18 august 2016

VIDEO Ce privilegii a oferit Clujului regele Carol Robert de Anjou acum 700 de ani

By In Clio

Clujul împlinește vineri 700 de ani de când a fost ridicat la rangul de oraș regal de către regele Carol Robert de Anjou.

Cu această ocazie Asociația Vechiul Cluj în colaborare cu Asociația Urbannect a ținut o conferință despre privilegiile Clujului, care din sat a devenit oraș liber regesc. Conferința a fost susținută în cadrul Zilele  Maghiare din Cluj, la Muzeul de Artă. 

Cei 50 de participanți au avut rara ocazie să asculte ce scrie pe diploma de privilegiu acordată Clujului în 19 august 1316.

Istoricul Lukacs Joszef, redactor la revista  culturală Apostrof, a tradus în limba română ce scrie în acest important document și l-a citit în public.

Înainte să vedem despre ce e vorba să spunem că istoricul Gal Gyorgy, aflat în public, a cerut microfonul și a spus că în acest moment noi la Cluj nu avem decât o copie în facsimil a acelei diplome,  care mâine, de la ora 14.00, va putea fi văzută la expoziția de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Clujulcultural.ro vă oferă o filmare amplă cu lectura lui  Lukacs Joszef:

În Evul Mediu cine avea privilegiu regal avea o șansă mult mai mare de dezvoltare. Concret, diploma conferea locuitorilor Clujului șansa să își aleagă liberi liderii comunității, adică pe jude, preot paroh, apoi locuitorii  aveau drept de proprietate asupra terenurilor din jurul fostului sat Cluj. De asemenea se acordau importante scutiri de taxe iar iobagii care aveau suficiente fonduri să își plătească dările puteau să cumpere casă în Cluj. Libertățile acestea au dus în mod cert la dezvoltarea Clujului, au explicat cei doi istorici.

Cea mai mare controversă a fost în jurul unei probleme spinoase: cărui sat numit Cluj i s-a acordat acest privilegiu, pe actuala localitate a municipiului Cluj-Napoca ființând în Evul Mediu mai multe…Clujuri.

Prezent la întâlnire, profesorul de istorie Alexandru Bogosavlievici a pus punctul pe i.

“Erau trei Clujuri, cele mai importante au fost Clujul-Mănăstire de la Calvaria, și Clujul-oraș, fapt ce a dus la conflicte dure între cele două localități, conflicte armate”, a spus acesta.

centru

Si restul istoricilor au întărit faptul că existau mai multe sate cu numele de Cluj, iar enigma istorică persistă.

Dincolo de asta cert e că din acel moment al deciziei lui Carol Robert de Anjou, orașul a început să se dezvolte și a devenit un important centru urban, aceasta a fost concluzia conferinței.

 

 

4 Comments
 1. Visunescu 20 august 2016

  Amice esti …

  Reply
 2. Marius Bindea 19 august 2016

  Ai doar 2 neuroni, Cernescu! Sunt roman dar trebuie sa admit ca fara unguri si sasi, Transilvania nu era asa frumoasa si dezvoltata precum este acum. Hai sa-i dam cezarului ce-i al cezarului. Da, Clujul este pamant romanesc si asa va ramane. Doar ca fara aportul celor amintiti, ramaneam la stadiul de caruta probabil.

  Reply
 3. Cernescu 19 august 2016

  Iara se lauda romanii cu fapte ai regilor bozgori,
  dar la o adica Clujul a fost si este pamint romanesc,
  tot ce aminteste de timpurile trecute sint indepartate.
  Halal popor de camelion.

  Reply
  • Ungurescu 19 august 2016

   Marș la căpșuni, deșteptule!

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.