19 ianuarie 2014

Unde poţi depune carte pentru premiile Uniunii Scriitorilor?

By In Actualitate, Carte

Înscrierile pentru premiile anuale ale Uniunii Scriitorilor din România (USR) au început, autorii şi editurile putând depune, până la data de 31 martie, cărţi apărute în cursul anului 2013 în vederea nominalizărilor, se arată pe site-ul uniunii.

Cărţile în 1-2 exemplare se depun la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.

Premiile Uniunii Scriitorilor din România sunt acordate de un juriu ales de Consiliul USR, la propunerea Comitetului Director. Juriul este compus din şapte membri şi este ales pentru un mandat de un an. Membrii juriului nu trebuie să reprezinte interesele unei case de editură (patroni, angajaţi etc.).

Juriul ia în discuţie apariţiile editoriale din anul precedent şi face publice nominalizările până la data de 1 mai a anului. În intervalul 1 mai -1 iunie, juriul alege cărţile câştigătoare pentru fiecare categorie în parte. Deciziile juriului sunt valide dacă au întrunit minimum patru voturi. Decernarea premiilor are loc cel mai târziu în luna iunie, în cadrul unei gale organizate de Uniunea Scriitorilor din România.

targ carteBUN Foto Niculescu Andrei

 Categoriile de premii sunt următoarele: Premiul Naţional, Cartea de poezie, Cartea de proză, Cartea de teatru, Cartea de critică, eseu şi istorie literară, Cartea de debut, Cartea pentru copii şi tineret şi Traduceri. Juriul are la dispoziţie două premii speciale. Există, de asemenea, un premiu pentru literatură în limbi ale minorităţilor naţionale, acordat la propunerea Comisiei Minorităţilor, se arată pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România.

Anul trecut, Florina Ilis a câştigat premiul la categoria “proză”, cu romanul “Vieţile paralele” (Cartea Românească), în timp ce Nicolae Prelipceanu a fost câştigătorul secţiunii “poezie”, cu volumul “La pierderea speranţei” (Casa de Pariuri Literare), iar Marius Chivu a câştigat trofeul secţiunii “debut”, cu volumul “Vântureasa de plastic” (editura Brumar). La categoria “critică/ eseu/ istorie literară”, câştigător a fost Mircea Mihăeş, cu volumul “Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha” (Polirom). La categoria “teatru”, câştigător a fost Radu F. Alexandru, cu “Teatru 7” (Cartea Românească).

Totodată, Andrei Pleşu a primit un premiu special din partea Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul “Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste” (Humanitas), în timp ce Ion Pop a câştigat Premiul Naţional al USR.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.