14 mai 2019

Teatrul Reactor Cluj, premiu și protest la gala UNITER!

Clujenii au criticat tăierea bugetului AFCN și reducerea lui la Primărie

By In Teatru

Gala Uniter de la Teatrul Național Cluj a fost una destul de plictisitoare, cu discursuri lipsite de vervă spirituală, care nu prea au transmis nimic.

Unul din puținele momente de consemnat a fost protestul companiei de teatru independent REACTOR din Cluj, companie finanțată ani la rând de AFCN și de Primăria Cluj.

Tinerii actori ai companiei conduse de actrița Oana Mardare au urcat pe scenă pentru a primi distincția din partea Consiliului Britanic pentru încurajarea incluziunii sociale si curajul implicării civice.

Actrița a luat cuvântul și a protestat: „Pentru tot ce am lucrat în ultimii cinci ani sunt doi responsabili: noi, artișii, și autoritățile locale și naționale. Fără sprijinul vostru, puterea noastră e foarte mică. Deși anul acesta Ministerul Culturii a decis să reducă cu 30% bugetul AFCN, singurul nostru finanțator major și deși Primăria Cluj-Napoca a considerat că ne vom descurca să ducem în spate o stagiune și un an întreg de evenimente cu un buget de zece ori mai mic decât bugetul acordat Galei Uniter, noi ne bucurăm că suntem aici și am vrea să putem spunem același lucru și anul viitor. Știm că nu suntem singuri și știm că nu suntem singurii în această situație. Știm că este foarte important să avem o voce comună ”.

UNITER a solicitat 500.000 lei si a primit…500.000 de lei de la Consiliul Local Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc a fost prezent la Gală, unde a înmânat un premiu.

Oana Mardare (in negru) si echipa Reactor

Și cînd publicul a crezut că trupa de actori părăsește scena, aceștia au surprins asistența, cîntând în cor o melodie celebră în care au criticat dur tăierea de bugete.

Compania are 5 ani vechime, e fondata de actorii Oana Mardare si Doru Taloș, ambii cu masterate la Barcelona, și s-a impus pe scena teatrală indepedentă din Cluj si România prin multe spectacole de teatru curajoase, incomode, activiste (pro eco, pro lgtbq etc) dar și cu proiectul de succes Mini REACTOR, dedicat copiilor.

Protestul lor poate fi vazut la minutul 1:04:06:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.