14 noiembrie 2014

Tudor Giurgiu la proiecţia filmului DE CE EU: mi s-ar părea normal să determine redeschiderea cazului Panait

By In A 7-a

Sală arhiplină azi noapte la Cinema Victoria la prima proiecţie a filmului De ce eu?, o variantă de lucru a acestuia, după cum a explicat cunoscutul regizor Tudor Giurgiu.

Clujenii au venit sa vadă multaşteptatul film al lui Giurgiu inspirat de povestea tragică a procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2003 după presiuni făcute de sistemul politic şi de justiţie din regimul PSD.

Emilioan Oprea

Emilian Oprea in rolul lui Cristian Panait-foto obiectiv. vr

Cristian Panait este jucat în filme de actorul Emilian Oprea, de la Teatrul din Brăila, debutant în lungmetraj. In film, in rolul unui ziarist apare actorul Ionuţ Caras de la Teatrul Naţional din Cluj.

Giurgiu a insistat pe ideea că ceea ce a prezentat într-un turneu de patru oraşe este  o variantă de lucru şi a cerut presei să nu scrie cronici de film. Premierea va avea loc în februarie 2015.

Filmul este excelent, foarte bine filmat, un film dur, zguduitor, de mare impact emoţional,  cu scene memorabile. Discuţiile despre film intre public si regizor si actorii Emilian Oprea si Ionuţ Caras au durat până după ora 24.00. Giurgiu şi actorii au urcat pe scenă şi au răspuns la toate întrebările timp de două ore!

Dorinţa regizorului este ca Justiţia să redeschisă cazul Panait!

Pentru mine singurul mare obiectiv și lucrul pe care acest film l-ar putea face ar fi ca actualul sistem, Justiția, presiunile societății civile după ce filmul o să apară mi s-ar părea normal să determine redeschiderea cazului Panait. E singurul lucru pe care eu cred că acest film ar putea să-l facă și mi s-ar părea normal să-l facă în condițiile care dosarul de anchetă făcut de oamenii din parchet la comandă a fost un dosar rușinos pentru reputația Justiției române în 2002. Nu-mi imaginez că vor fi spectatori precum la o comedie dar cred că filmul ăsta, pe lângă deschiderea unor conștiințe, cred că mulți magistrați tineri și studenți ar trebui să-l vadă

 Tudor Giurgiu despre procurorul Panait:

 ”Tot portretul real al lui Panait, riguros, chiar excesiv de riguros, disciplinat, sever cu sine însuși în primul rând, dar și cu ceilalți, un om care avea poate idei fixe, colegii îl tratau, de la fostul lui coleg Victor Ponta și alți colegi făceau mișto de el. În general oamenii ăștia foarte serioși, oamenii care nu acceptă compromisul devin subiect de bășcălie pentru ceilalți. De la orice colectivitate până la o țară, nu vreau să dau exemple, dar bășcălia asta-i fibra noastră, asta ne place. Nu fac politică dar asta e situația. Tipul ăsta de personaj mi s-a părut important să apară așa cum.. să încercăm cu puținele mijloace să-l creionăm în felul ăsta. Nu cred că-i sperie, dimpotrivă! Ar trebui să-i îndemne să fie mai buni, să-și apere principiile și valorile în care tinerii cred. ”, a explicat Tudor Giurgiu.

 

Giurgiu despre relaţia lui Panait cu  Victor Ponta

”Relația cu Ponta, din ce am citit și am vorbit cu oameni, erau amici, se mergea la petreceri împreună. Ponta șarja cum îl vedeți și acum, tipul lui de personaj nu era diferit față de acum, el organiza meciurile de fotbal între procurori și polițiști. Era o rivalitate pe față între ei, care într-un anume moment, cred spre finalul poveștii, eu sunt convins, părere personală, că din funcția pe care o avea la Guvern a fost un purtător de mesaje evident.”, a spus Giurgiu

Emilian Oprea: a fost o onoare să joc rolul lui Panait

Intrebat de clujulcultural.ro,  Emilian Oprea a explicat cum a fost să interpreteze rolul lui Panait în pielea lui Cristian Panait?

“Mă mai întâlneam cu oameni, că erau procurori, că erau foste studente, foste iubite cu care m-am văzut și înainte de fiecare întâlnire aveam mari emoții pentru că știam cam ce părere au ei despre Cristi. Și la Timișoara am întâlnit o fostă studentă de-a lui și vorbea exact aceleași cuvinte pe care le-am întâlnit la foști colegi de-ai lui. Era incredibil. Un adevărat icon. Normal că te speriiLa modul fizic îmi pare foarte rău că nu l-am cunoscut pe Cristian Panait. Mai ales după ce am terminat filmările, chiar mi-a părut foarte rău…dar ca actor mai joci în teatre, mai joci în filme, ficțiune, nu știu ce….dar…parcă e încă cineva în mine și va rămâne foarte multă vreme, dacă nu pentru totdeauna. Și e firesc. Nu era orișicine. A fost o mare onoare și simt așa multă căldură. În timpul filmărilor am fost destul de speriat. Mă și feream de anumite lucruri ca nu cumva să deraiez. Dar totul s-a cam năruit în ultimele cinci zile când am ajuns la el pe terasă acolo. Și de acolo lucrurile nu au mai fost așa ușor de controlat. Nici faza cu rigurozitatea și meseria nu mai aveau ce căuta acolo. Nu te întâlnești așa ușor cu lucrurile astea”.

 

1 Comment
  1. […] a participat la proiecţia variantei de lucru a peliculei, şi a scris despre ea AICI şi  despre lansarea la Cluj AICI |citeste in […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!