Cunoscutul actor Victor Rebegiuc  a venit la Cluj cu ocazia decernării premiilor din cadrul Galei de Închidere a Comedy Cluj 2014. Acesta a primit Premiul de Excelenţă Comedy Cluj 2014.

 “Acum am reuşit să iau premiul de excelenţă. Asta e, nu eu mi l-am acordat. Poate că e prea devreme. Nu îndrăznesc să spun că am ajuns la nivelul de excelenţă, dar premiul ăsta poate să fie o încurajare că în scurt timp să pot să discut la un nivel de excelenţă, deocamdată…”, a spus actorul, astăzi, cu toată modestia,  la o întâlnire cu presa.

Rebengiuc: “În adolescenţă ascultam teatru la radio. Recunoşteam actorii după voce, dar într-o sală de teatru nu se putea merge, ai mei erau sărmani”

 “Tot ce ştiam eu despre teatru era de la radio. În vremurile de atunci nu fusesem niciodată la teatru, îmi plăcea şi îi urmăream, cunoştam actorii după voce, dar într-o sală de teatru, nu se putea, ai mei erau sărmani şi aveau alte preocupări. Şi vreau să vă spun că nu mă gândeam eu pe atunci la actorie. Eram la o şcoală medie la electrotehnică, făceam o specializare pe transformatori electrici şi asta era treaba mea, nu mă gândeam la teatru. Până când am făcut în ultimul an un spectacol cu o piesă de teatru jucată împreună cu colegii mei de clasă, se numea “Nea Nae învaţă carte”. În perioada adolescento-tinerel eu făceam comedie, era vremea când se jucau piese de-a lui Caragiale, tot timpul auzeai de asta, mi se părea că este mare lucru să imiţi pe unu sau altu. Eu am nimerit la doamna Buzescu,  ştiţi cum era la ea, şi mă sfătuiau alţii să nu merg la ea că nu ştie comedie, dar nu îndrăzneam să mă cer la altcineva. Am rămas la ea spre fericirea mea. Am avut o relaţie perfectă chiar şi după ce ea a fost dată afară din institutul unde studiam pentru ca să facă loc unor profesoare care aveau soţi redactori la Scânteia şi chiar după ce a plecat, la un an eu mi-am terminat studiile la institut şi ea n-a lipsit niciodată de la o premiere a mea câtă vreme a trăit. A doua zi îmi dădea telefoane să îmi spună unde şi ce am greşit, atunci mă enerva, dar am luat în considerare şi am corectat mereu” a povestit cunoscutul ctorul.

 

Rolul pentru care a devenit dacă nu mai cunoscut, cu siguranţă mai iubit este cel din Moromeţii, despre care spune că se temea. Rebengiuc a mărturisit că era mort după carte dar nu îşi închipuia că ar putea juca vreun rol din carte.

“Povestea este interesantă pentru că am fost distribuit iniţial în Dumitru al lui Nae şi în Moromete trebuia să joace Dinică. Dar, Dinică a refuzat să joace pentru că primise o ofertă mai interesantă şi se căuta alt actor. A ajuns şi la mine, am făcut o probă şi a zis că aşa rămâne. Dar mie mi-a fost frică pentru că ăsta prea era un personaj emblematic, prea era tipul ţăranului român. Era în cărţile de literatură la şcoală, iar eu nu aveam treabă cu ţăranii pentru că sunt născut şi crescut la oraş. N-am avut rude la ţară, aşa că eu îmi petreaceam vacanţele în Bucureşti cu fratele meu. Mie îmi sunt dragi toate rolurile, dar ăsta are un plus pentru că  este o realizare nesperată pentru mine. Nu credeam. Eram mort după carte dar nu mi-a trecut prin cap că voi putea juca vreun rol din acea carte, era o lume aparte pentru mine”.

Victor Rebengiuc a vorbit cu mare drag şi de familia sa.

“Mariana Mihuţ este soţia mea, formăm un cuplu liniştit, în viaţa de toate zilele, agitaţi numai pe scenă, avem un băiat pe care îl cheamă Tudor şi care e căsătorit cu Viorica, ei au un băieţel pe care care îl cheamă Mircică şi Mircică este nepotul nostru”, a spus pe un ton glumeţ Rebengiuc.

Actorul a mai adăugat că nici fiul său nu a urmat calea actoriei şi nu îşi va forţa nepotul să o urmeze numai dacă va dori “Nu poţi să obligi un copil să facă ceva. El mă vede la televizor şi ştie că tata mare e ecolo, dar pe el nu l-am luat la teatru cu noi. Copilul nostru venea des pentru că nu prea aveam cu cine să îl lăsăm şi venea cu noi la spectacole, el a crescut în teatru şi poate de asta nu a ales teatrul”

 

Politica nu a fost o necunoscută pentru actor însă după desfiinţarea prtidului în care a fost membru “acum doar înjură”.

 

„Am fost membru de partid. URR se numea. Uniunea pentru Reconstrucţia României. Un partid de tineri la care eu am aderat citindu-le programul. Şi am vrut să-i sprijin acum vreo 14-15 ani, erau  tineri şi se realizaseră prin ei înşişi. Nu s-au băgat în afaceri cu statul şi nu s-au îmbogăţit, făcuseră nişte afaceri de succes la un nivel mediu, n-au luat 400 de hectare de pădure şi oamenii ăştia mi s-au părut utili pentru România de atunci, de acum şi de viitor. Dar nimeni nu i-a luat în seamă, au câştigat o singură primărie şi mai mulţi au trecut a doua zi la alt partid pentru că lumea nu i-a luat în seamă.  Votau doar pe aceia care se învăţaseră cu furatul şi nu i-au votat, s-a desfiinţat partidul, eu mi-am dat demisia  şi acuma doar înjur”, a spus glumind actorul.

 

Cum trebuie să fie actorul perfect? “Dacă există o reţetă o vreau şi eu, dar nu există”

 

“Şi eu mă străduiesc să găsesc toate calităţile pe care trebuie să le aibă nu actor. În primul rând este vorba de seriozitate, de pasiune, de dăruire în această artă. Nu sunt unul dintre ăia care leşină în timpul actului artistic după ce se trage cortina şi le trebuie alt timp din care să iasă din personaj şi să se caute pe sine şi să-şi dea seama “unde am fost eu până acuma? Dar vai! Uite în sfârşit am revenit la mine”. Nu am chestia asta. Am tras cortina, am terminat rolul, salut mă apuc de alte treburi. Îţi trebuie talent. Talentul ţi-l dă Dumnezeu nu ţi-l dă nicio şcoală, ea ţi-l îndrumă, îl cizelează, îţi arată calea, dar nu îţi dă talent, nu are cum, nu are de unde. Dacă ar exista o reţetă, pe care mi-o doresc şi eu, ar fi perfect, dar nu există”.

 

Vă oferim o filmare de la conferinţa de presă de astăzi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.