16 septembrie 2019

VIDEO. Ce spun arheologii despre Turnul Porții Podului descoperit pe strada Ferdinand

By In Clio

Cea mai veche stradă a Clujului este strada Turnului Porții Podului, actuala Regele Ferdinand, fiind atestată documentar în anul 1362. Este locul prin care se intra în orașul medieval Cluj, 1400 – 1500 circa, au explicat astăzi, într-o conferință de presă, arheologii clujeni.

Echipa de arheologi care au dezvelit ruinele, de care ei știau demult, în domeniu se știa că acolo sunt ruinele Turnului, e compusă din:

Dr. Sorin Cociș/arheolog de epocă romană responsabil de șantier, din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca; Dr. Radu Lupescu/arheolog de epocă medievală și de monumente, din cadrul Universității Sapientia Cluj-Napoca; Dr. Csok Zsolt/arheolog de epocă medievală și de monumente, din cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Dr. Cosmin C. Rusu/arheolog de epocă medievală și de monumente, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Arheologul Cosmin C. Rusu

Ce spune arheologul Cosmin C. Rusu de la UBB:

Pe șantierul arheologic de pe Regele Ferdinand au fost găsite artefacte:

”Avem informații despre viața clujenilor de zi cu zi din Evul Mediu. Avem piese de inventar de mobilier. Avem o cahlă, o teracotă mediavală, datată în jur de 1500, care s-a păstrat și spune o fabulă, fabula lupului sau a vulpii care predică sau vorbește gâștelor, pentru a le face neatente și pentru a le prinde mai ușor. Am găsit piese de armament, catarame, vârfuri de săgeți, pipe turcești. Sunt informații importante”, a mai explicat arheologul clujean. 

Monument istoric

Obiectivul investigat este din punct de vedere structural un monument de arheologie, iar din punct de vedere al valorii de patrimoniu reprezintă, concomitent, un monument istoric de valoare națională (grupa A) și un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local (grupa B). Acesta este repertoriat și clasificat, fiind parte a trei situri-monumente de patrimoniu arheologic și de arhitectură diferite (1. Orașul antic și medieval/COD: CJ-I-s-B-06921; 2. Fragmente din zidul celei de-a doua incinte a orașului medieval/COD:CJ-II-a-A-07242 și 3. Ansamblul urban “Centrul istoric al orașului Cluj”/COD: CJ-II-a-A-07244) și se aflăsub protecția legislației românești și europene din domeniul protejării monumentelor istorice.

Cum poate fi prezervat a explicat George Cupcea, director Muzeu Național de Istorie al Transilvaniei:

Arheologii spun că descoperirea are o valoarea deosebită si ca au cerut o derulare a unei cercetări complete a sitului arheologic identificat, și vor să conserve la și restaureze in situ ruinele descoperite, să le marchee li semnalizeze, si să le valorifice cultural istoric. ca un reper istoric și arheologic major al Clujului.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.