19 august 2018

VIDEO Smida Jazz Festival-locul unde muzica bună se întâlnește cu peisajul de basm

By In Actualitate, Cooltura

Munte, soare, ploaie, apoi din nou soare, aer tare și, mai ales, mult jazz de avangardă în acest weekend în satul Smida, comuna Mărgău, adică în inima munților Apuseni.  Un loc de festival deosebit, un platou înconjurat de pajiști montane, râu și păduri de brazi. Un loc de poveste. Aici a avut loc ediția a treia a Smida Jazz Festival. Un festival care a crescut foarte mult, de la ediție la ediție.

Vineri au fost la Smida de 3-4 ori mai mulți oameni față de ediția precedent!  Sâmbătă și mai mulți participanți. Nu există încă cifre oficiale dar 3-4000 de iubitori de munte și jazz tot au fost vineri, spre 5-6000 sâmbătă, duminică asistența a mai scăzut. Un bilet de intrare a costat 65 de lei iar un abonament 169 de lei.

Foto Smida Official

Un festival deschis către natură

Dacă ai făcut efortul să participi ai avut ocazia să întâlnești familii cu copii și mulți căței de toate rasele. Un festival aproape de participanți, deschis către iubitorii de animale. Campingul a fost și el arhiplin, la fel parcarea,  iar seara publicul a asistat la concerte pe scaune, pe bârnele amenajate de organizatori, pe saci de dormit, pe izolire. Totul într-o atmosferă relaxată, fără stridențe, cu respect pentru munte și cei din jur.

Chiar dacă jazzul nu e un stil ușor de asimilat, majoritatea celor care vin îl cunosc, sunt familiarizați, iar cei care nu știu învață la fața locului, se obișnuiesc cu sonoritățile.

În timpul zilei zeci de activități au fost puse la dispoziția participanților, de la drumeții la caiac pe lac, de la discuții cu scriitori tineri la sesiuni de yoga. Și multe altele, la care publicul a participat intens.

Și amenajarea festivalului a fost una atractivă, mai ales stâlpul de semnalizare central care seara își schimba luminile.

Foto clujulcultural.ro

 

Ce prețuri au fost la Smida Jazz Festival

Unora li s-au părut prețurile ok, altora mari, dar indiferent de gusturi puteai să cumperi cam tot ce îți doreai. Plata s-a făcut cu tokenuri în valoare de 8 lei. Atât a costat o cafea, o bere, o pizza era 3 tokenuri, un pahar de vin un token jumătate, o porție de gulyas cu vânat de mistreț costa 3 tokenuri și jumătate.  Organizatorii au invitat vendori de mâncăruri vegetariene și vegane. De asemenea vendori de pizza, de plăcinte, bauturi cu cafea din Nicaragua, standuri cu țigări electronice sau clasice. Unul din standurile cele mai de succes a fost cel al celor de la Wine Point, importator de vinuri de calitate.

Concerte peste concerte. Revelațiile Immortal Onion și Barabás Lőrinc Quartet

În cele trei zile de concerte în aer liber au cântat trupele Muntet (România), Immortal Onion (Polonia), Portico Quartet (Marea Britanie), Krisper (România), Barabás Lőrinc Quartet (Ungaria), Kimmo Pohjonen (Finlanda), Paperjam (România), Sons of Kemet (Marea Britanie), Spirit Cave – Marilyn Mazur, Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Jan Bang (Danemarca/Norvegia).

Public la Smida. Foto Clujulcultural.ro

Seara de vineri a fost deschisă de trupa românească Muntet, cu un jazz mai greu digerabil,  de avangardă.

Muntet live la Smida. Foto Clujulcuultural.ro

Cu toate astea, trupa a fost aplaudată de public la finalul recitalului.

Revelația serii au fost polonezii de la Immortal Onion, o trupă tânără, din Gdansk, media de vârstă doar 22 de ani, care cântă un jazz de cea mai bună calitate!

Immortal Union live la Smida Foto clujulcultural.ro

Ei sunt una dintre revelațiile noului val de muzică de avangardă. Stilul unic al celor trei e rezultatul unei varietăți mari de influențe, de la minimalism și fusion până la progressive metal.

Cei trei tineri polonezi au fost efectiv ovaționați la final pentru muzica lor superbă.

Finalul serii a aparținut britanicilor de la Portico Quartet, care au adus la Smida compozițiile cinematice, potrivit de ascultat și la Electric Castle, de exemplu. De la folk, la trip-hop, electronic și minimal aceștia experimentează mult în muzica propusă. Și au succes.

O trupă de anvergură: Barabas Lorintz Quartet

Deși headlinerul mult așteptat al zilei de sîmbătă a fost acordeonistul finlandez Kimmo Pohjonen,un mare succes l-a repurtat trupa maghiară Barabas Lorintz Quartet.

Dar până la concertul acestora, să spunem că incinta festivalului s-a umplut până la refuz, s-a stat până în fața scenei efectiv, ca la nici o ediție până acum! 

Seara a fost deschisă de românii de la Krisper care au avut invitat un trompetist de culoare foarte bun, Harvis Cuni Padron. Trupa s-a remarcat printr-un sound agresiv, obținut dintr-o combinație de jazz, rock și pop și o afinitate pentru improvizație și experiment.

Era deja seară, la ora 21.00, când au intrat în scenă ungurii de la Barabas Lőrinc Quartet. Luna era pe cer, misterioasă, accentuând o ambianță tipică la Smida și la munte. Totul era pregătit pentru un recital de clasă.

Încă de la primele note și ritmuri publicul s-a ridicat în picioare. Trupa maghiară a oferit un melanj de ritmuri groovy, linii de bas, clape și trompetă cu influențe de jazz și rock ale anilor ‘70. Un jazz foarte bun, practicat de muzicieni experimentați, virtuozi, cu solouri la fiecare instrument.

La final marea majoritate a publicului era în picioare și se bucura de muzica ritmată a trupei conduse de trompetistul Barabas Lőrinc.

Seara a fost încheiată de vedeta internațională, finlandezul Kimmo Pohjonen, cu muzica lui stranie, un artist care a putut fi văzut și la TIFF acum câteva ediții. 

Kimmo Pohjonen. Foto Smida Official

În liniștea nopții smidiene, muzica lui Pohjonen a sunat foarte interesant, mai ales pentru cei care au venit pentru prima oara la festival.

În ultima seară, duminică, au concertat trupele Paperjam, Spirit Cave și Sons of Kemet.

Vă oferim o galerie foto:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.