UBB, membru fondator al Academiei Europene a Religiei

Actualitate Proză

Universitatea Babeș-Bolyai este membru fondator al Academiei Europene a Religiei, o inițiativă de cercetare a societăților și asociațiilor oamenilor de știință, a centrelor de cercetare și departamente, media, reviste științifice, editori și oameni de știință care provin din țările europene și țările mediteraneene, Orientul Mijlociu, Caucaz și Rusia.

Evenimentul de lansare a prestigioasei instituții a avut loc luni, 5 decembrie 2016, la Universitatea din Bologna, sub patronajul Parlamentului European. În Aula Magna ,,Sfânta Lucia” au fost prezente personalități ale lumii academice, politicieni, jurnaliști, oameni de știință. Au luat cuvântul Francesco Ubertini, Rectorul Universității din Bologna, Giuseppe Versaldi, prefectul Congregațiilor pentru Educație Catolică a Statului Vatican, Carlos Moedas, Comisarul European pentru Cercetare și Inovare, Jan Figel, trimisul special al Comisiei Europene pentru Libertate Religioasă, Igor Kitaev, Biroul Regional UESCO pentru Știință și Cultură în Europa, Kishan Manocha, ofițer OSCE  pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Martina Larkin, Forumul Economic Mondial de la Geneva.

 

Printre invitații speciali s-a aflat și rectorul Universității Babeș-Bolyai, Acad. Prof. Ioan-Aurel Pop, împreună cu Konstantinos Gavroglou, ministrul Educației și Culturii din Grecia, David Sassoli, Vicepreședinte al Parlamentului European, Stefania Giannini, ministrul Educației, Universităților și Cercetării din Italia, respectiv Annete Schavan, fostul ministru al Educației și Cercetării din Germania, în prezent Ambasador al Republicii Federale Germania la Înaltul Scaun.

               Cu acest prilej au avut loc discuții referitoare la definirea statului Academiei Europene a Religiei, stabilirea primei întâlniri anuale și au fost avansate idei pentru o platformă de cercetare.

               „În lumea contemporană, în care în numele unor credințe religioase și biserici au loc deopotrivă acțiuni sublime și fapte reprobabile, studiul unor asemenea teme, la nivel erudit și savant, este mai necesar ca oricând. Mă bucur că UBB este deschizătoare de drumuri la nivel european în această inițiativă”, a declarat Acad. Prof. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB.

               Printre membrii fondatori ai Academiei Europene a Religiei, alături de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, se află Universitatea din Oxford, Universitatea din Bologna, Universitatea din Aberdeen, Universitatea Complutense din Madrid, Universitatea Pontificală ,,Lateranese”, Universitatea Radboud din Nijmegen, Universitatea Catolică din Eichstätt-Ingolstadt, Universitatea de Stat Umanistă din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *