Duo-ul format din pianistul de origine română Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy Mat Maneri în concert extraordinar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei,  joi, 5 noiembrie, ora 20.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Biletele vor costa 20 de lei și vor putea fi cumpărate de la Muzeul Etnografic. Concertul va fi prezentat de Virgil Mihaiu.

O seară de jazz contemporan, în care spiritul jazz-ului new yorkez se întrepătrunde cu ethos-ul est-european și doina transilvană, unde blues-ul îi întâlnește pe  Enescu și Bartok!

Pianistul de origine română stabilit la New York Lucian Ban (născut la Cluj) şi violistul american Mat Maneri (născut în Brooklyn, New York), sunt autorii surprinzătorului album „Transylvanian Concert”, produs în 2013 de prestigioasa casă de discuri ECM (Munchen).

Evenimentul este organizat de Jazz Factory & Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

ban

Mat Maneri este cunoscut ca unul dintre cei mai înzestrați improvizatori din jazz-ul contemporan. Duo-ul Ban – Maneri a început colaborarea în 2009, cu albumul „Enescu Re-imagined”. Lucian Ban a fost nominalizat în 2005 și 2006 la titlul de „Best European Jazz Musician”, iar Mat Maneri a fost nominalizat la Premiile Grammy.

Cei doi artişti, având în spate ani buni de experienţe artistice în diferite configuraţii şi stiluri, au optat, de data aceasta, pentru sound-ul cameral. Poate nicăieri altundeva sunetul de pian nu este captat cu atâta grijă ca la ECM. Casa de discuri specializată îndeobşte în promovarea jazz-ului european oferă de peste 45 de ani produse dintre cele mai rafinate. Clasicul format al dialogului dintre pian şi violă dobândeşte, în albumul propus de Ban şi Maneri, dimensiuni noi.

LucianBanPoster

Albumul „Transylvanian Concert” în paginile publicațiilor internaționale

Rezultat al colaborării extraordinare dintre Lucian Ban și Mat Maneri, uimitorul album „Transylvanian Concert” este primit elogios de presa mondială. New York Times scrie că e vorba despre „un album minunat şi neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în ţara de origine a dlui Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrăţișarea misterului”. Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz vorbeşte despre „momente de neaşteptată frumusețe.”

Village Voice New York remarcă faptul că „Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce Jazz Weekly apreciază că e vorba despre „o colecție de sonate moderne care şterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturghie modernă”.

Jazz Times plasează albumul „cât se poate de aproape de goth-jazz”. De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban că „sugerează un Keith Jarret, un Monk și un Abdullah Ibrahim de la începuturile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasică a secolului XX”, iar despre album că „are propria frumusețe melancolică, dar şi o exuberanță greu de stăpânit”. La rândul lor, cei de la London Jazz News scriu că „Lucian Ban și Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profundă a acestei muzici, ci și umorul subtil și bucuria”, iar Neue Zurich Zeitung observă că „elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate într-o manieră delicată și relevă propria viziune asupra lumii. Nu una ermetică, ci una universală – amestecată cu o stare melancolică”.

În urma succesului internațional înregistrat de albumul ECM „Transylvanian Concert”, cei doi muzicieni au concertat într-un amplu turneu american, ce a inclus festivaluri, săli de spectacole şi universități din Rochester, Ann Arbor, Chicago, Oakland, Seattle, Portland, Sand Diego, Los Angeles și Santa Cruz. Lucian Ban şi Mat Maneri au împărţit scena acelor evenimente cu muzicieni celebri precum Keith Jarrett, Charles Lloyd, Bill Frisell şi mulți alții.

Înființată la începutul anului 2015, Jazz Factory este o platformă care își propune promovarea unor proiecte relevante din zona jazz-ului contemporan și crearea unei comunități clujene de iubitori ai acestui gen muzical. Primul eveniment organizat de Jazz Factory a fost concertul Sanem Kalfa & George Dumitriu, care a avut loc în vara acestui an și a beneficiat de participarea excepțională a lui Dean Bowman și a lui Claudiu Purcărin. Pentru mai multe detalii despre cu activitatea Jazz Factory, puteți accesa pagina de Facebook a platformei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.