30 octombrie 2013

Vai de Voevod !

By In Esenţial

EXCLUSIV. Casa natală a ilustrului politician Alexandru Vaida-Voevod stă să se prăbușească, ignorată de urmașii naturali și uitată de urmașii politici.  

Conacul familiei Vaida se află în comuna clujeană Bobâlna, în mijlocul unui domeniu peste care toamna blândă de afară îşi aruncă razele de soare. E linişte în jur şi nimeni nu tulbură perimetrul în care e situat de atâţia ani bătrânul conac unde s-a născut marele om politic Alexandru Vaida Voevod, lider al Partidului Naţional Român (PNR), un nume ce ar trebui să fie de rezonanţă printre ardeleni. Ne aminteşte că acolo s-a născut marele om politic o placă memorială, dar în jur totul e din ce în ce mai jalnic. Noroc cu vremea bună de afară, care alungă aerul deprimant al clădirii şi depedinţelor stricate.

Românii îşi uită rapid valorile iar memoria istorică, socială este scurtă. Conacul familiei, altădată falnic, deşi nu e de mari dimensiuni, e sortit ruinării dacă cineva nu intervine rapid. Clădirea este din ce în ce mai degradată. Mulţi ani, conacul familiei Vaida, confiscat de comunişti,  a funcţionat ca spital apoi, după 1989 şi ca dispensar. Locul e superb, grădina înconjurată de un zid masiv de piatră este un loc perfect pentru plimbare, recreere a bolnavilor în aer liber. Totul are un aer aristocratic, dar dacă cineva nu va interveni, în câţiva ani conacul se va prăbuşi.

Acum clădirea cu un etaj şi balcon somptuos este închisă cu lacăte. Prin geamurile pline de praf şi pânză de păianjen se poate vedea un deranj mare: lucruri aparţinând fostului dispensar sunt aruncate de colo până colo, într-o dezordine de nedescris. Totul  e plin de praf. La intrarea, şapte saci cu porumb zac chiar în faţa intrării. Începe şi exteriorul să fie tot mai degradat. Găuri mari apar în tavan iar tencuiala e căzută în majoritatea locurilor. Acoperişul e mai bine conservat, fiind reparat acum câţiva ani. Şi, ca o ironie a sorţii, ca să nu uităm că e vorba de conacul unei familii care a făcut politică pe scară mare, la ieşirea, pe un stâlp de iluminat e lipit un afiş care îndeamnă “Votaţi Marius Nicoară-PNL”!


Sătenii din Bobâlna cunosc în mare situaţia conacului.

“E a lui nepotu lu Vaida. Nu ştiu ce face cu el, e închis deja din 2007.O femeie are cheile şi un om, sătean de al nostru, are grajd lângă conac. Grijeşte pe acolo. Se aude că se va vinde dar noi nu ştim nimic exact” ne spune un sătean la una din cele două cârciumi din sat.

Nu ne-am înţeles la moştenire!

Unul din nepoţii lui Vaida Voevod, cunoscutul scriitor Mircea Vaida Voevod explică situaţia:

“Nu ne-am înţeles la moştenire. Aşa că partea cu conacul a revenit unor rude ale mele. Sincer îmi pare rău pentru că e mare păcat. Clădirea e încă în stare bună dar dacă nu se ocupă nimeni se va duce. Eu aş fi donat-o comunităţii, sau aş fi făcut un parteneriat cu Primăria, Consiliul Judeţean , ca această clădire să fie funcţională. Ar merge şi ca şi casă memorială deşi nu ştiu câtă lume ar veni să o viziteze. Sau măcar să existe o activitate socială acolo. Este foarte frumos domeniul merg destul de des să îl văd, e un loc special pentru mine” a declarat pentru clujulcultural.ro scriitorul Mircea Vaida Voevod.

Mircea Vaida Voevod

Mircea Vaida Voevod (stanga, cu fular roşu), la inaugurarea statuii lui Alexandru Vaida Voevod

Acesta s-a luptat după 1989 pentru memoria marelui om politic. A reuşit să realizeze un bust al acestuia lîngă Teatrul Naţional (foto) şi a îngrijit memoriile politicianului, apărute la Editura Dacia în mai multe ediţii.

Primarul Bobâlnei, Mureşan Augustin nu a putut fi contactat. 

Vaida Voevod 2

Fostul premier Alexandru Vaida Voevod

 

„Socot cea mai scumpă răsplată pentru lupta vieţii sale, că Pronia l-a ales pe el să facă istorica Declaraţie în 18 ocombrie 1918, în Parlamentul din Budapesta, în numele unui neam întreg ce se dezrobea. A plecat hotărît la suprema datorie, cu preţul chiar al vieţii. Nepieritoare încununare a luptei şi a jertfei. Numele lui va fi pomenit cu admiraţie şi neştearsă recunoştinţă”. Este declarația Cardinalului Iuliu Hossu, despre Alexandru Vaida Voevod.

Despre Vaida:

Alexandru Vaida Voevod s-a născut la data de 27 februarie 1872 în localitatea Olpret (Bobâlna, judetul Cluj) într-o veche familie românească de voievozi din ţinutul someşan, înnobilată la 15 noiembrie 1627 de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Vaida Voevod a avut o contribuţie deosebit de importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea a supus atenţiei celorlalţi lideri ai Partidului Naţional Român celebra « Declaratie de independenţă », citită de acesta în Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie. La 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba lulia, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Tara Ungurească” au votat Rezoluţia Unirii care ,,decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România.”[/stextbox]

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.