23 iunie 2018

“Unchiul Vania” strălucește a 147-a oară

By In Teatru

“Unchiul Vania. Scene din viaţa la ţară” de A.P. Cehov, spectacolul care s-a jucat ieri a… 147 -a oară la Teatrul Maghiar, face încă sală plină. Chiar dacă se joacă în format studio în sala mare, biletele la acest spectacol se vând repede și este o aventură să găsești unul.

Spectacolul a fost regizat în anul 2007 de renumitul Andrei Șerban și a fost multi premiat: Premiul Uniter 2007 pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal (Andras Hathazi), premiul criticilor de teatru din Ungaria pentru cea mai bună piesă. Premiera a avut loc în 3 octombrie 2007.

Între timp, spectacolul a aniversat în 2013  100 de reprezentații iar ieri a fost cea cu numărul 147. Actorul Andras Hathazi s-a retras din rolul lui Vania pe motive de sănătate și a fost înlocuit cu Viola Gabor, care joacă excelent dealtfel.

Viola Gabor în rolul Unchiului Vania

Serebriakov, profesorul universitar aflat la pensie, se retrage la ţară împreună cu soţia lui tânără şi frumoasă, Elena. Viaţa celor de aici se schimbă cu desăvârşire, Vania şi Astrov se luptă pentru privirile Elenei, în timp ce Sonia şi Elena se simt atrase de Astrov…Profesorul vrea sa vanda mosia de unde ii vine renta iar atunci, blandul Vania trage dar nu il nimereste….profeorul pleaca din sat si totul reintra in normal, în mediocritatea zilelor din rural…

Temele clasice ale lui Cehov se regăsesc: uzura lentă a sufletelor prin repetarea gesturilor zilnice, plictiseala vieţii de la ţară, drame sentimentale sfarsite prost.

“Trebuie să acceptăm că piesa e mult mai misterioasă şi mai bogată decât oricare dintre noi, să acceptăm paradoxul de a fi uman şi să acceptăm că scena nu dă soluţii, ci lasă totul deschis…” , a afirmat în 2007 regizorul Andrei Şerban.

În 2013, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj (TSMC), Tompa Gabor a subliniat că spectacolul “Unchiul Vanea”,  ajuns atunci la 100 de reprezentaţii, este probabil cea mai importantă producţie a instituţiei din ultimele decenii.
 
“Este un eveniment rar pentru un teatru de provincie ca un spectacol din repertoriu să ajungă la 100 de reprezentaţii, în istoria noastră doar <Cântăreaţa cheală> a mai reuşit acest lucru. E important că acest număr s-a atins nu cu un gen ieftin, cu producţii distractive, ci cu spectacole de calitate; e probabil cel mai important spectacol al nostru din ultimele decenii. E o piatră de hotar şi din istoria noastră, dar şi din istoria teatrului românesc, întrucât a primit premii importante, inclusiv distincţiile UNITER pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol principal”, a punctat Tompa Gabor, în cadrul unei conferinţe de presă citat de ziuadecj.ro.

Tompa l-a felicitat la aniversarea a 100 de reprezentații în mod deosebit pe protagonistul de atunci a rolului titular din “Unchiul Vanea”, Andras Hathazi, subliniind că imaginea cu actorul care are deasupra candelabrul luminat al teatrului a devenit una din imaginile emblemă ale instituţiei.

Viola Gabor (Unchiul Vania) într-o imagine iconică din spectacol

Tur de forță

Spectacolul are o durată de  3 ore și 15 minute, în 4 acte și e un tur de forță actoricesc. Pe parcursul operei, personajele discută mult, apar diferite intrigi, atmosfera emoțională din casa în care locuiesc devine tot mai grea, iar spre sfârșit se decide plecarea profesorului cu Elena din casa respectivă. Modul în care a pus în scenă spectacolul Andrei Șerban este neconvențional, foarte dinamic, cu un efort mare inclusiv fizic al actorilor. Publicul se află pe scena propriu-zisă iar actul 1 se joacă în Sala Mare a teatrului apoi se mută în formatul studio din actul 2 oferind o experiență aparte spectatorului. Imola Kezdi face un rol mare în rolul Elenei, la fel și consacratul Bogdan Zsolt dar toată distibuția este la înălțime, e dificil să spui cine joacă mai bine. Este un spectacol de mare nivel, inclusiv un neofit își poate da seama de acest lucru. Un recital actoricesc de mare forță, profunzime oferit de trupa de la Teatrul Maghiar de Stat.

Distribuția actuală

Alexandr Serebreakov
JÓZSEF BÍRÓ

Elena Andreevna
IMOLA KÉZDI / ENIKŐ GYÖRGYJAKAB

Sofia Alexandrovna (Sonia)
ANIKÓ PETHŐ / CSILLA ALBERT

Maria Vasilievna (Maman)
EMŐKE KATÓ / RÉKA CSUTAK

Ivan Petrovici (Vania)
GÁBOR VIOLA

Mihail Lvovici Astrov
ZSOLT BOGDÁN

Ilia Ilici Teleghin
ATTILA ORBÁN / FERENC SINKÓ

Marina
CSILLA VARGA / CSILLA ALBERT

Iefim
FERENC SINKÓ / ATTILA ORBÁN


regia
ANDREI ŞERBAN

asistent de regie
ATTILA KERESZTES

dramaturgia
KINGA KELEMEN

scenografia
CARMENCITA BROJBOIU

regia tehnică
IMOLA KEREZSY, LEVENTE BORSOS

sufleur
IMOLA KEREZSY

Ce spunea directorul Tompa Gabor în 2013 despre viitoare reprezentații cu Unchiul Vania:

 

1 Comment
  1. […] “Unchiul Vania” strălucește a 147-a oară […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.