Cunoscut activist Cornel Dumitru Vîlcu, lector dr. al Facultății de Filologie, în specialitatea semiotică, a scris un text de opinie pe contul său de Facebook, care aduce critici  argumentate cu privire la festivalul Untold.
 
Clujulcultural.ro încurajează diversitatea de opinii și a decis să preia acest text cu permisiunea autorului. Precizăm că siteul este partener media al UNTOLD.
Cornel Vîlcu (stânga) în mijlocul unui protest. Foto pagina personală de Facebook
 
Redăm textul:
 
Clujeanule,
te felicit, în primul rând, că ai renunţat la trei sferturi din Parcul Central.
Primăria şi Consiliul Local sunt conştiente că, dacă luăm în considerare prevederile legale, se află de două ori în culpă. Mai întâi, fiindcă într-un astfel de spaţiu accesul NU poate fi restricţionat – cu excepţia situaţiilor care prezintă pericol pentru viaţa sau siguranţa cetăţenilor (se pare că, în viziunea domnilor Boc & comp., plătitorii de bilet nu sunt în pericol, dar oricare dintre noi, ăştialalţi, am fi. ). Mai apoi, fiindcă orice concesionare de spaţiu se poate face în proporţie de maximum 10% din cel total – măsuraţi din ochi, pe hartă, Parcul Central şi vedeţi cam cât ocupă Untold. [ca să nu credeţi că fabulez, v. Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicată 2009, link aici: http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_spatii_verzi.php ]
te felicit, în al doilea rând, că rabzi zgomotul care intră până dimineaţa prin geamurile – fiindcă e caniculă – inevitabil deschise. Chiar dacă nu e neapărat genul tău de muzică. Întrebate privitor la diferenţierea dintre sosirea rapidă a poliţiei/ a unei amenzi consistente, dacă tu, ca persoană privată, dai muzica mai tare acasă, noaptea şi totala non-intervenţie în cazul festivalului, autorităţile au răspuns mulţumindu-le clujenilor pentru colaborare şi înţelegere. Vei spune că nu s-a adus lămurirea necesară, şi aşa e; probabil, doar de la un anumit număr de decibeli (şi de familii insomniace) în sus, legea nu se aplică – şi, oricum, boxele tale nu se-ncadrează. Revin: te felicit că ţii îndeajuns de mult la statutul tău de clujean (cei care au făcut/ vor face zilele astea reclamaţii, comentarii şi alte alea, pesemne, nu şi-l merită) încât să-i sacrifici câteva nopţi. Ce mare lucru! Prima zi, joi spre vineri, a fost mai rău, că dacă nu ai concediu pesemne eşti praf la servici. A, şi ar mai fi duminica spre lunea viitoare. Las’că-ţi revii tu până în septembrie.
Ce spui? ai copii care nu pot să doarmă, plâng, se agită? Păi dacă depăşesc, cu plânsul, un anumit număr de decibeli, cheamă Poliţia Primăriei, sunt sigur că va interveni neîntârziat.
te felicit, apoi (cred că e ‘rândul al 3-lea’), că sprijini, indirect, festivalul cu donaţii, ce-i drept involuntare, din taxele locale pe care le plăteşti. Cum probabil ştii, “închirierea” parcului nu-i costă pe organizatori nimic, cea a stadionului (care, să fim bine înţeleşi, nu din banii vreunui mare donator a fost construit, ci… da, ai ghicit) se face pe sume ridicol de mici (asta în condiţiile în care, nu uita, Cluj Arena e oficial falimentară, iar profitul Untold urcă la milioane de euro), iar efectivele, anul acesta însemnate cantitativ, de poliţişti şi jandarmi anunţat cu mândrie de către privaţii care în cele din urmă vor încasa banii… numărul de ore suplimentare, spuneam, prestat(e) de aceşti angajaţi se acoperă, în privinţa plăţilor, din bugetele local şi naţional.
nu în ultimul rând, te felicit că ‘pui botul’ la publicitatea/ campania de brand washing sau, dacă vrem, CSR desfăşurată, în presa locală, sub forma, cum altfel? a unor breaking news. Ai citit, probabil, articolul pompos intitulat “O altă campanie Untold sau cum poţi ajuta micuţii bolnavi de cancer să trăiască” [adev.ro/ou0j07], al cărui început, pe drept cuvânt, trebuie să-ţi fi cutremurat sufletul: “Organizatorii Festivalului Untold şi Bursa de Fericire construiesc primele două camere sterile din Cluj, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, ca să asigure pacienţilor tratamentul necesar în cazul leucemiilor şi a altor tipuri de cancer.” Acum, când e vorba de un subiect atât de real şi de dur cum e soarta copiilor, şi în general a bolnavilor grav din sistemul românesc de sănătate, s-ar putea să nu mai remarci următoarele lucruri: Bursa de Fericire e, într-adevăr, un ONG excepţional, care se străduieşte de mulţi ani şi chiar reuşeşte să facă lucruri minunate acolo unde Statul continuă să-şi bată joc de noi. Aceste lucruri se pot face cu sprijinul unor sponsori importanţi. Dar dacă ai rămas cumva cu impresia că banii necesari acum (100000 euro) vor fi donaţi de către privaţii cărora le aparţine festivalul, din profitul realizat… să ştii că ai fost păcălit. Nicăieri nu se spune că UNTOLD însuşi va da măcar un leu. Vei avea, doar, ocazia să donezi tu dacă te duci la festival (şi da, se insistă, în cazul vip-urilor care au primit invitaţii gratuite, că s-ar cuveni ca măcar ele să facă o donaţie). Pe scurt, una sunt copiii bolnavi de cancer (şi cărora, deocamdată, festivalul se le rezumă să le zdruncine creierii câteva nopţi, fiindcă spitalul e la 100 de metri de parc) şi alta e UNTOLD-ul. Ceea ce nu-i împiedică pe fanii facebook-işti să le scrie tuturor celor care contestă existenţa sau… localizarea festivalului că sunt nişte ucigaşi de prunci.
 
 
bmd
în fine, te felicit dacă îţi asumi toate aceste sacrificii pentru dezideratul suprem pe care, de la Emil Boc la diverşii patroni ai UNTOLD-ului, se zice că l-ar îndeplini festivalul, şi anume “să pună municipiul Cluj-Napoca pe hartă”. Pentru toţi aceşti oameni, pare destul de clar că, pe de o parte, oraşul în care trăim era complet lipsit de valoare înainte de festival, iar pe de alta, de-aici înainte, în uriaşă măsură, dacă nu chiar exclusiv datorită celor 4 nopţi de dj-ială, el, Clujul, a început să existe. Te felicit, aşadar, pentru efortul tău de a înghiţi oboseala, nervii, întârzierile în trafic, mai ales sentimentul că legea e doar pentru cei mici şi/ sau proşti, că în ultimă instanţă “puternicii” locului fac, în deplină cooperare, orice îşi doresc, indiferent ce simţi/ zici tu sau scrie “la” jurisprudenţă… de a înghiţi asta doar pentru a asigura trecerea oraşului pe care cu toţii îl iubim de la insignifianţă la glorie.
Fii mândru că eşti clujean!
——————————-
P.S. lăsând zeflemeaua la o parte, iată un link util: https://cj.politiaromana.ro/ro/petitii-online . Precizare importantă: ceea ce, dacă vă daţi datele personale (eu unul o s-o fac de-ndată), faceţi, nu e doar să vă ataşaţi numele unei petiţii colective; e mult mai mult decât atât – o reclamaţie depusă legal (de aceea vă rog ca, în textul pe care eventual îl veţi scrie, să solicitaţi un număr de înregistrare, care să vă fie transmis prin mail). Fiecare astfel de reclamaţie va trebui soluţionată până la capăt în sensul constatării faptelor + al unei rezoluţii privind la ce măsuri s-au luat. Eu unul, mă voi asigura măcar pe această cale că încep un demers serios şi oficial în relaţie cu ce mă nemulţumeşte nu atât la Untold (fraier ar fi privatul care n-ar trage tot profitul posibil din fraiereala unora/ colaborarea mai mult sau mai puţin coruptă a celorlalţi), cât la Primăria şi Consiliul Local Cluj.
 
