16 ianuarie 2014

Top 5 cafenele culturale

By In Esenţial, Special

Clujulcultural.ro şi-a propus pentru 2014 o serie de demersuri jurnalistice care să releve sprijinul acordat culturii clujene de evenimentele organizate în spaţii neconvenţionale, aportul unor localuri care nu sunt considerate operatori culturali dar care, prin tot ceea ce întreprind, contribuie decisiv la dinamismul cultural al oraşului.

Restarurantul Darvas Istvan 1940

Una din terasele cu ştaif, cu farmec interbelic din Cluj

Am început acest demers cu cafenelele clujene. Că e vorba de Casa TIFF, Doamna T Cafe, Diesel Club, Zorki Cafe, Casa Jazz Hazz, Janis Cultural Cafe, L’Atelier Cafe, La Cizmărie, Insomnia Cafe, sau de Cafe Bulgakov, Papillon Cafe, Corso Bistro, The Soviet, Klausenburg Cafe ori Răgaz Cafe, în aceste localuri se ” produce”, se face cultură, de cele mai multe ori de calitate.

Evenimentele culturale găzduite de cafenelele clujene sunt frecventate şi gustate de public ul din oraş. La Cluj există tradiţie în ce priveşte cafenelele care sprijină cultura, dacă ne gândim că la Cafe New York, în fostul Conti, de exemplu, s-a înfiinţat importanta revistă „Gândirea”.

Timp de mai multe zile, cititorii site-ului au avut ocazia să nominalizeze cafenelele pe care le consideră cele mai apropiate de fenomenul cultural clujean. Au fost postate zeci de comentarii, s-au iscat discuţii şi chiar polemici între patronii de cafenele sau între aceştia şi cititori. Aceştia  au nominalizat 22 de cafenele, unele chiar de mai multe ori!

Acum introducem pollul  de vot unde sunt nominalizate toate cafenelele şi ceainăriile menţionate în comentarii. Se va putea vota până luni, 20 ianuarie 2014, când vom încheia votul şi vom stabili împreună topul cafenelelor culturale clujene!

De mâine, 16 ianuarie, redacţia clujulcultural.ro se va muta prin rotaţie în fiecare din cafenelele mediatizate şi va relata, împreună cu invitaţii săi de acolo!

[socialpoll id=”2183802″]

 

17 Comments
 1. Lenin 19 ianuarie 2014

  La Dunky, in Manastur, e bar fara pacanele si manele, se joaca sah si se recita din marii clasici inca in viata 🙂

  Reply
 2. Maria 18 ianuarie 2014

  Este stranie percepția multora despre ce înseamnă să sprijini cultura. Singurul loc unde stiu eu că se face un act cultural sistematic pe parcursul câtorva ani, este Diesel cu acel Teatru de club care există de câțiva ani buni.

  Reply
  • Rarița 19 ianuarie 2014

   Dragă Maria și Ik în mare parte sunt de acord cu voi. (mai puțin cu Maria la capitolul, precum am înțeles eu, numai teatrul ar fii cultura?!) Era clar întrebarea cine a vrut să precepe/ Care sunt crășmele care sprijina cultura/
   (Sunt mii de definiții pentru cultura , mie-mi place una de la Malraux ”Cultura este suma tuturor formelor de artă, de iubire şi de gândire, care, pe parcursul secolelor, l-au ajutat pe om să fie tot mai puţin înrobit.”) în acest context e firesc să iasă Insomnia pe primul loc (orișicine cunoaște un pic istoria locației este de acord cu mine.) Acol se simte cel mai tare cultura cocktail specific clujean ( romăni, unguri , și străini) Bulgakovul zici Ik, sunt de acord , merita mult mai mult decăt Soviet, dar să nu uităm că majoritatea programele lor sunt destinate minorităților (asta nu înseamnă că n-ar fii de calitate.)
   Ce este simpatic în Insomnia, că nici o dată nu s-au grozăvit, fiindcă precum știu eu sunt artiști și literați n-au dorit mai mult decăt un simplu forum al ideii: cine seamănă se adună. În afară că am găsit evenimente gen : artă, lieratură,muzică,film, chiar și teatru , au reînnoit spațiul în fiecare an. Și făceau asta an și ani.
   Pentru tot efortul ce au depus merită măcar atăta.
   Ps. Atelier, nu-i de mirare și ei sunt artiști.
   Iar Casa Tiff nu a dorit să detroneze Insomnia. De ce nu!? asta e o ghicitoare!

   Reply
   • IK 19 ianuarie 2014

    Draga Rarita, nu doresc sa contrazic, ci doar sa completez:

    Pai ,nu am pretins ca si-ar fi propus, ci doar ca au potentialul – nu doar financiar, cat mai ales pe cel de a atrage resursele umane necesare sa cristalizeze un astfel de forum artistic.
    Da, in Insomnia se face teatru si inca unul destul de revolutionar pe care alte baruri n-ar risca sa parieze. Doar ca… sa-i dam cezarului ce-i al cezarului si al @Mariei si sa recunoastem ca la capitolul asta Dieselul e cel mai vechi.
    Dar accept ca pana la teatru , vorbim despre zeci daca nu sute de artisti plastici debutanti vernisati in Insomnia, unii ajungand ulterior sa se vanda si peste ocean, vorbimdespre debutarea unor autori literari, inainte de a publica si de a castiga premii, vorbim despre debutarea unor necunoscuti pe atunci ca Razvan Krivacs.

