8 ianuarie 2015

TOSCA, spectacol jucat cu costume de anii…90

By In Esenţial

Celebra operă Tosca de Giacomo Puccini, va fi jucată duminică, ora 18.30, la Opera Română Cluj. Ultima oară a fost jucată acum 4 ani!

Conducerea  instituţiei, în frunte cu noul director interimar a ţinut să prezinte într-o conferinţă de presă noul spectacol. S-a făcut astfel o radiografie a situaţiei instituţiei, măcinată de absenţa unui leadership şi unei finanţări suficiente.

Astfel, chiar noul interimar, regizorul de scenă Dan Lupea, despre instalarea căruia siteul Clujulcultural.ro a scris în exclusivitate, a ţinut să precizeze că nu îşi doreşte funcţia: nu doresc prin ce trec nici duşmanilor mei. Aş prefera să îmi păstrez energia pentru activitatea de scenă! Este o conjunctură, sunt un locţiitor al interimatului, este o decizie internă în acest sens. Nu voi participa la concursul pe post organizat de Ministerul Culturii”.

TOSCA

Opera lucrează cu un deficit de finanţare, astfel că soliştii din opera TOSCA vor îmbrăca costumele din…1998!

“Sper ca la opera Don Quijote din luna februarie să prezentăm o serie de costume noi. Acum asta e situaţia, este trist pentru noi ca instituţie să vedem că fondurile ne sunt permanent tăiate. Cu toate problemele de finanţare, atelierele noastre lucrează la turaţie maximă” a mai precizat Dan Lupea.

El a explicat şi de ce publicul cere mai ales spectacole …clasice.

“Nu am o problemă să abordăm mai modern nişte librete, acolo unde se poate. Mie vechea conducere mi-a cerut să fac un spectacol clasic, punct. În general publicul de operă clujean vrea spectacole clasice. Trebuie să se potrivească acel libret, să meargă pe el o viziunea modernă”, a explicat Lupea.

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.