20 decembrie 2015

VIDEO / 13 colinde vechi românești vor fi interpretate în cel mai atractiv Concert de Crăciun de la Cluj

By In Special

Concertul de colinde românești’’ este un eveniment organizat în scop caritabil, aflat la a treia ediție. Inițiativa îi aparține lui Timotei Giurgi, director al companiei EuroSpeed, care a atras în proiect mai multe companii clujene: GTO, MBA Eco Partner, VOS Logistics, Arcese, ContactTire, Master Trucks, GT Radial, Best Shape, Broda, DTC Spedition, Magnolia, Gebruder Weiss, AMM Design și Clubul Rotary.

Concertul va avea loc marți, 22 decembrie, ora 19.00, la Auditorium Maximum UBB (fosta Casa Universitarilor). Un bilet costă 30 de lei.

Un spectaculos flashmob cu o parte din colindele care vor fi cântate marţi puteţi să vedeţi şi să ascultaţi AICI

 

concert colinde 2014

Spectacolul îi adună sub bagheta dirijorului Cornel Groza pe instrumentiștii Filarmonicii de Stat Transilvania și soliștii Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Artiștii care vor apărea pe scenă sunt Diana Țugui (soprană), Tony Bardon (tenor), Cristian Hodrea (bariton), Corul Cappella Transylvanica, Orchestra Academică Transilvania – dirijor Cornel Groza și Corul de copii „Junior VIP” – dirijor Anca-Mona Mariaș.

Program include cele 13 colinde vechi românești din concert orchestrate de compozitorul Cristian Antoniu Bence-Muk sunt: : „Moș Crăciun’’, „Aseară pe-nserate’’, „Maria se preumbla”, „O, ce veste minunată!’’, „Sus la naltul ceriuluiu”,  „În orașul Vifleem”, „Noi în seara de Crăciun’’, „Astăzi S-a născut Hristos’’, „Colo sus pe vremea-ceea’’, „Cerul și Pământul’’, „Iată, vin colindători’’, „Doamne, a Tale cuvinte’’, „Minunea din Cana Galileea’’.

Fondurile adunate se vor dona Asociației „Christiana’’ Cluj, care acordă asistenţă socială, medicală şi educativă copiilor orfani sau proveniţi din familii dezorganizate.

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional, de la standul Iulius Mall (lângă Centrul Info) și de la sediul AMM Design (Eugen Ionesco 28).

corul Cappella Transylvanica

De ce am ţinut şi ţin atât de mult la rostul unui Concert de colinde românești? Pentru că acesta nu este doar un spectacol, oricât de reuşit şi frumos ar fi el, ci este un moment de (re)trăire fericită şi intensă a bucuriei Crăciunului așa cum ni-l amintim toți din vremea copilăriei noastre. Crăciunul este una dintre cele mai dorite și mai așteptate sărbători din toate celelalte de peste an – şi nu numai de copii, ci și de adulți, indiferent de starea lor materială, de condiţia lor intelectuală sau de munca pe care o profesează. Este cea mai accesibilă sărbătoare creştină, cu înţelesul cel mai uşor de explicat pentru oricine. Este sărbătoarea bucuriei și bucuria se împarte întotdeauna cu cei din jur. Colaborarea cu profesioniștii Filarmonicii și Operei din Cluj a venit din dorința de a arăta că și colindele noastre pot îmbrăca o „haină“ frumoasă şi modernă. Măiestria artiștilor clujeni a transformat acest concert de colinde într-un adevărat regal și sperăm să se transforme și într-o tradiție a Clujului”, a declarat Timotei Giurgi.

Cristian Bence-Muk este de părere că “propunerea domnului Timotei Giurgi, de a prelucra și orchestra colinde folclorice românești a reprezentat pentru mine o imensă provocare și, totodată, o șansă unică. Orice compozitor își dorește să aibă ocazia de a lucra pentru și cu un ansamblu vocal-instrumental mare, iar pe de altă parte, acest tezaur național, care, de altfel, ne definește oriunde în lume (întruchipat de genul folcloric al colindei românești), merită cu prisosință să îmbrace această haină grandioasă a prelucrării culte vocal-simfonice și, astfel, să devină accesibil într-un context cultural internațional de vârf”.