    Reply
    • Rarița 20 ianuarie 2014

     Sau Ada Milea, One, Soire, etc.etc.etc.etc…………………
     Nici la capitolul teatru club nu este cel mai veche Disel, dar cel mai perseverent .Prima dată după ”89 în Insomnia au jucat teatru club .
     Știu dintr-o sursâ sigură, unul dintre actorii de atunci este unchiul meu, ajuns binecunoscut pentru clujenii de astăzi ( și nu numai), și un mare fan Insomnia . V-am mai zis Insomnia a sprijint toate formele de Artă și Cultură, cu accent deosebit în domeniul artei plastice, și literatură. Cinste lor.

     Reply
     • Dana 16 decembrie 2014

      Sunt întru totul de acord cu Maria. Am văzut la un prieten de al meu niște afișe superbe, mari, serigrafiate, cu Cafe Teatru în Diesel în anul 1996. Având în vedere că de atunci au trecut aproape 18 ani, iar cei din Diesel au susținut aceste proiecte, din nu știu ce motive, până acum merită, cu prisosință, un mare, mare MULȚUMESC din partea tuturor care iubesc teatrul și nu numai.

 3. IK 18 ianuarie 2014

  Din ce se prefigureaza pana acum, faptul ca Insomnia e pe primul loc e firesc. Faptul ca Atelier e pe al doilea le face o mare cinste data fiind viteza cucare au crescut in constiinta publica. Mai putin de inteles e Casa TIFF, club ce avand in spate un ditamai festivalul international ar fi parut singurul capabil sa detroneze Insomnia.
  Si ajungem la locul IV: “The soviet”. WTF? Pentru un club aparut de nici un an asta da crestere. La fel la locul V e un new entry “Ragaz”. Nu vreau sa fiu rautacios da ultimele astea doua chiar desfasoara o activitate culturala atat de intensa? Am trecut rar pe acolo si s-ar putea sa fiu complet ignorant.
  Marele invins, care ar fi meritat mai mult dp meu dv e Bulgakov.
  De asemenea o mentiune ar fi meritat si Diesel care chiar daca se adreseaza unui alt target, e probabil cel mai vechi bar care sa gazduiasca teatru de club (defunctul Teatru Imposibil).
  Bine mai sunt Jazz Haz, La Port, Old School, Klausenburg – dar nu poate castiga toata lumea…

  Reply
  • Redactia 18 ianuarie 2014

   foarte bune observatii! Multumim!

   Reply
 4. Rarița 17 ianuarie 2014

  Oricum dacă nu căștigă Insomnia, e clar că tot pollul ăsta e
  povești pentru adormit copii. Deja si generația mea știe căte ceva de voturile libere din Romănia.
  1.Insomnia
  2.L”Atelier Cafe

  Reply
  • Redactia 17 ianuarie 2014

   Rarita: Poll-ul este o modalitate cinstita de a desemna cele 5 cafenele care sprijina cultura clujeana, asa cum am gandit noi acest demers jurnalistici. Ne propunem o chestiune corecta si transparenta. Nu masluim nimic, astfel ca ceea ce sugerezi mai sus respingem cu tarie. Sigur, oricine poate avea simpati si antipatii, si noi ne simtim bine in majoritatea cafenelelor nominalizate. In unele dintre cele nominalizate la commenturille de la articolul precedent inca nu am fost. dar vom merge in acest weekend. Suntem sau macar incercam sa fim o media corecta, quality, si nu ne permitem sa inselam asteptarile celor care ne citesc.

   Reply
 5. Nicu 16 ianuarie 2014

  Cafeneaua Sisters, lipita de libraria Humanitas din centru, cum de ati omis-o ?!!

  Reply
  • Redactia 17 ianuarie 2014

   Sisters nu organizeaza evenimente culturale.

   Reply
  • Rarița 17 ianuarie 2014

   Nicu crezi că dacă ești dedesub de Insomnia lipit de Humanitas, ajunge să fii cultural?

   Reply
   • alta propunere 18 ianuarie 2014

    Pai mai e ceva bar de pacanele sub Insomnia, peste drum de Uniunea Scriitorilor, Tribuna( azi condusa de Arman), Libraria Universitatii si in vecinatatea Humanitas-ului

    Reply
 6. TFM 16 ianuarie 2014

  Nu vad nicaieri poll-ul ? Sau ar trebui sa nominalizez ?
  Daca da, optiunea mea e Insomnia!

  Reply
  • Ionuț 17 ianuarie 2014

   Dacă Sisters atunci de ce nu toate crășmele din clu? ȘI dece o listă noua fără comentariile?

   Reply
 7. […] Acum, puteți vota cafeneaua culturală favorită a Clujului, aici. […]

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.