Tetarom a investit o jumătate de milion de euro în primul incubator digital din România (A)

Clio

Primul incubator digital din România a fost deschis în cadrul primului parc ştiinţific şi tehnologic din ţară, Tetapolis. Acesta a fost creat de compania Tetarom, care aparţine Consiliului Judeţean Cluj. Lansarea incubatorului digital a avut loc în cadrul conferinţei Open Innovation 2.0, organizată de Comisia Europeană şi de Primăria Cluj-Napoca.

Incubatorul digital este dedicat start-up-urilor din domeniul tehnologic. În prezent, incubatorul digital are la dispoziţie o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi în Parcul Tetarom I. De asemenea, start-up-urile au acces la un laborator de fabricare, dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, cumpărate de compania Tetarom. Acesta nu este decât primul pas, pentru că, în viitor, start-up-urile vor avea la dispoziţie un spaţiu de patru ori mai mare, spune directorul Tetarom, Viorel Găvrea.

 

Proiectul Tetapolis a stârnit deja interesul partenerilor străini, inclusiv a unor instituţii de prestigiu, universităţi americane precum cea din Missouri, interesate de dezvoltarea unor centre de cercetare-dezvoltare în domeniul industrial, după cum afirmă Viorel Găvrea.

 În incubatorul de afaceri există deja patru companii.

„Cele patru echipe incubate în urma hackaton-ului organizat anul trecut în cadrul TechFest lucrează aici din luna martie. Braintronix este o echipă de români care locuiau în Franţa şi au revenit în ţară tocmai pentru a fi incubaţi în parcul ştiinţific şi tehnologic, unde au intrat deja în producţie specializată în livrarea de roboţi programaţi cu inteligenţă artificială. Telios dezvoltă un proiect de telemedicină generală implementat iniţial pentru SUA şi care a reuşit să reducă cu 90% incidenţa apelurilor la Urgenţă în statul California. Medicul neurolog Bogdan Florea, care a descoperit activitatea creierului când se credea că este în moarte cerebrală, vrea să realizeze în incubatorul digital prototipul unui aparat EEG care să poată citi această a şasea stare. Echipa Pony Car Sharing a produs şi a instalat pe maşinile lor o cutie neagră care colectează toate datele din trafic în cadrul unui proiect IoT (internet of things) ”, a mai declarat Viorel Găvrea.

 În perioada următoare, conducerea Tetarom va alege alte 30 de start-up-uri care vor fi primite în noul incubator digital. Acest incubator digital este doar primul pas spre dezvoltarea primului incubator virtual, care va fi creat tot în cadrul proiectului Tetapolis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *