UBB organizează în acest weekend Colocviul Național „Portretul teoreticianului literar sub totalitarism”

2.0

Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, împreună cu Biblioteca Județeană „O. Goga” din Cluj, vor organiza, în perioada 4-5 decembrie 2015, Colocviul Național „Portretul teoreticianului literar sub totalitarism, dedicat comemorării a 25 de la dispariția Ioanei Em. Petrescu (1941 – 1990).

Colocviul reunește 35 de specialiști de excepție în domeniile studiilor literare, arhivisticii și bibliologiei, în secțiuni cu teme elocvente pentru diversitatea subiectelor abordate (Ioana Em. Petrescu în teoria literară românească, Restituiri: valori ale istoriei locale în colecțiile bibliotecilor, Portretul teoreticianului literar sub totalitarism).

Lucrările vor avea loc la sediul Facultății de Litere (str. Horea nr. 31, sala D. Popovici) și la sediul central (Mărăști) al Bibliotecii Județene (Calea Dorobanților, nr. 104).

Conferința de deschidere va începe la ora 9.30 și va fi susținută de conf. dr. Oana Fotache Dubălaru (de la Universitatea din București). Un atelier special (Cînd teoria literară întîlnește istoria…) este destinat doctoranzilor filologi (participanții sunt de la Universitatea gazdă, precum și

sursa foto: clujust.ro
sursa foto: clujust.ro

de la Universitatea din București).

Sub titlul O altfel de memorie, la sediul Bibliotecii Județene „O. Goga” de pe str. Kogălniceanu, vineri 4 decembrie, de la ora 18.30 va fi deschisă o expoziție de fotografii din arhiva familiei Ioanei Em. Petrescu și va putea fi vizionat un film cu ultimele înregistrări (din 1989) ale ilustrei profesoare a universității clujene, vorbind despre poezia lui Eminescu.

Manifestarea încununează un semestru academic pe care Facultatea de Litere și Biblioteca Județeană „O. Goga” l-au dedicat comemorării Ioanei Em. Petrescu și care a conținut expoziții, conferințe festive, lansări de carte.

Colocviul propune o reflecție asupra modalităților de constituire a unui ethos al teoreticianului literar în cultural românească postbelică. El urmărește atât continuitățile sau rupturile în relație cu modelele canonice ale istoriei ideilor literare românești, cât și compatibilitățile cu orizontul (est)european al teoriei literare. Opera Ioanei Em. Petrescu, reputat profesor al universității clujene și creator al unei adevărate „școli de poetică literară” funcționează ca un exemplu privilegiat, care să ancoreze discuțiile generale în concretul unei istorii recente.

Colocviul abordează și problema patrimonializării arhivelor private ale oamenilor de cultură români, care au devenit de domeniu public în ultimele decenii: valoarea lor pentru istoria literară și istoria ideilor, modalitățile de arhivare și de cercetare, exemple de bună practică – constituie subiectul unei secțiuni aparte a acestei manifestări științifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *