Managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu a anunţat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă care vor fi avanpremierile precum şi premierile din noua stagiune 2014/2015. Deşi banii de la stat vin cam greu şi în sume mici, directorul teatrului spune că Naţional din Cluj „o duce bine”.

 

„Sunt bucuros să vă anunţ că suntem într-o formă foarte bună. Ne merge bine şi sper să ne meargă în continuare. Clovni Extratereştrii va fi prima avanpremieră pe 23 semptembrie 2014 în regia lui Eli Simon. Este un fel de continuare a războiului clovnilor, cu muzica de Vincent Olivieri.  Premiera oficială va avea loc pe 10 octombrie în festival. O parte din  premieri vrem să fie în festivalul “Întâlnirile Internaţionale de la Cluj”, a spus Mihai Măniuţiu.

 

Eli Simon a fost prezent la conferinţă şi a descris în câteva cuvinte spectacolul său  care va deschide stagiunea 2014/2015.

 

“Sunt încântat să mă aflu aici pentru a doua parte din această saga a clovnilor. În acestă poveste aflăm cum tribul  de clovni se întoarce pe Pământ de pe planeta lor, a clovnilor, şi  despre cum trebuie să se lupte pentru a câştiga mai multe lucruri a-şi croi un drum în acestă lume nouă care este Pământul. Apar probleme puse de imigraţie de adaptare a noului spaţiu şi de persecutare a anumitor persoane de către semenii lor. Se pune întrebarea ce înseamnă să îţi laşi propria cultură şi să intri într-o nouă societate, să te adaptezi”, a explicat regizorul Eli Simon.

 

DSCN0042
Conducerea TNC anunta noutatile stagiunii 2014-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spectacolele unor regizori de succes vor fi puse în scenă la Cluj-Napoca.

 Mihai Măniuţiu spune că unul dintre spectacolele de succes este şi Mein Kampf:

“Este un succes uriaş şi revine cu acestă spendidă comedie-tragedie Mein Kampf în care vorbeste despre un subiect foarte controversat, tinereţea lui Hitler când de fapt  Hitler începe să devină monstrul care a fost până la urmă. De asemenea am apelat din nou la Ada Lupu după cele două succese şi mai ales după ce a adaptat atât de bine „La răscruce de vânturi“ şi a adaptat la fel de bine “Ultima noapte de dragoste, Întâia noapte de război” de Camil Petrescu. Sunt sigur că vom reuşi”.

 

Banii sunt şi vor reprezenta mereu o problemă. “Avem puterea să facem mai mult, dar nu avem capacitatea financiară”

 

Acestea sunt principalele spectacole din stagiune, dar vor fi şi surprize care vor fi condiţionate de bugetul ce vine în ianuarie- februarie 2015.

 

“Asta credem că putem face noi la nivelul bugetului de anul acesta. În momentul în care Ministerul Culturii va fi mai generos decât anul acesta, dacă rămâne generos la nivelul lui 2014 asta îmi asum ca manager că pot să fac. Aş putea face un plan de  vis, dar ar trebui un buget mai mare. Sumele pentru  bunuri şi servicii, sunt pentru clădire, pentru salarii,  reparaţii capitale. Bugetul pare mare per ansamblu, dar nu e mare. Bugetul de bunuri şi servicii, asta înseamnă întreţinerea spectacolelor, inexistent, recuzită, dacă există colaboratori, plăteşti de fiecare dată muzica, sunt pe fiecare spectacol costuri.  La bunuri şi servicii sunt 600-700 de mii de lei, ceea ce este foarte, foarte puţin. Cam 120.000 de euro. Exită un decor cu 500 de mii de euro. Eu nu mă avânt la mai mult. Astea sunt sub control şi le pot face dar cele mai bine subvenţuionate teatre din ţară sunt cele din Bucureşti, cum e Bulandra sau Metropolis, dar sunt sub administraţia Primăriei. Ministerul are multe de atribuit şi dacă nu primeşte nici el, nici noi nu primim mai mult. Avem puterea să facem mai mult dar nu avem capacitatea financiară. Pe măsura bugetului pot chema şi de afară pe oricine. Spectacolele de scenă mare au cam un preţ egal. 7000 mii lei şi sunt 5 spectacole mari deci puteţi face un calcul. Dacă regizorii, scenografii  şi ceilalţi sunt angajaţi ai teatrului atunci le intră în salar, dar asta se întâmplă poate de două ori pe an”, a explicat directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

 

Astfel, după ce spectacolul Clovni Extratereştrii vor deschide stagiune cu avanpremiera pe 23 septembrie şi premiera pe 10 octombrie vor urma:

– avanpremiera din 30 septembrie 2014 cu  premiera oficială în 12 octombrie 2014, tot în cadrul festivalului a piesei Mein Kampf de George Tabori în regia lui Alexandru Dabija.

 

– Stagiunea continuă  cu premiera “În Trafic” de Alina Nelega în  regia lui Tudor Lucanu în luna noiembrie 2014.

 

-Pe scena mare se va juca “Elling” de Axel Hellstenius în regia lui Sorin Misirianţu.

 

-Urmează spectacol lectură, “Brâncoveanu 300” în regia lui Ştefana Pop-Cruşeu în noiembrie/dembrie 2014.

 

-apoi “Emigranţi” de Slawomir Mrozek  în regia lui Tudor Luncanu.

 

Premiera spectacolului “Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” după Camil Petrescu în regia lui Ada Lupucu va avea loc în aprilie 2015.

 

 – “UBU Înlănţuit” de Alfred Jarry în regia lui Gabor Tompa va avea premiera în  iunie 2015, iar  „Ferma Animalelor” după George Orwell în regia lui Răzvan Mureşan  va încheia stagiunea cu avanpremiera în iulie şi cu premiera în mijlocul lui septembrie 2015. Acest ultim spectacol va deschide următoarea stagiune.

“Întâlnirile Internaţionale de la Cluj” sunt la cea de-a IV-a ediţie şi vor avea loc în perioada 8-12 octombrie 2014.

“Avem foarte mulţi invitaţi. Peste 70 din care peste 20  din străinătate care sunt programatori, directori de festivaluri. Întotdeauna după întâlniri avem propuneri de turnee şi sper să se întâmple şi anul acesta. Am fost deja selecţionaţi într-un festival cu trei spectacole,  am fost selecţionaţi şi în cadrul Festivalului Naţional. Suntem de asemenea selecţionaţi la festivalul din Oradea şi la festivalul clasic de la Arad şi cred că o să vă pot anunţa mai multe după întâlnirile internaţionale şi despre turneele internaţionale”, a mărturisit Mihai Măniuţiu.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.