15 februarie 2015

VALENTINE’s DAY Sute de tineri la conferinţa despre dragostea dintre Eliade şi Maitreyi

By In Carte

Sute de liceeni au umplut până la refuz ieri, de Sfântul Valentin, sala Tonitza a Muzeului de Artă ca să asculte şi să audă, unii pentru prima oară, cea mai fascinantă poveste de dragoste din literatura română, celebra poveste dintre românul Mircea Eliade şi indianca Maitreyi Devi, transpusă de Eliade în anii 30 în celebrul roman Maitreyi.

Evenimentul intitulat  ”Maitreyi Devi și Mircea Eliade. Călătoria unei povești de iubire dinspre Orient spre Occident” a fost organizat de Centrul de Studii Indiene ala UBB în parteneriat cu Muzeul de Artă, strategic, chiar de Sfântul Valentin.

Bilă albă, o sală arhiplină, cum rar se poate vedea la dezbaterile din Cluj. O bilă neagră, lipsa unui dialog de substanţă cu sala, în ciuda faptului că cele expuse, în special de universitarul Mihaela Ursa, invitau la dialog.

Poate la celelalte dezbateri organizatorii vor conştientiza că e mai important să provoci sala, să dezbaţi cu ea despre povestea lui Eliade cu Maitreyi decât proiecţia unor lungi interviuri, 40 de minute, destul de plictisitoare şi care au rupt ritmul expunerii şi al aşteptărilor din public.

DSC_0043

La conferinţă au participat Mihaela Gligor, director Centrului Clujean pentru Studii Indiene, Mihaela Ursa, universitar la departamentului de Literatură Comparată de la Litere,  Traian Penciuc, de la Universitatea de Arte din Târgu Mureș.

DSC_0039

De la stânga la dreapta: Traian Penciuc, Mihaela Ursa, Mihaela Gligor

 

În sală au fost prezenţi Irina Petraş, şefa Uniunii Scriitorilor Cluj şi Lucian Nastasă-Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj.

Mihaela Gligor a mărturisit că lectura acestui roman a avut un imens impact asupra ei, a marcat-o pe viaţă “chiar mi-a schimbat viaţa. A  fost o dragoste la prima lectură”. Pe urmele lui Eliade, Gligor a ajuns de mai multe ori în India şi a devenit un expert citat internaţional în opera acestuia, având şi un doctorat pe tema operei lui Eliade! Ea a înfiinţat recent Centrul de Studii Indiene al UBB!

Cea mai interesantă intervenţie, care a durat 20 de minute, a fost a Mihaelei Ursa, extrem de nuanţată.

“Astăzi vrem să celebrăm povestea de dragoste dintre Eliade şi Maitreyi dar ne interesează ce a fost în spatele acelei femei puternice. Sper să avem şansa să descriem astăzi o faţetă a lui Eliade pe care nu am prea reuşit să o înţelegem cu alte ocazii”, a spus Ursa. Ea a criticat clişeele din jurul sentimentului de iubire,  cele care susţine că “iubirea e oarbă, e nebună, oamenii când iubesc sunt bolnavi, sunt orbi etc”. De asemenea, Ursa a pus accentul pe faptul că în India, iubirea este o cale de acces spre transcendent şi că acest pas este unul mai ales destinat …bărbatului, nu femeii!

Eliade încearcă să o seducă pe Maitreyi, de care e îndrăgostit total, pe căile seducţiei occidentale iar Maitreyi îi răspunde cu armele seducţiei orientale. Povestea fascinantă se curmă după ce rudele indiencei află de idilă căreia îi pun brusc punct prin alungarea lui…Eliade.

Cei doi se reîntâlnesc după …40 de ani la Chicago, unde Eliade este deja un respectat profesor de istoria religiilor. Ca urmare a întâlnirii, Maitreyi scrie o carte replică la romanul lui Eliade, intitulată Dragostea nu moare, pentru care e premiată în India!

Intervenţia Mihaelei Ursa în filmarea de mai jos:

1 Comment
  1. […] VALENTINE’s DAY Sute de tineri la conferinţa despre dragostea dintre Eliade şi Maitreyi Visul lui Mircea Eliade, împlinit la Cluj […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.