28 iunie 2017

“Un tramvai numit dorință”, premiera care închide stagiunea la Teatrul Maghiar

By In Actualitate, Teatru

Astăzi de la ora  19.00, în Sala Studio a Teatrului Magiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, pus în scenă de regizorul american Tom Dugdale.

Evenimentul va încheia stagiunea 2016/2017 a Teatrului Maghiar și are loc la împlinirea a 70 de ani de la premiera absolută a piesei pe Broadway.

Regizorul Tom Dugdale a declarat că, în montarea spectacolului l-a interesat în special interferența dintre mai genuri artistice. Astfel, Un tramvai numit dorință este pe lista lecturilor obligatorii pentru elevi, iar după premiera de pe Broadway a fost realizat și un film celebru regizat de Elia Kazan, cu Marlon Brando într-unul dintre rolurile principale. Literatura, teatrul și filmul sunt prezente în montarea lui Tom Dugdale de la Cluj. Întrebarea centrală a spectacolului este leagată de apariția Blanchei Dubois: oare cum vor reuși trei oameni atât de diferiți să trăiască împreună?

Un tramvai numit dorinţă este o piesă cumplită, plină de vise, de visători şi de violenţă atroce – violenţă fizică şi psihică deopotrivă. Piesa vorbeşte despre un impuls uman dintre cele mai crude: dorinţa de a-l distruge pe cel venit din afară, pe străin, pe cel care are un stil de viaţă diferit de al nostru. Piesa, cu toate acestea, nu este una imposibilă. Protagoniștii săi speră să găsească răspuns la întrebarea: cum să trecem prin această lume?

Scenografa Carmencita Brojboiu a creat ca spațiu de joc o garsonieră minimalistă și improvizată, care va deveni un mormânt-capcană pentru Blanche.

În spectacol publicul îi va putea vedea pe Imola Kézdi, Anikó Pethő, Loránd Farkas, Attila Orbán, Csilla Varga, Ferenc Sinkó și Csaba Marosán. Scenografia: Carmencita Brojboiu, dramaturgia: Kata Demeter.

Următorul spectacol: joi, 29 iunie, ora 19.00, Sala Studio. Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00-14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.