Cornel Vîlcu”

41 COMENTARII

 1. Civilizat ar fi ca stfel de evenimente (inclusiv manifestari sportive galagioase) sa se desfasoare in spatii inchise, sau in zone ale orasului care sunt mai putin locuite. Era foarte bine daca stadionul (Cluj Arena) se facea undeva in zona fostului CUG, asa ar fi fost utilizata mai mult si linia de tramvai sau la valea Garbaului, in spatle actualului Mall Polus si nu in centrul si asa foarte aglomerat. Atuci cand a fost ridicat stadionul anterior (construit pe locul tribunelor de lemn existente anterior anilor ’60) se afla practic la merginea orasului. Ceea ce lipseste edililor nostri este simtul realitatii.

 2. Am 53 de ani si sunt, vorba aia, rocker batran. In nici un caz nu agreez stilul de muzica ce se poate asculta la Untold! Nu o sa merg la Untold decat atunci cand pe scenele lor voi putea asculta vreo trupa care face parte din categoria “classic rock”! Asta nu inseamna ca am ceva impotriva acestui festival! Am vazut zilele astea in Cluj o multime de tineri frumosi de la noi sau veniti din te miri ce tari, special pentru acest festival! Si m-am bucurat pentru ei, pentru, exuberanta, veselia, frumusetea, tineretea lor! Carcotasi au existat si vor exista intotdeauna! Unul din ei este haterul Liviu Alexa, de la ” Ziar de Cluj”, care printre altele s-a si vazut primar al Clujului, scorul obtinut de el fiind insa ridicol! Una peste alta , beneficiile pentru comunitate si oras de pe urma unui astfel de festival, sunt mult mai importante decat inerentele deranjamente provocate de astfel de situatii.Iar ideea vehiculata de scoatere a acestuia in afara orasului este echivalenta cu disparitia lui!!!

 3. Unde sunt ORL-istii de la inspectia sanitara ca sa masaoare decibelii NOAPTEA (!!!)-conform legii, la fel si cei de la protectia consumatorului, prefectura, dar consilierii locali alesi sa ne reprezinte si pazeasca de primari dusi cu pluta, etc? Sa-l amendeze pe Primarul BOC (pe care lumea nu-l mai considera intelectual / profesor universitar) si pe organizatorul Buta pentru incalcarea legii.
  Unde e politia si procuratura, finantele si curtea de conturi sa verifice aceasta afacere pornita cu o mare frauda de care stie tot clujeanul?
  Raspunsul Primarului precum ca avantajele sunt mai multe decat supliciul la care sunt supusi cetatenii platitori de taxe si impozite… este ridicol. Cer Consiliului local (atentie, nu primarului!) o ancheta imediata si un Raport public despre UNTOLD din 1995 pana azi, pe care sa-l prezinte la sedinta urmatoare, inclusiv raspunsul la sesizarea de fraude semnalate de Curtea de conturi.
  Cer amendarea Primarului si a Organizatorului iar astazi, vreau sa-i vad la UNTOLD pe toti pe care i-am sesizat mai sus ca trimit echipe de constare in teren si aplica legea.
  Altel eu, de luni, nu mai platesc nici o taxa si impozit la Primarie si nici la Stat.
  Cer Primului Ministru sa intervina imediat cu o echipa de control si sa-i puna la puct pe trepadusii culturali, ce-si fac de cap noapte-de-noapte la Cluj si incalca voit legile tarii.
  Nimeni din Andrei Muresanu si Buna Ziua nu a putut dormi de 2 nopti. Daca se repeta si noaptea aceasta ii dam in judecata pentru activitate ilegala.
  De anul viitor, cand numarul spectatorilor va depasi 30.000/zi, festivalul nu va mai incape in spatiul verde de la Opera Maghiata pana in Parcul Babes. Asa ca este obligatoriu sa fie realocat inafara centrului si a cartierelor, departe de spitale si locuri de odihna/parcuri; avem destule locuri in jurul Clujului.
  Cand Clujul era condus de oameni de bun simt si intelectuali de valoare, in Parcul devastat acum de UNTOLD scria: “va rugam sa nu calcat iarba si sa nu rupeti florile”; iar pe orice cos de gunoi scria : “va rugam sa pastrati curatenia parcului si sa aruncati gunoiul in aceste cosuri”. Mergeti acum sa vedeti ce este!

