UPDATE Castelul cu inorogi se distruge. Unul din inorogi a fost dat jos cu brutalitate

Clio Esenţial

UPDATE: Reprezentanții fundației Teka, care au grijă de castel și țin legătura cu proprietarul au dus într-un depozit ambii inorogi până la lămurirea situației și începerea refacerii a ce a mai rămas din castel.

La articolul scris de Clujulcultural.ro a reacționat Grupul PONT:

„Ni se pare oribil ce s-a întâmplat cu unicornul de la Castelul Kornis din Mănăstirea. Este, dacă vreți un exemplu în miniatură a situației unei părți semnificative a patrimoniului cultural transilvan și a multor castele. Este nepăsare, lipsă de respect față de cultură, moștenire și patrimoniu. Unicornul în acel moment și-a redus calitatea sa în societate la nivel de a fi numai o piatră. Întreg ansamblul se află oricum într-o stare foarte avansată de degradare, unicornii (sunt doi) sunt însă un simbol foarte puternic al acestuia. Evenimentul a venit ca un minus și mai dezolant în acest proces. Este totodată un semn de alarmă și pentru noi. Ceea ce am început și construim, respectiv coalizarea instituțiilor, organizațiilor, proprietarilor și administratorilor, și formarea paralelă a mișcării de sprijin a oamenilor trebuie făcută cu pași mai repezi, pentru că suntem într-un contratimp veritabil.

188236_1913200432029_3446369_n

Un astfel de incident putea fi evitat dacă ar fi existat camere de supraveghere, dacă ar exista gard în jurul ansamblului sau dacă ar exista pază permanentă, lucruri care nu au costuri foarte ridicate, dar trebuie asumate. În multe cazuri, așa cum este și în această speță, proprietarii nu au instrumentele financiare necesare să asigure minimul de protecție, astfel că o coaliție, mișcare de sprijin poate interveni sau crea condițiile asigurării acestor lucruri tocmai pentru a preveni degradarea prin furt. Rolul nostru este să continuăm să facem demersuri și să ajungem cât mai repede posibil la nivelul în care suntem capabili în a interveni prima dată prin protejare și apoi în a continua prin conservare, restaurare și revitalizare la cât mai multe astfel de edificii.”, a transmis Andras Farkas, seful grupului care deruleaza proiectuul Castele in Transilvania de care am scris mai jos.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Castelul Kornis din localitatea Mănăstirea, 12 kilometri de Gherla își trăiește ultimele zile. Mai bine spus ruinele unui splendid castel care e cunoscut sub denumirea castelul cu inorogi, datorită celor două superbe statui care străjuiesc intrarea.

189362_1913197151947_5317852_n
foto Cristina Lupu

Siteul gherlainfo.ro informează astăzi că unul din inorogi a fost aruncat cu brutalitate de necunoscuți într-un șanț!

inorogcastelkornismanastirea1

 

In urma cu o zi, unul dintre cei doi inorogi de la intrarea in  castel a fost gasit rasturnat de pe soclu intr-un sant din imediata apropiere. Situatia a fost sesizata de un grup de vizitatori din Gherla. Cantarind cateva sute de kilograme, e greu de presupus ca inorogul a fost pus la pamant de vreo furtuna. Astfel ramane ca varianta si o mana criminala, un inconstient, scrie siteul în exclusivitate.

Primarul comunei Mica, Tiberiu Zelenc s-a deplasat cu poliția la fața locului. Castelul e retrocedat iar proprietarul trăiește la Budapesta.

“Noi am luat de mai multe ori legatura cu dansul, sa vina sa gasim o solutie pentru castel, care se degradeaza pe zi ce trece, dar ii pune si in pericol pe numerosii vizitatori, care intra si ies tot timpul.  E drept ca proprietarul a lasat aici un fel de administrator, o persoana care mai trece din cand in cand pe la castel, dar ce poate sa faca el? Nu poate sa stea tot timpul acolo, sa vada ce se intampla. Ar trebui ca proprietarul sa vina urgent, sa ia masuri, ori sa ingradeasca zona, ori sa puna avertismente pe proprietate privind situatia periculoasa in care se afla cei care patrund inauntru.Eu imi manifest interesul pentru acest castel, este pacat sa se piarda. Am putea accesa fonduri europene pentru reabilitare, insa atata vreme cat are un alt proprietar, până nu cădem la o intelegere cu acesta, mare lucru nu se poate face. A promis acum o luna ca va veni sa discutam, noi il asteptam oricand“, a declarat primarul pentru Gherlainfo.ro

188236_1913200432029_3446369_n
foto Cristina Lupu

Castelul Kornis a fost inclus din  anul 2010 in lista monumentelor istorice din județul Cluj.

Un reportaj amplu a scris despre castel siteul generalist ActualdeCluj.ro

189218_1913199352002_3954055_n
foto Cristina Lupu

Toate aceste dezastre se întâmplă și la castelul de la Luncani, despre care clujulcultural.ro a scris AICI, și la castelul Haller de la Coplean.

Si toate acestea in timp ce grupul PONT a lansat în 17 august 2015 proiectul Castel în Transilvania – strategii și modele de dezvoltare, cu sprijinul Granturilor SEE, norvegiene.

„Dorim ca prin acest eveniment să relansăm un șir de dezbateri, discuții ce aduc o valoare adăugată activităților individuale și colective legate de castelele din Transilvania și repornesc un proces colaborativ intersectorial”, a comunicat grupul PONT acum un an.

Castelele din Transilvania reprezintă poate cea mai semnificativă moștenire culturală construită din Transilvania (pe lângă cetăți) dar potențialul lor nu este exploatat la nivel corespunzător. Perioada comunistă și apoi situația precara economică a României nu a permis până acum reabilitarea, restaurarea, repunerea în circuit a acestor clădiri cu toate că ar putea avea rol atât economic cât și din punct de vedere socio-cultural, susţine grupul PONT.

198826_1913199672010_412817_n

Dorim să contribuim la crearea unei rețele, abordări strategice și viziunii pe termen lung pentru valorificarea potențialului economic și social la castelelor din Transilvania prin intermediul unor metode de planificarelocală și regională, de atragere a resurselor alternative necesare restaurării, punerii în funcțiune și prin crearea unei rețele de informare și de experți din domenii cu rol important în atingerea sustenabilitățiiacestui segment al patrimoniului cultural construit al României și Europei, susține grupul Pont.

Castel 2
Castelul de la Luncani (c) clujulcultural.ro

Proiectul se adresează în mod direct proprietarilor și administratorilor castelelor din Transilvania, experților, organizațiilor civile și instituțiilor civile, administrațiilor publice locale care au rol în restaurare și dezvoltare sustenabilă, comunităților locale care au pe raza localității lor cel puțin un castel, precum și organizațiilor la nivel european implicate în protejarea patrimoniului cultural construit, entități ce pot folosi modelul și metodologia elaborată pentru a disemina și implementa și în alte locații.

190091_1913198791988_769957_n

Grupul PONT a prezentat strategia Castel în Transilvania în curtea castelului din Gilău pe data de 25 iunie 2016. Strategia a fost realizată în trei limbi (română, maghiară și engleză) cu ajutorul unor experți și proprietari de castele. Scopul strategiei este de a contribui la revitalizarea patrimoniului cultural printr-o comunitate de sprijin și printr-o coaliție.

 András Farkas, co-fondatorul Grupului PONT a subliniat faptul că strategia oferă un cadru pentru colaborări pe termen lung, cu ajutorul căreia în jurul tematicii castelelor se pot construi colaborări între instituții, organizații, antreprenori, proprietari de castele și experți pentru valorificarea sustenabilă a castelelor. După cum se stabilește și în viziunea strategiei: “Castel În Transilvani își imaginează viitorul printr-o comunitate și o rețea organizațională de sprijin pentru castelele și conacele din Transilvania care urmărește conservarea, restaurarea și valorificarea potențialului economic, cultural, comunitar și turistic al acestora.”

Vom reveni!

5 thoughts on “UPDATE Castelul cu inorogi se distruge. Unul din inorogi a fost dat jos cu brutalitate

  1. Văd cu tristețe cum Castelul Kornis iși trăiește ultimele clipe. A fost o clădire frumoasă cu istorie interesantă. După Revoluție chiar s-au alocat fonduri pentru conservarea lui. Faptul că în incinta lui funcționa școala a reuși să salveze de la ruină clădirea. Retrocedarea lui, în urma unui proces,nu a facut decât să amplifice distrugerea lui. Citisem undeva că proprietarul este o doamnă în vârste de 90 de ani, care locuiește la Budapesta și care nu își poate permite o locuință foarte bună, darmite să restaureze un castel. Inorogii de la poarta castelului au fost demult în atenția colecționarilor. Prin anii 90 a mai existat o tentativă de sustragere a lor și transferarea în Ungaria. Știu povestea de la prof. Emil Lazăr, care fusese atunci directorul Muzelui de Istorie din Dej. Acum, se pare că s-a terminat ce a fost inceput cândva. Nu știu dacă nu cumva inorogii sunt obiecte de patrimoniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *