16 februarie 2015

Valuri de origami în cadrul proiectului “Walls of Cluj-Napoca” al CAPITALEI TINERETULUI

By In Actualitate

“Walls of Cluj-Napoca” este numele proiectului din luna februarie realizat sub umbrela “Day 15” – Ziua 15 – proiect strategic al Capitalei Europene a Tineretului 2015 dedicat în primul rând comunității locale dar și turiștilor, celor care vizitează Cluj-Napoca în jurul datei de 15 a fiecărei luni din acest an. Proiectul Day 15 se încadrează în direcția ShareSpace a Capitalei Tineretului 2015 – reactivare urbană.

Instalațiile plasate cu prilejul Day 15 Februarie, în 3 spații publice din municipiul Cluj-Napoca, prezintă imagini create în totalitate din origami (flori de lotus din hârtie), care comunică mesajele mișcării internaționale „No Hate Speech” într-un mod creativ și inedit.

„No Hate Speech” militează pentru drepturile omului, împotriva discriminării de orice fel și a discursului instigator și este proiectul prin care Capitala Europeană a Tineretului a devenit partener oficial al Consiliului Europei.

“Am ales să aderăm la această mișcare în lumina evenimentelor din ultima perioadă (Franța, Africa etc.), pentru a lua o poziție activă în calitate de Capitală Europeană a Tineretului 2015”, susţin organizatorii.


De ce flori de lotus?

Floarea de lotus este simbolul purității minții și limbajului și întregește însemnătatea tematicii “No Hate Speech” a ediției din februarie a #Day15, în prima intervenție cu origami din spațiul public clujean. Prin aceste flori din hârtie și tematica europeană am reușit să activăm comunitatea în cel mai prietenos oraș față de străini din Europa (studiu Eurostat).

De ce s-au utilizat ziduri din oraș?
Zidurile sunt elemente ce simbolizează separare, izolare, segregare. Am urmărit să “rupem” în mod simbolic barierele de comunicare și intelegere. Am conlucrat cu comunitatea clujeană în crearea manifestelor. Prin activarea celor trei ziduri, dar și prin evenimentele conexe ce se desfășoară astăzi la Casa Tiff, sperăm să creăm un cadru de dialog  “online și offline” cu tematica europeană promovată de mișcarea internațională “No Hate Speech”.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.