11 martie 2020

Trei istorici explică într-o carte lansată la Cluj de ce Iuliu Maniu nu a fost agent plătit britanic

By In Clio

Trei istorici au lansat o carte care dovedește că  omul politic Iuliu Maniu, fost premier, nu a fost agent plătit britanic, marți 11 martie 2020, la Facultatea de Istorie a Universității ”Babeș Bolyai din Cluj-Napoca

Istoricul Varga Attila, de la institul de profil al Academiei Române  împreună cu doi reputaţi specialişti de istorie contemporană, Prof. Univ. Dr. George Cipăianu de la UBB şi Prof. Univ. Dr. Dennis Deletant, de la Georgetown University, Washington D.C., S.U.A. au lansat volumul intitulat ”Încercând imposibilul. Iuliu Maniu, Britanicii şi Situaţia dificilă a României în timpul războiului (1940-1944), la Editura Argonaut din Cluj-Napoca.

Volumul a fost prezentat de istoricul Vergiliu Țîrău și de Ottmar Trașcă dar și de autori

Cartea este o o analiză complexă, realizată pe baza documentelor de arhivă inedite care au fost descoperite la National Archive Kew din Londra, ce pune în lumină o ecuaţie complicată: un mare patriot român, serviciile secrete britanice, un demers imposibil care a fost încercat de către Iuliu Maniu, pentru binele României, într-un context foarte dificil din perioada celei de-a doua conflagraţii mondiale.

Volumul a fost prezentat de istoricii Vergiliu Țîrău și Ottmar Trașcă.

Cei doi vorbitori au relevat că volumul pune într-o lumină clară, definitivă, activitatea omului politic Iuliu Maniu, fost premier, președintele PNȚ.

”Documentele din arhivele britanice ale serviciilor speciale arată clar că Maniu nu a fost agent plătit britanic, în nici un caz nu a fost așa ceva. El nu s-a abătut de la calea lui, si chiar a deranjat britanicii că nu a urmat indicațiile cum vroiau aceștia calea antinazistă, de sabotaj a mașinăriei de război naziste. Cine crede că Maniu s-a dedat la sabotaje etc cum au scris multe articole eronate publicate în ultimii ani în presă sau cartea profund greșită a istoricului Mihai Retegan, se înșeală total. Nici vorbă de așa ceva. Maniu vorbea cu Antonescu, ține legătura iar Mareșalul i-a luat chiar apărarea în fața unui atac venit chiar de la  însuși Hitler. Maniu a conlucrat cu britanicii  ca să scoată România din alianța nazistă dar nu a reușit, neobținând garanții de război. Nu a fost agentul lor plătit niciodată ci un mare patriot român, conform documentelor. Cartea îi face dreptate lui Maniu, documentele sunt clare în aceste sens în acest volum”, a spus istoricul Ottmar Trașcă, specialist în cel de al doilea război mondial.

 

Cei trei istorici au publicat documente si studii ample despre Iuliu Maniu in timpul celui de al doilea război mondial. Munca la carte a durat 4 ani.

”Iuliu Maniu a fost un mare patriot român, asta e concluzia cărții iar acuzațiile de agent plătit britanic sunt hilare așa cum reiasă chiar din documentele britanicilor”, a spus și unul din cei trei autori,  Gheorghe Cipăianu.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.