14 martie 2016

Toto Cutugno, un italiano vero în concert la Cluj

By In Special, Spectacol

Circa 3500- 4000 de clujeni au asistat ieri seară, la Sala Polivalentă, la concertul intitulat “Best of” al cunoscutului artist italian Toto Cutugno. Se poate spune că muzica sa nu are vârstă, deşi Toto nu mai e demult la prima tinereţe.

Cu toate astea, muzica lui are fani la Cluj dacă ne gândim că au venit 4000 de oameni care nu au plătit deloc bilete ieftine, între 100 şi 350 de lei per tichet.

Dincolo de asta, concertul susţinut de Toto Cutugno, care s-a făcut remarcat în 1983, cînd a câştigat celebrul festival de la Sanremo cu melodia “Litaliano”-devenit cel mai mare hit al său-, a fost o incursiune în melodiile acestui artist îndrăgit pe meleagurile mioritice.

toto 6

Toto Cutugno live la Cluj-(c) Mihai Medan, clujulcultural.ro

Majoritatea publicului a fost, normal, compus din persoane de vârsta a doua dar au fost şi destui tineri, liceeni sau studenţi. Toto Cutugno este al doilea artist italian care concertează la Polivalenta clujeană, după marele Eros Ramazzotti, despre care a cărui concert am relatat AICI.

toto 4Concertul a început la 19.15 iar artistul a concertat înconjurat de o formaţie compusă din 7 instrumentişti şi o …traducătoare. Asta pentru că Toto a dialogat permanent cu sala, încercând să încălzească un public care l-a aplaudat de la început dar care s-a lăsat greu încălzit.

Fanii lui Toto au putut asculta marile melodii ale artistului, de la Serenata, Emozioni la Et si tu n’existais pas, celebra piesă compusă pentru francezul Joe Dassin, alt mare artist.

Toto a apărut fresh, la sacou şi pantaloni de piele, dar a stat majoritatea timpului pe un scaun, de unde a cîntat şi a dialogat cu publicul. Anii au trecut peste cântăreţul italian dar vocea cu timbru inconfundabil a rămas aceeaşi.

Artistul italian a primit flori pe scenă de la copii şi de la o serie de fane. El a reuşit în câteva rânduri să ridice sala în picioare.

După pauză, artistul italian a interpretat şi trei cunoscute piese româneşti, cîntate la unison cu publicul clujean.

Toto Cutugno a cântat aproape …trei ore, oferind un recital live amplu. Pasiunea sa pentru muzică este explicaţia longevităţii acestuia. Unele piese vor rămâne nemuritoare cu siguranţă. “Ciobănaş cu trei sute de oi” sau “Noi suntem români” au “gîdilat” orgoliul local, ridicând publicul în picioare.

Concertul a fost organizat de Project Events Bucureşti.

 

PS

Foto şi video Mihai Medan, colaborator clujulcultural.ro

 

 

2 Comments
 1. sandra 14 martie 2016

  “L’italiano” e cea mai cunoscuta piesa a lui Toto, dar nu a castigat cu ea Sanremo in 1983, ci cu piesa “Solo noi”, in 1980. In rest, a ocupat de mai multe ori locul doi. Poate doriti sa editati. Cu multumiri pentru articol.

  Reply
  • Redactia 14 martie 2016

   Editam

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.