Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă cu o serie de evenimente importante, iar publicul va fi răsplătit cu proiecții speciale, concerte și întâlniri cu invitații TIFF. Joi, 4 iunie, este Ziua HBO. Simultan, au loc evenimente dedicate industriei de film din România. Zilele Filmului Românesc au loc între 4 și 6 iunie, cu 31 de producții.

Zilele Filmului Românesc

Cu această ocazie, pe 4 iunie, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic  are loc proiecția de gală a filmului Proba de microfon (1980), în prezența regizorului Mircea Daneliuc, celebrat anul acesta cu o retrospectivă la TIFF. Apoi, de la 21.45, în Piața Unirii Open Air, vine Corneliu Porumboiu cu filmul său premiat la Cannes, Comoara. Miercuri a început competiția de scurtmetraje românești, la Cinema Florin Piersic, cele trei calupuri fiind programate de la 18.00, 20.15 și 22.30. Sute de reprezentanți ai industriei de film din România sunt așteptați la Cluj pentru Zilele Filmului Românesc.

Vor avea premiera națională la Cluj, în prezența realizatorilor, filmele București NonStop (r. Dan Chișu),  Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Bondoc (r. Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea), Stația Iezer 15 033 (r. Iulia Matei), Be My Cat: A Film for Anne (r. Adrian Țofei).

Comoara
Secventa din “Comoara” lui Porumboiu

Moartea domnului Lăzărescu, proiecţie specială

Vineri, ora 18.15, la Casa de Cultură a Studenților, o proiecție specială îi va aduce înapoi la Cluj, la 10 ani de la premiera în cadrul TIFF, pe realizatorii filmului Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu.

Ziua HBO

Ziua dedicată acestui partener de lungă durată al TIFF-ului aduce documentare originale românești, ca multi-premiatul Toto și surorile lui (r. Alexander Nanau), Rețeaua (r. Claudiu Mitcu), Omul Pasăre (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu). Producția americană Olive Kitteridge (r. Lisa Cholodenko), va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta, de la 10.00, într-o proiecție maraton. Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu) are parte de o proiecție specială, în premieră în România.

Lumea e a mea
Secventă din filmul “Lumea e a mea”

Invitaţi şi Masterclassuri

Personalități ale industriei de film se întalnesc cu publicul la TIFF Lounge în Piața Unirii zilnic, între 2 și 6 iunie, de la ora 17.00.  Joi publicul se va întâlni cu echipele filmelor românești prezentate la Cannes 2015: Comoara – Corneliu Porumboiu, Cuzin Toma, Adrian Purcărescu; Un etaj mai jos – Radu Muntean, Teodor Corban; Ramona – Andrei Crețulescu, Codruța Crețulescu, Rodica Lazăr. Transilvania Talent Lab prezintă o serie de masterclass-uri cu experți în regie, scenaristică, actorie și distribuție, în Mansarda Napoca 15. La prima întâlnire, joi, 4 iunie, la ora 15.00, vine Clare Downs, scenaristă cu experiență vastă în consultanța pe scenarii. Despre distribuția de film în context digital va vorbi, de la 17.30, Jon Reiss, denumit de Variety unul din cei „10 regizori de film pe digital care trebuie urmăriți”.

Proiecţii speciale

Miercuri s-a  redeschis Depozitul de filme, reactivat anul trecut prin campania „Salvați Marele Ecran!”. Până duminică, vor fi acolo târguri, concerte, petreceri și filme. Programul începe de la ora 14.00, iar fiecare zi este concentrat în jurul unei teme -joi este ziua punk, care se va încheia cu filmul Zivan Makes a Punk Festival și concertul Datum Vyroby, de la 21.30.

Concerte şi expoziţii

Seara de joi va fi animată de două concerte speciale. Danezul Kim Larsen – unul dintre cei mai apreciați muzicieni neofolk – prezintă proiectul Of the Wand & the Moon la Casa TIFF, de la ora 21.30. Albumul său din 2011, The Lone Descent, a fost descris de unii critici drept o capodoperă a neofolk-ului. La Hotel Continental, Robin and the Backstabbers fac lansarea clujeană a noului lor album, Arhanghel’sk, de la ora 22.00. Tot joi, de la ora 17.30, la Muzeul de Artă, are loc vernisajul expoziţiei de fotografii realizate pe platourile de filmare de Silviu Gheție, în prezența artistului.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.