1 septembrie 2014

Tradiţii milenare şi voie bună la Sărbătorirea Anului Nou Bizantin

By In Actualitate, Spectacol

O adevărată sărbătoare a avut loc ieri, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia”, unde clujenii s-au adunat să vadă cum se ţinea Sărbătorirea Indictionului Anului Nou Bizantin Anno Mundi 7523. Cei prezenţi au primit la final tocăniţă de porc cu legume şi cartofi şi un pahar de vin.

DSCN0035

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Astăzi vom sărbători pentru prima dată după foarte mulţi ani, Anul Nou Bizantin sau Anul Nou Bisericesc. Potrivit vechilor tradiţii pe 1 septembrie se intră în anul 7523 de la zidirea lumii. Este o tradiţie, practic paralelă cu acea a anului sărbătorit în momentul solstiţiului de iarnă care a dat Anul Nou care începe la 1 ianuarie, sau aşa-numita eră creştină. Noi încercăm să readucem deocamdată, în atenţia publicului vizitator, un eveniment care era până în secolul al XVIII-lea o sărbătoare tradiţională foarte importantă, o sărbătoare care se organiza la sfârşitul secerişului şi înainte de începerea semănăturilor pentru anul care urma”, a povestit Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Clujenii au fost prezenţi la eveniment în număr mare, mai ales că s-au bucurat de un program artistic deosebit. De la ora 16,00 i-au ascultat pe  horitorii veniţi din localitățile Ceanu Mare și Boian.

 

Are 77 de ani, abia mai umblă, dar horeşte ca în tinereţe

 

Ianoşi Victoria, o bătrânică din Boian a reuşit să-i impresioneze pe cei prezenţi prin autenticitatea ei.

“Horesc de 62 de ani. Acum am 77. Am învăţat de la mama, ea de la bunica şi eu am transmis la copiii şi nepoţii mei. Păcat că nu m-au lăsat să cânt mai mult”, ne-a declarat Victoria Ianoşi.

 

În continuare, cei prezenţi au asistat la serviciul religios oficiat de părintele Dinu Criste. Acesta le-a povestit participanţilor la eveniment, înainte de slujba religioasă că la Biserica din Deal va fi ţinută Sfânta Liturghie în fiecare Duminică.

 

“Cu vreo două luni în urmă plimbându-mă prin oraş, mi-am zis ce-ar fi să bat la uşa domnului director să-l întreb ceva? Am bătut la uşă şi i-am spus “domnule director cum ar fi ca în viitorul apropiat să încercăm să dăm un pic de viaţă Parcului Etnografic?”. Dânsul cunoscându-mă mai mult în calitate de jurnalist m-a întrebat: “Bun da ce vrei să facem acolo?” şi am spus că am putea intra în Biserica lui Horia şi să facm Sfânta Liturghie Duminica. Sigur, dânsul ştia că sunt şi preot şi mi-a spus că este încântat de idee şi că putem începe de Duminica viitoare. Faptul că ne adunăm din nou în această Biserică şi în curtea ei, eu zic că e răspunsul la rugăciunile pe care cei care au intrat în această Biserică din 1773 încoace şi au îngenuncheat pe podele din această Biserică le-au adresat lui Dumnezeu. Ceea ce facem astăzi nu-i decât un debut pentru că ne-am propus să avem în fiecare duminică la finalul sfintei liturghii un interpret de muzică populară”.

 

După ce scurta slujbă s-a încheiat, evenimentul a continuat cu un recital de muzică veche bizantină, susținut de Grupul Sf. Ioan Damaschin, Concertul Orchestrei de muzică populară „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijată de Ovidiu Barteş.

 

Momentul cel mai aşteptat a fost participarea extraordinară a maestrului în arta culinară Vali Coman care le-a pregătit celor prezenţi tocăniţă din carne de porc cu legume şi cartofi. Mâncarea a fost împărţită celor care au rezistat până la finalul evenimentului şi mai mult, aceştia au servit şi puţin vin.

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!