de acces, există oameni de ordine profesioniști.

La Mera Festival organizatorii au programat vizionare de filme BBC, se prepară pizza cu mozzarella locală, se fac donații pentru copiii talentați, se povestesc despre tradiții și despre bivoli – una din “mărcile înregistrate” ale satului Mera, se intră gratuit în costum popular, iar între timp unii lenevesc în hamace.

Doi tineri în costume populare intrând la festivalul din Mera FOTO Clujulcultural.ro

Dacă nu ești fan UNTOLD aici este locul perfect să te “refugiezi” în acest weekend. Ai parte de multe tradiții locale și joc popular, o ocazie destul de rară să asiști la așa ceva. Spectacolele de jocuri populare sunt foarte gustate de public.

La Mera World Music Festival participă nu doar localnici sau clujeni din oraș ci am întâlnit și străini. Aceștia au gustat din celebrele langoș sau din kurtos kalacs iar cei care au fost înfometați au cumpărat mititei de la standul special amenajat în incinta șurii.

 

“Noi suntem în vacanță în România, în Ardeal și am auzit de la o cunoștință de acest festival. Eram prin trecere prin Cluj-Napoca și am spus să venim să vedem ce e la festivalul de la Mera. Ni se pare autentic, foarte frumos, civilizat. E așa de intim totul și relaxat, ne simțim foarte bine și ne plac dansurile și muzica”, ne-a spus Kim Jorgens, un turist german despre experiența la acest festival.

Organizatorii au combinat tradițiile maghiare cu cele românești așa că renumitul grup Iza a fost invitat să concerteze la Mera și a fost aplaudat la scenă deschisă.

“Au fost spectaculoși dansatorii de dinainte, dar și aest grup ne-a plăcut mult, sunt foarte autentici”, a mai spus turistul german despre Grupul Iza.

„Sătenii din Mera acceptă acest festival, participă la el, ei înțeleg că avem un aport la viața culturală a comunității. Suntem bineveniți, iar acest lucru se datorează și genului de muzică din cadrul evenimentului – nu cred că ar fi fost la fel dacă organizam un festival rock sau de muzică electronică. Să nu uităm nici faptul că ne desfășurăm în mijlocul satului, iar acest lucru e atipic pentru un festival de acest gen”, precizează Bethlendi András, co-organizator și fondator al  festivalului.

Un bilet de intrare costă 39 de lei. Abonamente pentru cele patru zile de festival pot fi achiziționate la prețul de 119 lei. Abonamente de 3 zile la prețul de 89 de lei. Bilete și abonamente se găsesc pe www.meraworldmusic.ro

Program:

SÂMBĂTĂ, 4 AUGUST 

14:00 Dresch Mihály, Csoóri Sándor jr. and Lőrincz Hortenzia (Ungaria) – concert gratuit în Biserica Reformată din Mera – muzică tradițională cu rădăcini locale și regionale. Cei trei artiști se află într-o formulă reunită special pentru festival

16:00 Bognár Szilvia (Ungaria) – concert pentru copii și pentru familii – poezii în aranjamente muzicale tradiționale 
18:00 deRuts (Chile) – așa cum spun componentele formației (provenite din Franța, Austria și Chile), muzica lor e “o călătorie muzicală din Alpi până în Anzi”

20:00 Nightlosers (România) – definiția bluesului ardelenesc, așa cum înșiși muzicienii definesc stilul muzical pe care îl abordează
22:00 Besh o droM (Ungaria) – muzica lor e de un dinamism ieșit din comun; cunoscuți în Ardeal, dar cu mare succes și la festivalul Sziget din Budapesta

DUMINICĂ, 5 AUGUST 

14:00 Csoóri Sándor and Sons (Ungaria) – concert în Biserica Reformată din Mera – muzică tradițională, inspirată inclusiv din folclorul local al Merei – concert gratuit

16:00 Eztán (România) – printre puținele trupe de world music din Transilvania

18:00 Laura Lackey’s Rhythm Revue (SUA) – un mix special de New Orleans jazz, blues, dar și calypso și gospel

20:00 Guajiro Calentano (Mexic) – o trupă autentic mexicană, energică și care revine la Mera după marele succes din 2017

22:00 Oláh Gipsy Beats (Ungaria) – un proiect all-stars cu cei mai buni muzicieni rromi ai Ungariei; nu mai puțin de 11 artiști pe scenă

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.