”În data 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman. Descoperirea a fost făcută de istorici de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB”, au transmis reprezentanții Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT).
 
O descoperire rară
 
Arheologii clujeni au descoperit că în sarcofag se aflau osemintele unui adolescent, copilul unei persoane importante.  Descoperirea este foarte rară în special pentru că sarcofagul era intact
 
1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante. 
 
2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană”, a mai transmis instituția.
O comisie de specialiști a desfăcut sarcofagul după descoperire. Singurul obiect aflat în acesta, pe lângă osemintele copilului, era o monedă veche. 
 

„Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor.  În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere. După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize”, a anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.