„Vacant Spaces”, serie de filme despre spații urbane dezafectate

Clio Special

Centrul Cultural German Cluj-Napoca abordează tema spațiilor părăsite și dezafectate printr-o serie de filme, un tur ghidat inedit prin Mănăștur și un panel de discuții cu specialiști germani și români.

Datorită mutării la oraș a unui număr tot mai mare de locuitori, spațiul de locuit devine si el tot mai restrâns, fapt ce duce la creșterea costurilor unei locuințe. Deși migrația spre orașe continuă, multe dintre comunități se luptă cu problema spațiilor dezafectate și neutilizate; adesea se găsesc construcții abandonate sau scoase din circuit din cauza impedimentelor birocratice.

În Cluj există mai multe exemple de acest fel, de pildă: hotelul Continental, Depozitul de Filme sau Fabrica de Pensule, clădiri care au stat o lungă perioadă nefolosite sau sunt în continuare părăsite.

Problematica acestor spații poate fi diferit abordată, începând de la completa reconfigurare a utilității clădirii (cazul Fabricii de Pensule) sau folosirea intermediară a acestor spații în diverse scopuri, până la loc de atracție pentru exploratorii urbani.

vacant-spaces
Pentru a afla mai multe despre aceste subiecte reflectate în situații din Germania și România, Centrul Cultural German prezintă trei filme documentare și un film artistic.

Seria de evenimente debutează cu renumitul film al lui Hans Weingartner, ”Educatorii” (Die Fetten Jahre sind vorbei), o comedie anti-capitalistă despre prietenie, conflicte între generații, iubire și politică. Filmul ”Nicht-Mehr | Noch-Nicht” este un eseu-documentar despre spații părăsite și reflecțiile unor arhitecți, urbaniști, artiști și istorici pe această temă. Subiectul gentrificării este abordat în filmul ”Göttliche Lage” – o poveste captivantă despre transformarea unui centru industrial în zonă rezidențială cu lac și port de iahturi. Filmul ”Victoria” exemplifică situația unui oraș aproape pustiu din județul Brașov, care a decăzut tot mai mult după căderea comunismului și privatizarea combinatului în jurul căruia a fost construit.
Prin două evenimente adiacente, publicul are ocazia să cunoască îndeaproape orașul și problemele legate de spațiile dezafectate: Lala Panait, activist cultural și reprezentant al inițiativei ”La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”, va prezenta cartierul Mănăștur în cadrul unui tur ghidat ”Jane’s Walk” iar la panelul de joi va fi dezbătută tema spațiilor intermediare, un model de utilizare temporară a locurilor părăsite, mai puțin cunoscut în România.

Doi invitați din Germania, Daniel Schnier și Anne Angenendt, vin să povestească despre acest model, în care instituția lor intermediază între proprietar, utilizator și autorități. Aceștia vor discuta cu invitați locali: Adrian Răulea, şeful biroului de strategie şi dezvoltare locală la Primăria municipiului Cluj-Napoca, antreprenorul Sorin Dan și Rarița Zbranca, director al fundației AltArt.

Publicul este invitat să participe activ, să vină cu întrebări și propuneri.

”Prin panelul intitulat Second-Hand Spaces dorim să prezentăm un nou concept ca soluție la spațiile și clădirile părăsite din orașul nostru, și anume utilizarea intermediară sau temporară. Această formă de utilizare pe o perioadă determinată de timp are deja succes în Germania. Noi vedem un potential în această privintă și în Cluj-Napoca”, a declarant Ingo Tegge, directorul Centrului Cultural German.

download

Filmele sunt subtitrate în limba engleză iar intrarea este liberă!
Mai multe informații despre filme: www.kulturzentrum-klausenburg.ro

Program:
02.11.2016 | Cinema Dacia
16:00 – Jane’s Walk in Mănăștur
18:00 – Film Die Fetten Jahre sind vorbei

03.11.2016 | Fabrica de Pensule
18:00 – Film Nicht-Mehr | Noch-Nicht
20:00 – Talk Second-Hand Spaces

04.11.2016 | Fabrica de Pensule
18:00 – Film Victoria
20:00 – Film Göttliche Lage

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *