16 martie 2018

Un nou sezon al emisiunii „Profesioniştii” va avea premiera la TVR 1

Regizorul Andrei Şerban va fi invitatul primei ediţii

By In Actualitate

Un nou sezon al emisiunii „Profesioniştii” va avea premiera pe 17 martie, urmând să fie difuzat în fiecare sâmbătă, de la ora 23.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+. Regizorul Andrei Şerban va fi invitatul Eugeniei Vodă în prima ediţie, şi va fi urmat de personalităţi din domenii diverse, de la medicină până la contraspionaj.

Pentru primul invitat al Eugeniei Vodă, Andrei Şerban, anul 2018 înseamnă anul celei de-a 75-a aniversări. „Suntem în anul Unirii, dar e o dezbinare mai cumplită decât oricând în ţara asta”, spune regizorul, printre altele, în emisiune. 

Andrei Şerban s-a născut pe 21 iunie 1943, la Bucureşti. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, la clasa lui Radu Penciulescu.

A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu spectacolele ”Arden of Feversham”, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, ”Iulius Cezar” de William Shakespeare, ”Omul cel bun din Siciuan”, de Bertolt Brecht, iar în Bucureşti s-a remarcat cu montarea spectacolului ”Iulius Cezar”, de William Shakespeare, la Bulandra.

În anul 1971 a fost invitat de Ellen Stewart, director al companiei “La MaMa”, la New York, cu o bursă Ford. A obţinut un succes imediat, în urma căruia Peter Brook l-a invitat la centrul său de cercetări teatrale, unde Andrei Şerban a colaborat la realizarea mai multor spectacole.

Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări. În Europa, Andrei Şerban a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia, regizorul a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

Spectacolele montate de Andrei Şerban în România sunt ”Ubu Roi” (1966), ”Julius Caesar” (1968) – piesă care i-a adus mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru, ”Jonah” (1969), ”Trilogia Antica” (1990) – considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internaţionale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg şi Edinburg.

Spectacolele de operă puse în scenă de regizorul Şerban Andrei au fost ”Eugene Onegin” (1980) la Welsh National Opera, prima producţie lirică, ”Turandot” (1984), ”Norma” (1985), ”Fidelio” (Covent Garden – 1986), ”Opera din Paris: The Puritans” (1997), ”L”Ange de feu” (1991), ”Lucia Di Lammermoor” (1995), ”L”Italienne a Alger” (1998), ”Les Indes Galantes” (1999).

Andrei Şerban a fost şi este profesor la numeroase universităţi: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California – San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d”Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992.

viewscnt

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.