Un nou spațiu cultural la Cluj: ZIZ- Art and Social Area

Actualitate

ZIZ – Art and Social Area este un spațiu compus realizat prin eforturile comune a patru organizații clujene: Asociația Teatrală Shoshin, Made in Pata-Rât, Asociația Colectiv A și Fabrica de Pensule. Situat la etajul 1 al Sinagogii Ortodoxe de pe Strada Paris nr. 5 din Cluj, acest loc revine la viață și se deschide publicului oferind experiențe deopotrivă artistice și de conectare cu ceilalți. 

Evenimentul de deschidere va avea loc în data de 6 martie, începând cu ora 17:00, la sediul ZIZ, de pe strada Paris nr. 5, etaj 1. 

 „ZIZ nu este doar despre artă, ci este despre artă într-o societate marcată de schimbări accelerate din punct de vedere ecologic, economic și politic. Dorim să ne dezvoltăm gândirea critică prin dezbateri, proiecții de filme, expoziții, spectacole de teatru și dans, programe de rezidență, concerte, workshop-uri și laboratoarele artistice. O luăm pas cu pas și dorim ca prin proiectul nostru să contribuim la o mai strânsă legătură între artă și societate, iar în timp, dorim să devenim un centru de cercetare și formare profesională în artele spectacolului și dezvoltare comunitară –  a menționat Köllő Csongor, președintele Asociației Teatrale Shoshin, organizația care a inițiat înființarea noului spațiu.

Fost lăcaș de cult al comunității evreiești, ZIZ – Art and Social Area își păstrează funcția de loc comun și incubator al comunității, noii locatari deschizând spațiul pentru toți clujenii, indiferent de etnie ori religie, activitățile celor patru organizații fiind dedicate unui public larg, de la adolescenți, la adulți seniori. Publicul este invitat să descopere atelierele și cursurile de teatru și dans, laboratoarele artistice folosind tehnici de Virtual și Augmented Reality, spectacolele de teatru și dans, rezidențele artistice și concertele organizațiilor rezidente. 

Spațiul va funcționa ca sediu primar pentru Asociația Teatrală Shoshin și pentru Atelierul Made in Pata Rât, în timp ce, în cazul Fabricii de Pensule și Colectiv A, va funcționa mai mult ca spațiu de activități, aceste organizații derulând proiecte și în alte spații din oraș, în parteneriat cu diferite organizații și instituții locale. 

„Scopul nostru este ca ZIZ să devină un reper cultural, un exemplu de inițiativă care dorește să aprofundeze relația organică între artă și societate, între artiști și diferitele comunități locale. Viziunea noastră comună este de a crea un spațiu cu un caracter special, găzduind evenimente interculturale și interdisciplinare, unde poți să-ți găsești atât gașca, cât și evenimentele care să te inspire în viața de zi cu z” –  a mai adăugat Köllő Csongor, președintele Asociației Teatrale Shoshin.

Programul de deschidere cuprinde diverse activități de la tururi ghidate, spectacole de dans, sesiuni de Vinyasa Krama Yoga, discuții și acțiuni performative, expoziții și evenimente surpriză. Toate evenimentele din cadrul deschiderii sunt cu acces gratuit. Pentru mai multe informații despre program, dar și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, urmăriți ZIZ – Art and Social Area pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *