7 iunie 2014

TIFF 2014. Gală fără fast. Trofeul Transilvania a fost câştigat de “Stockholm”

By In Esenţial

Filmul spaniol “Stockholm” a câştigat TIFF 2014. Premiul este in valoare de 15.000 de euro. Acesta a fost înmânat regizorului Rodrigo Sorogoyen.

Regizorul a declarat la ieşirea din sală:

“Sunt foarte emoţionat, este un premiu mare pentru noi. Unul important. Ne simţim foarte fericiţi. Filmul este o poveste tristă de dragoste. Ne bucurăm că un juriu aşa de sever a ales filmul nostru. “Vă mulțumesc tuturor. Plec la partyul de la Conti!”, a punctat el.

Vă oferim trailerul filmului:

A fost o gală fără fast, lipsind cu desăvârşire reprezentanţi ai autorităţilor locale,  judeţene. De asemenea, faţă de alţi ani, a lipsit Ministrul Culturii, şeful Centrului Naţional al Cinematografiei şi şeful Institutului Cultural Român.

Sala a fost plină însă de cine trebuia, adică persoane care lucrează în cinematografie, invitaţi străini. Dintre invitaţii din Bucureşti, s-au remarcat Ana Ularu, Lucian Mândruţă, Andi Moisescu! Nici un actor  sau regizor clujean nu a fost invitat să ofere vreun premiu.

Printre prezenţele de calitate de pe scenă s-a remarcat actriţa Anamaria Marinca, cu un discurs sensibil. Ea a introdus-o în scenă pe americanca Debra Winger, premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, actorul Florin Zamfirescu a primit premiul de excelenţă. Înainte de începerea galei, pe scările Teatrului National, Tudor Giurgiu, directorul  festivalului a declarat presei că ” a fost un TIFF al maturităţii, o ediţie bună, deşi a plouat la început dar apoi vremea şi-a revenit şi lucrurile au intrat în normal. Nu schimbăm locaţia festivalului şi nici denumirea, aşa cum a cerut cineva zilele trecute”.

Actrița americană Debra Winger a primit din partea Anamariei Marinca premiul pentru întreaga carieră.

Sunt superstițioasă. Am vrut să vin în România, dar am fost un pic nedumerită despre cum este denumit premiul, astfel că am făcut căutări pe internet. Când am ajuns la Cluj am legat diferite convesrații, dar am aflat că și românii sunt superstițioși. Am venit aici cu supersitții, dar plec cu altele patru noi. Sunt fericită de premiu dar îl vor redenumi Save the big screen award”, a  spus actrița. Apoi ea a lipit un sticker cu campania Salvaţi Marele Ecran pe trofeul Transilvania şi a ridicat în aer trofeul!

Tudor  Giurgiu a spus că va continua campania Salvaţi Marele Ecran dar că deocamdată oamenii de afaceri sau companiile nu au reacţionat la campania lansată. “Doar Romprest ne-a contactat, vedem ce putem face cu ei”, a mai spus Giurgiu, care i-a întâmpinat pe oaspeţi pe covorul roşu.

Premii la TIFF 2014.

Trofeul TIFF: Stockholm

Premiul pentru întrega carieră: Debra Winger si Florin Zamfirescu

Premiul special al juriului, filmului “Viktoria” (România, Bulgaria), regizat de Maya Vitkova.

Premiul pentru cea mai bună regie: filmul “Zgârie nori suspendați”.

Premiul pentru cea mai bună interpretare: actorii din filmul Stockholm, Javier Pereira și Aura Garrido.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la ZFR este acordat filmului “Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de la Zilele Filmului Românesc se acordă filmului “Să mori de dragoste rănită”, de Iulia Rugină, film în care apare și actrița Angela Similea.

Premiu special pentru Sofia Nicolăescu, în vârstă de doar opt ani, pentru prestația din scurtmetrajul “Trece și prin perete”.

Premiul pentru debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc: filmul “Câinele japonez”.

Premiul pentru intreaga activitate: cienastul Krzysztof Zanussi, Polonia.

Premiul publicului a fost acordat filmului “Still life / Natură moartă”, de Uberto Pasolini.

Premiul secţiunii Shadows:: filmului Yardbird, r. Michael Spiccia (Australia, 13’).

Premiul FIPRESCI: premiul filmului Kalvary

Premii de post-producție cu brandul “Transilvania Pitch Stop”: proiectul “Tatăl mută munții”, proiectul Maritza.

Premii pentru tineri realizatori de filme. Cele trei filme care primesc premii sunt scurtmetrajul Opening, de Cristina Groșan, Compatibilități, de Alexandru Căpătoiu și de 15.0.33, de Iulia Matei.

sorogoyenBUN

 

 

1 Comment
  1. […] Mai multe despre film şi ce a pus regizorul la festivitatea de premiere a TIFF 2014, AICI […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.