22 iunie 2016

Teatrul Naţional Cluj încheie stagiunea cu două premiere: Jocuri DADA şi o nouă montare cu Romeo şi Julieta

By In Esenţial, Teatru

Teatrul Naţional Cluj-Napoca încheie stagiunea cu două premiere: Jocuri DADA, atelier de creație ghidată şi Romeo şi Julieta, cu tinerii actori Sânziana Tarţa şi Matei Rotaru în rol principal.

Premiera spectacolului Jocuri DADA, atelier de creație ghidată, recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani, va avea loc în Studioul „Euphorion“, joi, 23 iunie 2016, de la ora 11:00.

Scenariul și regia sunt realizate de Vava Ștefănescu, scenografia de Cristian Rusu, muzica îi aparţine lui  Mihnea Blidariu iar maestru de lumini este Jenel Moldovan.

Cu: Cătălin Codreanu, Mihnea Blidariu, Patricia Brad, Angelica Nicoară

În spațiul delimitat de cordoane roșii prinse pe stative aurii, somptuoase, ca de muzeu, actorii construiesc, jucându-se, o „operă de artă totală“, cu ajutorul copiilor. Se vor crea poezii, picturi, costume și altele, totul inventându-se pe loc, opera aceasta vie fiind unică și irepetabilă. Cine intră în acest spațiu magic își dă implicit acordul să participe la jocul de-a creația, ghidat de actorii-artiști, ei înșiși pioni și zaruri în jocul copilăresc al literaturii și al artei avangardiste. Voluntarii din public vor fi aleși de către maestrul de jocuri prin mici poezii, menite să-i incite pe micii spectatori, și, de ce nu, și pe părinți sau bunici: „Din Oceanul Pacific / A ieșit un pește mic / Și pe coada lui scria / Intră-n cerc și dumneata!“

Va fi nu doar un atelier de creație ghidată, ci și un prilej de bună-dispoziție și de joacă spontană, de care avem nevoie cu toții.

DaDAA doua premieră e spectacolul  Romeo şi Julieta de William Shakespeare, traducere de Virgil Teodorescu și Șt. O. Iosif,  adaptare de Tudor Lucanu, care va avea loc în sala mare, sâmbătă, 25 iunie 2016, de la ora 19:00. Regia: Tudor Lucanu; scenografia: Alina Herescu; muzica: Șerban Ursachi; coregrafia: Vava Ștefănescu; asistent de scenografie: AndaPop; maestru de lumini: Jenel Moldovan

 

Romeo și Julieta este, poate, cea mai cunoscută piesă a lui Shakespeare, bucurându-se de o imensă popularitate de la apariția ei în 1597 și până în zilele noastre. Tema nefericiților îndrăgostiți, existentă la greci, este reluată în epoca medievală, de nuvelistul italian Matteo Bandello, de la care este preluată de Shakespeare. Iubirea și moartea se îmbină aici ca alternative fundamentale ale existenței. Cei doi îndrăgostiți sunt subjugați de puternicul sentiment al dragostei, din care își fac un simbol semnificativ, aceasta trecând peste toate și toți. Din fundal, întrețesută în povestea de dragoste, transpare atmosfera dominantă de ură și răzbunare a celor două familii, ceea ce conferă iubirii celor doi tineri și unirii lor în moarte o și mai mare pregnanță.

În concepția tânărului regizor Tudor Lucanu, povestea se va derula în cadrul a două ateliere de croitorie. Manechinele-corpuri neînsuflețite împânzesc spațiul auster, cu panouri negre și oglinzi laterale. Stative cu suluri de mătăsuri de diferite culori despart, precum un zid, spațiul în care cele două familii dușmane își duc existența. Într-o lume a „modei“ și a design-ului vestimentar, costumele sunt concepute ca un fel de mască pe care, la sfârșit, personajele ucise o leapădă, ieșind din poveste. Pe fundalul sunetelor ascuțite de obiecte de croitorie, în special foarfeci, dar și țăcănitul acelor de la mașinile de cusut, muzica iubirii ideale, care trece granițele vieții, în lumea de dincolo, învăluie întreg spectacolul, legând contemporaneitatea de eternitate.

Distribuţia:
Julieta: Sânziana Tarţa
Romeo: Matei Rotaru
Doica: Anca Hanu
Lorenzo: Cornel Răileanu
Mercuțio: Sorin Leoveanu
Tybalt: Ionuţ Caras
Paris: Adrian Cucu
Benvolio: Radu Lărgeanu
Capulet: Ovidiu Crişan
Lady Capulet: Angelica Nicoară
Lady Montague: Irina Wintze
Escalus: Cătălin Herlo
Peter, Spițerul: Cristian Rigman
Balthazar: Miron Maxim
Rosalina: Diana Buluga

           

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.