22 septembrie 2013

Turda găzduieşte “Duelul viorilor” Stradivarius-Guarneri

By In Actualitate, Muzica

Cea de-a treia ediție a turneului național ‘Duelul viorilor’, având ca protagoniști doi artiști de talie internațională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru (Stradivarius) și Gabriel Croitoru (Guarneri), împreună cu pianistul Horia Mihail, va avea loc între 23 septembrie și 4 octombrie în opt orașe din România.

Organizat de Radio România Cultural și Accendo și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, turneul va include orașele Brașov—Sala Patria (23 septembrie), Târgu Mureș—Palatul Culturii (24 septembrie), Turda—Teatrul Municipal (25 septembrie), Craiova—Sala Filarmonicii (27 septembrie), Pitești—Casa de Cultură (28 septembrie), Iași—Opera Națională Română (30 septembrie), Bacău—Ateneu (1 octombrie) și București—Sala Radio (4 octombrie).

Biletele se pot achiziționa de la sălile în care se vor desfășura recitalurile, iar în București și prin www.bilete.ro. Informații suplimentare, pe www.duelulviorilor.ro.

Toate concertele încep la ora 19,00, cu excepția celui de la Brașov, care va începe la 20,30.

“Inițial, în mintea mea, ‘Duelul viorilor’ a fost o joacă. Dar după o a doua ediție în care aceiași eroi s-au lăsat atrași în aventura unui turneu dens și obositor de-a lungul și de-a latul țării, făcând săli de peste 1.000 de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Iată că o a treia ediție în toamna anului 2013 va avea loc în aceeași distribuție, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs și care, din fericire, au fost depășite”, a declarat, vineri, într-o conferință de presă dedicată anunțării evenimentului, Oltea Șerban-Pârâu, redactor-șef al postului Radio România Cultural și director artistic al Orchestrelor și Corurilor Radio.

Repertoriul ales va fi, susține Oltea Șerban Pârâu, unul dens, atractiv, spectaculos și dificil, incluzând piese de: Piotr Ilici Ceaikovski, Pablo de Sarasate, Saint-Saens, Grigoraș Dinicu, Nicolo Paganini, Manuel de Falla, Richard Wagner, Henry Wieniawski, Charles de Beriot și Christian Sinding.

Oltea Șerban-Pârâu a anunțat că în anumite orașe biletele au fost epuizate, în timp ce pianistul Horia Mihail a afirmat că turneul este unul aniversar, al 20-lea la care participă sub auspiciile Accendo.

“Dacă la primul turneu, în 2011, ne-am cunoscut, în 2012 ne-am împrietenit, sperăm ca în acest an să colaborăm pe măsura așteptărilor publicului”, a mai spus pianistul.

Liviu Prunaru, un artist de talie internațională, i-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea “Dublul concert” de Bach) și pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internațională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena. Un număr mare de premii internaționale, participări la festivaluri și înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Națională de Muzică București, solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești și membru al Cvartetului de Stat “Transilvan”—Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes. Distincții de prestigiu obținute stau dovadă a talentului violonistului român: Premiul al III-lea la Concursul “N. Paganini”—Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul “Fritz Kreisler”—Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internațional “Zino Francescatti”—Aix-en Provence (Franța).

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariție în concert sau recital, este unul din cei mai apreciați pianiști români ai generației sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Horia Mihail susține numeroase concerte și recitaluri pe scena Sălii Radio din București, colaborează cu orchestre de profil din țară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Brașov, dar și în turnee în țară sau străinătate. De-a lungul timpului a susținut peste 2.000 de recitaluri și concerte în 18 țări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susținut mai multe proiecte naționale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar și social precum “Pianul călător”, “Flautul de aur”, “Vioara lui George Enescu la sate” și, bineînțeles, “Duelul viorilor”.

Vioara Stradivarius ‘Pachoud’ este construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw—Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu ‘Catedrala’, datată 1731, este un instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu și care este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național ‘George Enescu’, în patrimoniul căruia se află

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.