28 martie 2018

Tudor Chirilă, la Cluj: Teatrul nu este despre actori, e despre clipa de faţă

Acesta și actrița Dorina Chirilă au participat la Ziua Porților Deschise la Teatrul Național

By In Teatru

Actorii Dorina Chiriac şi Tudor Chirilă au fost prezenţi la o discuţie cu publicul, în cadrul Zilei Porţilor Deschise la Teatrul Naţional Cluj- Napoca (TNC), eveniment aflat la cea de-a noua ediţie. Acesta a avut loc, marți,  27 martie 2018, începând cu ora 18.00, în sala mare a TNC.

Iubitorii de teatru s-au adunat în număr foarte mare,  nerăbdători să pună diverse întrebări celor doi artişti. Multitudinea acestora a determinat prelungirea discuţiei cu o jumătate de oră.  Cei doi au dat răspunsuri atât despre teatru cât şi despre viaţa de zi cu zi. Atmosfera a fost una destinsă şi plină de umor.

Şirul întrebărilor a fost început cu o întrebare pentru actorul Tudor Chirilă:

 „Când visați  vă visați pe scenă jucând teatru sau cântând? Ce credeți că îi lipseşte teatrului în ziua de azi?

„Nu prea mă visez pe scenă, nu cred că visezi prea mult ceea ce ți se întâmplă, adică mi se întâmplă să fiu destul de mult pe scenă în ambele ipostaze şi în general visezi cam ce nu ai…câte o gagică…sau nu…dar rarele momente când mă visez în teatru sunt când uit textul. Sunt nişte vise în care nu dau replica partenerului sau ăla nu mi-o dă mie si ce-o să fac, că se uită lumea la noi? Şi atunci mă trezesc şi îmi aduc aminte de celebra vorbă a lui  Amza Pellea: Staţi bă,  liniştiţi,  că nu ştiu ăştia textul mai bine ca noi! Întotdeauna somatizarea noastră este ţinta de hiberbolă şi toată lumea din sală ştia cine este Hamlet de la cap la coadă şi te vor taxa, te vor arăta acum cu degetul.”, a răspuns acesta.

Tudor Chirilă ieri în dialog cu publicul

“Ce-i lipseşte teatrului!? Nu-i lipseşte nimic, e OK! Teatrul este din punctul meu de vedere acum  într-o perioadă bună. El mereu traversează nişte obstacole care par insurmontabile şi totuşi, de fiecare dată, adică acum se bate cu Netflix, se bate cu HBO GO, se bate cu Facebook, se bate cu toată lumea, cu Ministerul Culturii se bate, se bate cu politicul, cu orice se bate. Totul este dezastru şi totuşi se întâmplă acele momente când trei oameni se întalnesc, vine şi al patrulea care se numeşte regizor şi se naşte un spectacol, iar spectacolul ăla influenţează nişte oameni sau îi schimbă fie şi pentru o jumătate de oră, le schimbă orizonturile, le deschide si aşa mai departe.

 

Nu cred că teatrul este rău, că în momentul de faţă nu cred că îi lipseşte…cred că îi lipsesc lucrurile concrete, adică sala asta renovată la câteva milioane de euro, un proces de susţinere a teatrului independent mai transparent,  o strategie multianuală de ţară şi de cuvânt. Sunt lucruri concrete, iar vizavi de ce avem noi ca actori în noi şi ceea ce au actorii tineri care se pregătesc să intre în teatru, cred că e ca întotdeauna şi mă mai enervează chestia asta îngrozitor. Că bă, man, dacă au murit ăştia n-o să se mai nască alţii. ”, a răspuns acesta fiind aplaudat.

Sală arhiplină la Ziua Porților Deschise la Teatrul Național Cluj-Napoca

Întrebările au continuat pe bandă rulantă. Ele au fost moderate de Ștefana Pop-Curșeu, directorul artistic al TNC.

Tudor Chirilă, Ștefana Pop Curșeu, Dorina Chirilă la discuțiile cu publicul

“Dacă de mâine nu aţi mai fi actori sau cântăreţi, ce meserie v-aţi dori să aveţi?”, a sunat o altă întrebare pusă de o tânără.

 “Eu aş vrea să fiu ceva de natură umană, psiholog sau pedagog. […] În zilele friguroase şi ploioase când aştept autobuzul, îmi trece prin cap gândul că aş vrea să fiu chioşcăreasă”, a răspuns Dorina Chiriac.

 “Eu aş vrea să fiu fotograf şi am și investit în chestia asta, adică am echipament, dar nu am timp să mă ocup.”, a răspuns Tudor Chirilă.

Text și Foto Karina Brodi, student, anul 1, jurnalism, UBB.

Editor Tiberiu Fărcaș, clujulcultural.ro

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.