    • Va multumim stimate D-le Emil Boc pentru raspunsul si solutia pe care o transmiteti prin reprezentantul semnificativ al grupului de mii de tineri pe care-i conduceti si de la care veti obtine voturi si taxe locale

    • tovarasele, nu mai vorbi in numele unui grup de oameni ai muncii! mentalitatea comunista te impiedica sa iei atitudine singur, pe fata :))

     • Primarul Emil Boc stie si simte ca 70% din clujeni NU au iesit pentru el la vot, iar altii nu l-au votat. Mjoritatea care nu a avut incredere in el este reprezinta de intelectualii de bun simt care au ridicat Clujul inteligent, inovativ si bazat pe invatamant, cultura si stiinta.

      Dupa raspunsul dvs. si al celor de mai sus, Dl Boc poate observa ca nu faceti parte din aceasta categorie.

      Adevarata proportie a nemultumitilor pentru agresarea sonora, timp de 4 nopti la rand, este covarsitoare in raport cu festivalierii – un ICEBERG la care ignorantii vad doar varful.

      Solutia ca toti clujenii sa fie multumiti si uniti este betonarea unei platforme private inafara orasului, unde sa se monteze scene uriase vizibile pentru 100-150.000/zi oameni ce vor veni anul viitor.

      Cluj ARENA sa fie data in administrarea unui management depolitizat competent si performant. Oricum Parcul+ ClujArena+Polivalenta+Sala Sporturilor nu va putea face fata cresterii internationale mult asteptate a UNTOLD, in urmatorii 2 ani.

     • Primarul Emil Boc stie si simte ca 70% din clujeni NU au iesit pentru el la vot, iar altii nu l-au votat. Majoritatea care nu a avut incredere in el este reprezentata de intelectuali de bun simt care au ridicat Clujul inteligent, inovativ si bazat pe invatamant, cultura si stiinta.
      Dupa raspunsul dvs. si al celor de mai sus, Dl Boc poate observa ca nu faceti parte din aceasta categorie.
      Adevarata proportie a nemultumitilor pentru agresarea sonora, timp de 4 nopti la rand, este covarsitoare in raport cu festivalierii – un ICEBERG la care ignorantii vad doar varful.
      Solutia ca toti clujenii sa fie multumiti si uniti este betonarea unei platforme private inafara orasului, unde sa se monteze scene uriase vizibile pentru 100-150.000/zi oameni ce vor veni anul viitor.
      Cluj ARENA sa fie data in administrarea unui management depolitizat competent si performant.

      Oricum Parcul+ ClujArena+Polivalenta+Sala Sporturilor nu va putea face fata cresterii internationale mult asteptate a UNTOLD, in urmatorii 2 ani.

      O astfel de investitie va avea finantare privata, fara a afecta bugetul local, in urmatorii 5-7 ani, cat va fi contractul de concesiune cu incasari la Primarie, iar UNTOLD va atinge perioada de interes si profit.

 4. Si totusi, cand se va face o investigatie serioasa asupra primei editii si cum s-au transformat magic sute de mii de Euro din bani publici in bani privati?

  • putina atentie totusi!
   logica citatului este asta:

   ÎNTREBATE (privitor la diferenţierea dintre sosirea rapidă a poliţiei/ a unei amenzi consistente, dacă tu, ca persoană privată, dai muzica mai tare acasă, noaptea şi totala non-intervenţie în cazul festivalului), AUTORITĂȚILE AU RĂSPUNS MULȚUMINDU-LE CLUJENILOR PENTRU COLABORARE ȘI ÎNȚELEGERE.