Cine este Diana Ţugui

Solistă a Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Diana Țugui are numeroase colaborări cu instituții similare din țară și cu dirijori precum Alexandru Iosub, Pier Giorgio Calabria, Misha Katz, Ralf Schüssler, Koichi Inoue și mulți alții. Deținătoare a mai multor premii naționale și internaționale (anul acesta, spre exemplu, la Gala Premiilor Operelor Naționale Iași, a luat premiul „Cea mai bună solistă’’), ea abordează atât repertoriul de operă și operetă, cât și cel de lied sau vocal-simfonic.

Diana Tugui-1

 

Tenorul Tony Bardon, solist al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, și-a construit o carieră lirică solidă cu numeroase apariţii pe scenele din România şi Europa. Flexibil şi interesat în egală măsură de repertoriul de operă și cel vocal-simfonic, este prezent în numeroase producții lirice şi concerte simfonice în care se regăsesc creaţii ale compozitorilor J.S. Bach, G. Fr. Handel, J. Haydn, G. Rossini, G. Donizetti, G. Verdi și alții. A evoluat, de asemenea, în numeroase festivaluri internaționale, precum Festivalul Primăverii Budapesta 2010 şi festivalul Les Nuits d’Ete de Corte 2011.

Tony Bardon foto

Solist tot la Opera Națională Română Cluj-Napoca, baritonul Cristian Hodrea are o experiență solistică remarcabilă în roluri precum Leporello („Don Giovanni”), Contele Almaviva („Le nozze di Figaro”), Ping („Turandot”) și multe altele. A colaborat cu dirijori ca și Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Alain Paris (Franța), József Horváth, Radu Popa, David Crescenzi, Alexandru Lăscae, Sabin Păutza (SUA), Sascha Goetzel (Austria). Este deținător al Premiului Special al Juriului al Concursului „Hariclea Darclee’’ (Brăila, 2010) și al Premiului Special „Sigismund Toduță’’ al Concursului de Interpretare Muzicală – Canto „Sigismund Toduță’’ (Cluj-Napoca, 2007).

Cristian Hodrea

Nume de referință pentru arta dirijatului coral din Romania, Cornel Groza este membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” și a fost, de asemenea, membru al corului de cameră Cappella Transylvanica. Din 1987 predă dirijat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, iar din 1986 este dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene. Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, dirijorul Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.

Compozitor și profesor al Academiei de Muzică  „Gheorghe Dima’’, conferențiarul Cristian Bence-Muk este unul dintre tinerii muzicieni ai şcolii muzicale contemporane, a cărui contribuţie atât sub aspect componistic, cât şi educaţional, reprezintă fără echivoc un aport considerabil asupra universului cultural-artistic actual. Creaţia muzicală a compozitorului Cristian Bence, cuprinde lucrări camerale (operă de cameră, simfonie de cameră, balet de cameră, coruri, piese instrumentale), dar şi lucrări din sfera muzicii vocal-simfonice, susţinute în spectacole publice în centre importante, majoritatea editate ulterior şi pe suport audio. Este membru al Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană şi, de asemenea, membru al Comisiei pentru Asigurarea Calităţii Educaţiei din Academia de Muzică „Gheorghe Dima’’.

Fondat în anul 1955 de către profesorul Dorin Pop și dirijat azi de către profesorul Cornel Groza, Corul Cappella Transylvanica a constituit de-a lungul celor cinci decenii de activitate un model şi un real stimulent pentru activitatea interpretativă corală românească. Prezent pe scenele naționale și internaționale de concert, corul întrupează spiritul coral cel mai elocvent din Cluj şi din Transilvania. Aria repertorială se extinde de la epoca de aur a Renaşterii până la stricta contemporaneitate, neocolind muzica bizantină, muzica de inspiraţie folclorică şi repertoriul religios.

Formată pentru acest proiect, Orchestra Academică Transilvană adună la un loc instrumentiști profesioniști ai instituțiilor clujene și studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj- Napoca.

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima’’ secția Compoziție, Anca Mona-Mariaș a înființat Corul Junior VIP pe când era studentă în anul II. Sub îndrumarea ei, corul a participat la numeroase festivaluri de profil și a avut colaborări cu artiști români de succes, precum Loredana sau Răzvan Krivach.

corul junior vip

În cei 20 ani de existenţă, Corul de copii „Junior VIP’’ a susţinut peste 400 de spectacole, concerte şi recitaluri pe scene din ţară şi străinătate, fiind totodată invitat în cadrul unor emisiuni ale posturilor nationale de radio şi televiziune. Colaborator al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, al Operei Maghiare și al Filarmonicii Transilvania, ansamblul s-a bucurat de apariţii în opere de Bizet, Puccini, Liszt sau Bartholdy.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.