5 aprilie 2016

Un scriitor clujean lansează documente despre bunicul său, închis de comunişti. Vezi când e lansarea

By In Carte, Special

Editura Şcoala Ardeleană lansează un volum ce se anunţă provocator prin tema aleasă: Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu. Un preot greco-catolic în dosarele de urmărire de către Securitate.

Lansarea are loc miercuri, 6 martie,  ora 13.00, la Uniunea Scriitorilor Cluj (str. Universităţii nr.1)

Ediţia e îngrijită, cuvânt înainte şi notă asupra ediţiei de scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

 În 2004 am avut acces, prin intermediul Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.), la dosarul de urmărire de către Securitate al lui Vasile Cesereanu (1899-1984), bunicul meu patern, preot greco-catolic. Pe dosar, cu numărul 324, era precizată menţiunea Strict Secret. Bunicul meu era catalogat, în diferite fişe, de către lucrătorii de Securitate, ca ducând o „activitate contrarevoluţionară”, de „duşman înrăit”, „duşman de moarte al regimului democrat popular” şi „element proeminent al rezistenţei greco-catolice care în mod continuu face propagandă în rîndurile credincioşilor greco-catolici, ţinîndu-i sub influenţa lui şi mobilizîndu-i la slujbele clandestine pe care le face la el acasă”. Am stat o jumătate de zi în biblioteca C.N.S.A.S., am răsfoit aproape o mie cinci sute de pagini, am optat pentru fotocopierea a o mie de pagini. Principalul corpus era alcătuit din fişe de urmărire, documente oficiale prin care bunicul era catalogat drept inamic recalcitrant al statului comunist; erau, apoi, delaţiuni de toate soiurile, făcute de ţăranii din satul lui (majoritatea constrânşi) sau de alte persoane; mai erau în dosar şi memorii ale lui Vasile Cesereanu, fie către organe oficiale (Ministerul Cultelor, Ministerul Justiţiei), fie chiar către Nicolae Ceauşescu; mai erau şi scrisori de mustrare către câţiva prelaţi greco-catolici care trecuseră la ortodoxie; plus pledoarii ale bunicului în faţa instanţelor judiciare.

Această carte cuprinde documente oficiale redactate între anii 1951-1977, cărora li se adaugă documente din portofoliul familiei, ce ajung până în anul 1984.”, povesteşte aventura acestei cărţi scriitoarea Ruxandra Cesereanu.

Afis Cesereanu 6 aprilie mc

Prezintă: Adrian Popescu, Ruxandra Cesereanu, Domiţian Cesereanu

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.