Cartea “Aurarii din Munţii Apuseni” a fost lansată sâmbătă, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Prima ediție a acesteia a fost lansată în 2017 de către cei trei autori: Bazil Roman, Aurel Sîntimbrean şi Volker Wollmann, în acest an fiind reeditată de asociaţia Baia domnilor din Bucium din Poieni şi editura Casa Cărţii de Știinţă.

“Cartea are trei mari calităţi şi anume: este un document istoric de excepţie, ca urmare a faptului că istoricul Volker Wollmann are această pasiune şi deţine metode de documentare deosebite. În al doilea rând, poate fi  considerat un manual pentru toţi cei care doresc să înţeleagă cum s-a produs, cules aurul de către moşii şi strămoşii noştri. Acest mod extraordinar de a descrie metodele de culegere si preparare a aurului se datorează  inginerului Aurel Sîntimbrean,   fost inginer șef la Exploatarea Roșia Montană, şi nu în ultimul rând este vorba de artă, mai exact arta fotografică prin care Bazil Roman a reuşit să arate lumii metodele  de preparare a aurului pe toate fazele de execuţie. Cei trei autori se înscriu în galeria oamenilor de mare valoare a ardelenilor.”, a spus Nicolae Țandrău, președintele Asociației Baia Domnilor.

Lansarea de ieri a început cu Imnul Minerilor după care a continuat cu o scurtă introducere prezentată de directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, istoricul Tudor Sălăgean și a continuat cu descrieri ale unor specialişti în domeniu ale tehnicilor de strîngere a aurului.

Aspect din timpul lansării. Foto Karina Brodi

Un grup de artiști a susțșinut un amplu moment folcloric cu melodii  pe  ritmuri de țarină.

De asemenea, au avut loc demonstrații practice de găsire a metalului aurifer în zăcăminte, demonstrații foarte gustate de public.

Fotografiile de arhivă din volumul lansat fac deliciul acestuia.

 

Text și foto Karina Brodi, student, anul 1, jurnalism UBB.

Editor Tiberiu Fărcaș, ziarist clujulcultural.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.