 5. E foarte frumos festivalul. Am 47 de ani si sunt din Cluj. Anul acesta am fost prima data la Untold cu unul din baietii mei si mi-am schimbat parerea care o aveam. M-am simtit foarte bine , trebuie vazuta partea buna nu doar critici

 6. O relocare a festivalului ar insemna disparitia acestui (vezi Peninsula) . Si eu sunt platotitor de taxe si imi doresc ca acest festival sa continue in acest fel. Is convins ca daca ar fi un vot cei care isi doresc acest festival in acest format sunt mult mai multi decat cei care doresc mutarea acestuia. Hai sa le muntam toate daca se poate :TIFF Zilele Clujului Zilele Maghiarilor etc. 4 zie pe an nu e atat de obositor , dar trebuie sa existe intelegere din partea fiecaruia .

  • Intai de toate legea nu se supune “dezbaterilor/voturilor” populare. Ea se aplica. In cazul nostru, nu se prea…
   Mai apoi, acest festival, cu toate efectele lui (nocive) secundare nu ar trebui sa poata fi impus celor ce nu-l vor, indiferent cat de multi oameni il iubesc.
   Nu poate nimeni sa-mi impuna mie, prin vot majoritar, sa sufar in nume propriu.
   Pastrand proportiile, daca cineva ar fi supus la vot “democratic” exterminarea evreilor in tulburii ani ’40, probabil ca acea oroare ar fi primit majoritate de voturi.
   O ultima nota: eu unul nu am nimic impotriva acestui festival, obiectiile mele tin de locatie. Daca aceasta ar fi schimbata undeva in afara orasului, probabil ca numarul total al celor multumiti ar creste.

   • Pai spune unde ! Aia care o dati cu in afara orasului, dati si solutia ! Sa nu spuneti Bontida. Oriunde l-ai muta va deranja pe cineva. E tare chestia , deranjul la alti e bun la noi nu. Dar de pedesereu nu suferi ? Ca e tot prin vot…

   • @jonny weissmuller. Nici eu nu am votat PSD-u. De ce mie, imi impune cineva prin vot majoritar, sa sufar in nume propriu? E acelasi lucru! Toti veniti cu critici si si nicio solutie. Localnicii din Bontida oare nu sufera?

  • “4 zile nu e atat de obositor”. Ia gandeste-te la unu care lucreaza de la 8 dimineata la 10 seara, ala ce face, nopti albe? TIFF, Zilele Maghiarilor se tin in centrul orasului, dar la ore rezonabile (la 23.00 se incheie totul) si la volum rezonabil, nu te trezesti buimac la 4-5 dimineata din cauza pocnetelor artificiilor (asta daca ai apucat cumva sa adormi). Si mai vorbesti de intelegere?

  • Greșit locuiesc în Zorilor este ora 4 dimineață stăm cu geamurile închise și tot se aude muzica și artificile, spitalul de copii care este la o aruncătură de băț și are o structura mai șubredă mă mir că mai stă în picioare,am fost la urgență cu unul din copiii mei și este super de-abia sa poți vb cu doctorul.Deci,eu una iubesc mult muzica dar untoldul a devenit orice altceva decât muzică.Articolul punctează foarte bine niste adevăruri despre acest festival.Ar trebuie sa luăm toți atitudine pentru că la urmă noi plătim o parte din taxe care ajută organizarea acestui eveniment sa fie relocat lângă Cluj unde pot sa facă zgomot până le zboară timpanele dar sa nu deranjeze pe restul lumii.

   • Ok …unora nu le place, deci nu-i putem obliga sa suporte …dar celor carora le place ? Cu ei ce facem ? Pe ei ii obligam sa nu se mai bucure de acest festival ? Asta ar fi normal …nu ? Niciodata n-o sa poti multumi pe toata lumea, plus de asta, anul are 365 de zile…tind sa cred ca 4 zile nu e totusi chiar atat de mult…zic eu 🙂

    • cetatene, cel care vrea liniste are prioritate in fata celui care vrea galagie! asa e legea, dar si bunul simt tot asa zice! distractia ta nu are voie sa strice linistea mea.

  • Total gresit, in Zorilor se aude ca si cum ai fi la fata locului. Geamurile (termopan) inchise nu rezolva nimic, vibreaza de parca ar fi un santier langa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.