7 noiembrie 2015

Viaţa studenţească la Cluj, încă de la începuturile UBB-ului, documentată într-o expoziţie cuceritoare

By In Clio, Esenţial

Evoluţia vieţii de student din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, cea mai prestigioasă universitate din România, a fost documentată şi transpusă într-o expoziţie captivantă, care îi duce pe cei curioşi înapoi în timp, la începuturile vieţii studenţeşti din Cluj. Cu ajutorul Direcţiei Patrimoniului Cultural Universitar şi Muzeului de Istorie a UBB s-a născut expoziţia temporară ,,Viaţa studenţească la Cluj de-a lungul timpului’’, ce poate fi vizitată în holul central al Facultăţii de Litere.

Chiar dacă se îmbrăcau diferit, nu aveau gadgeturile noastre şi se confruntau cu sisteme diferite, vivacitatea şi setea de cercetare s-a păstrat pe tot parcursul istoriei universităţii, după cum a spus, la vernisaj, şi Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.

“Viaţa studenţească la Cluj s-a schimbat foarte mult, dar s-au păstrat câteva constante. Cu alte cuvinte nimic nu e nou sub soare, dar, totuşi, totul curge. Viaţa studenţească s-a schimbat pentru că studenţii au acum alte mijloace de a-şi atinge idealurile, dar idealul studenţesc, al studiului, cercetării, investigării, ideea de a pune întrebări chiar neplăcute câteodată şi de a găsi răspunsuri cât mai îndrăzneţe, astea au fost mereu şi i-au animat pe studenţi dintotdeauna”, a spus rectorul UBB.

tt

Rectorul UBB şi-a adus aminte, cu această ocazie, de vremurile în care el era student şi a explicat care era atunci echivalentul calculatorului, clubului şi ideii de distracţie în general.

“În vremea studenţiei noastre, studenţii mergeau la discotecă. După aia a venit un regim mai restrictiv şi discotecile au avut ore mai reduse de funcţionare, dar ne întâlneam la ceaiuri, ne întâlneam la colegi acasă, făceam petreceri, ceea ce se cheamă azi club avea o altă componentă, dar esenţa era aceeaşi. Ascultam muzică, dansam, cântam, cu alte cuvinte s-a modificat. Nu aveam tablete, e adevărat, dar băteam la maşină. Generaţiile de dinaintea mea nu băteau nici la maşină, scriau mai mult de mână, dar ideea mea este că munca intelectuală e fundamentală pentru orice student şi asta trebuie să cultivăm într-o universitate, ideea că studentul e aici să se pregătească”, a mai spus acesta.

Dr. Ana-Maria Stan, din partea Muzeului Universităţii, a ales cu grijă fotografiile şi documentele cele mai reprezentative si cu cel mai mare impact. Cel mai greu de documentat a fost, în mod ironic, perioada post-comunistă care s-a digitalizat tot mai mult. Imaginile şi documentele surprind atmosfera specifică unor perioade, cum ar fi secolul al XVII-lea sau anii celui de-al doilea război mondial cu al său cerc literar de la Sibiu, studenţimea în sălile de curs, dar şi în afară lor.

fff

“Internatul era într-o mare încăpere boltită. Domnişorii învăţau şi dormeau…într-o mică încăpere în care erau patru sau cinci paturi suprapuse…în mijloc era o masă lungă unde învăţau şi mâncau… Deoarece în timpul iernii nu încăpeau toţi în încăpere, o parte dintre ei dormea în oraş… vara dormeau în pod… din banii adunaţi din pomeni, cumpărau carne şi alte alimente…”, se arată în memoriile baronului Peter Apor, 1736.

Expoziţia este cu intrare gratuită şi poate fi vizitată până pe data de 27 noiembrie.

1 Comment

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.