Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni a anunțat joi, într-o conferință de presă, demararea unui proiect prin care își propune să reconstruiască, în satul Răchițele, comuna Mărgău, casa familiei partizanului anticomunist Teodor Șușman, demolată de puterea comunistă după uciderea, respectiv alungarea din localitate a membrilor familiei.

Casa va fi reconstruită cu respectarea cu strictețe a datelor cunoscute despre casa familiei Șușman, aici urmând a fi expuse obiecte care au aparținut familiei, recuperate de membrii asociației, precum și informații despre istoricul grupului Șușman și despre activitatea altor grupuri de luptători din Munții Apuseni.

„Prin acest proiect – îndrăzneț, aș zice eu -, vrem să imortalizăm un moment important din ceea ce a însemnat rezistența anticomunistă din munții României. Noi avem în mod special în atenție Grupul Șușman și Munții Apuseni, de aceea proiectul nostru se numește «Versantul Partizanilor din Apuseni». La temelia proiectului nostru se află sacrificiu, se află foarte multă suferință și se află sânge. Noi vrem să spunem povestea lui Șușman prin realizarea câtorva obiective de natură editorială, și din acest punct de vedere ne gândim la publicarea unor articole, mărturii, studii. Apoi, vom dori să realizăm un traseu al partizanilor și, de asemeni, ridicarea unui complex memorial pe versantul unde s-a produs rezistența anticomunistă. Acest proiect nu este gândit și nu este făcut numai de dragul istoriei. După opinia mea, povestea lui Șușman este una specială. Eu cred că ea conține elemente care pot face concurență unora dintre cele mai spectaculoase filme pe care le-ar putea face Hollywood. Este o poveste care implică încercări extreme, sunt întâmplări de un tragism extrem, și aici cu toții avem în minte sfârșitul fraților Șușman, care au ars în acea șură din Traniș, incendiată de Securitate. Și, de asemeni, sunt povestioare emoționante de iubire, cum este cea dintre Lucreția și Mihai Jurj, sau povestea lui Teodor Șușman jr. cu Leontina, cu Anuța ori cu Minerva. Este un proiect care, cu siguranță, dacă vom avea posibilitatea să-l ducem la capăt, va stârni interesul publicului, nu doar cel românesc, ci și străin” – a declarat președintele Clubului Monarhiștilor Clujeni, istoricul Cornel Jurju. De asemeni, a adăugat acesta, „prin proiectul de la Răchițele vrem să le spunem celor tineri, de astăzi, că bunicii noștri au fost curajoși și demni”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.