12 septembrie 2014

VEZI fotografiile lui Brâncuşi expuse de UAD la Casa Matei

By In Vizual

EXCLUSIV. 9 fotografii realizate de celebrul sculptor Constantin Brâncuşi cu propria operă au fost expuse astăzi la galeria UAD de la Casa Matei de către deţinătoarea peliculelor, Universitatea de Artă şi Design Cluj (UAD) în cadrul evenimentului Cluj Art Weekend.

Fotografiile ilustrează renumite lucrări realizate de marele sculptor român, consacrat la Paris.

Fotografiile sunt alb – negru şi au fost donate UAD în 1965 de către Alice Steinfeld din Ungaria, prin intermediul unui domn numit  “tovarăşul Dr. Nicolae Maior”. Steinfeld le-a primit la rîndul său de la Ofelia Cosmuţa şi I. Boloni, prieteni buni ai lui Brâncuşi, conform procesului verbal de donaţie aflat la UAD, anunţă prorectorul Mara Raţiu, teoretician al artei.

In procesul vorbal de predare, Alice  Steinfeld a precizat că donează 41 de fotografii pentru scop didactic şi manuscrise, pentru a fi studiate de “profesori, studenţi şi pasionaţi ai artei lui Brâncuşi”.

Daniel Popescu, rectorul de atunci al UAD, care avea atunci alt nume, adică “Institutul de arte plastice Ioan Andreescu”, se susţine în caietul de prezentare a expoziţiei,  l-a întrebat pe “tovarăşul Dr. Nicolae Maior” unde sunt manuscrisele lui Brâncuşi donate UAD de Alice Steinfeld, dar nu a primit răspuns. Acestea nu se găsesc în arhiva UAD, se arată în caietul oficial al expoziţiei.

Pentru expoziţia de astăzi doar 9 fotografii realizate de Brâncuşi  au fost expuse, conform organizatorilor

Sâmbătă, 13 septembrie, de la ora 17.00, expoziţia va fi inaugurată oficial.

UAD a luat măsuri de securitate ample, două filtre de pază fiind amplasate la Casa Matei!

Iată fotografiile expuse:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.