17 aprilie 2014

“Teatrul lui Jon Fosse” , volum de critică despre un nominalizat la Nobel lansat la Cluj!

By In Carte

“Teatrul lui Jon Fosse”, o carte despre limbajului teatral practicat de Jon Fosse, a fost lansată ieri seară la Librărira Bookstory de autorul Daria Ioan. În carte se ridică problema  jocului tăcerii şi al cuvintelor lui Fosse, se traversează peisajele sonore, chestionează natura incertă a oamenilor şi locurilor care dau suflu acestui teatru, care imprimă situaţiilor dramatice aparent fixe o complexă dinamică transformatoare, decisivă.

“Pot să vă spun că există o perspectivă de publicare a cărţii şi în Franţa, în limba franceză, ceea ce m-ar bucura peste măsură. În mod ciudat am descoperit limbajul lui Fosse în franceză prima dată. Din start mi s-a părut că este un limbaj cu o cheie specială de lectură. Ceva nu era în regulă,  la prima vedere totul era simplu dar ceva era straniu. Nu înţelegeam de ce citesc o piesă unde situaţia de la început se tot repetă, şi apoi mi-am zis că uite, tensiunea dramatică sporeşte spre sfârşit şi acolo se mai întâmplă şi ceva se declanşează un eveniment care până la urmă întrerupe repetiţia”, povesteşte autoarea.

DSCN4676

Cartea e prezentată de Anca Măniuţiu-(c) Clujulcultural.ro

Prima întâlnire faţă în faţă cu Jon Fosse, nominalizat anul trecut, la premiul Nobel

Daria Ioan a avut ocazia să îl întâlnească pe autor pentru a primi răspunsuri la toate întrebările. Stârnindu-i curiozitatea, tânăra începe să studieze în amănunt piesele lui Fosse.

 “Când m-am întâlnit cu Jon Fosse, autorul mi-a declarat că tot ceea ce se întâmplă s-a întâmplat deja şi că de fapt nici culorile nu sunt culori în teatrul lui, nici personajele nu sunt personaje. Totul devenea prea straniu pentru a nu crea curiozităţi. Pentru mine a fost suficient pentru a începe un studiu despre fenomenul acesta. Este vorba despre un teatru al dispariţiilor, foarte poetic, de altfel n-aş şti dacă să le numesc piese de teatru ceea ce scrie el pentru că sunt ca nişte lungi poeme, sunt ca nişte tablouri sonore, de altfel sintagma aceasta este des folosită când vine vorba de piesele sale. Este interesant că nu auzi, citeşti dar te sensibilizează auditiv. Cred că am parcurs cam toate piesele lui până în prezent”, spune Daria Ioan.

Cartea Dariei Ioan, sursă de inspiraţie pentru regizori şi actori

 Structurată pe mai multe capitole, cartea ce numără 253 de pagini conţine şi anexe cu imagini, iar în opinia celor prezenţi la lansare, aceasta va fi o carte din care regizorii şi actorii se vor putea inspira.

 “Această carte despre teatrul lui Jon Fosse este cu adevărat un eveniment cultural şi editorial. Din păcate mijloacele noastre  modeste nu pot promova cartea  la nivel naţional dar sunt fericită că a putut să apară în aceste condiţii de asceză financiară în colecţia de carte de teatru a Facultăţii de Teatru şi Televiziune a UBB pe care am înfiinţat-o şi pe care o coordonez din 2007. La originea acestei cărţi se află o excepţională teză de doctorat având o riguroasă cercetare. Daria Ioan s-a simţit atrasă de figura acestui creator, dramaturg muzical. Apariţia acestei cărţi va bucura pe toţi cei care sunt fascinaţi de teatru sub forma lui spectaculară sau dramaturgică, literară. Analizele şi comentariile Dariei nu sunt deloc aride. Este o carte ce va fi o sursă de inspiraţie pentru regizori, actori sau pasionaţii de teatru”, a spus la lansare renumitul dramaturg Anca Măniuţiu.

“Se vorbeşte despre diferenţa dintre pauză şi linişte, despre logica liniştii, a noncuvântului, a tăcerii, demonstrând aici că limbajul corporal şi cel verbal dar în egală măsură absenţa sau prezenţa lor suprapusă sunt toate echivalente, au aceeaşi valoare în sistemul poetic al lui Fosse care deconstruieşte si reconstruieşte structuri dramatice. De multe ori toate acestea sunt foarte apropiate de muzicalitatea dramaturgiei fossenciene”, a explicat şi profesorul Sanda Tomescu Baciu.

DSCN4690

Aspect de la lansare- (c) ClujulCultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre autor:

Daria Ioan a absolvit Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca în 2005. În 2003 a beneficiat de bursa regală a Norvegiei, urmând cursuri de aprofundare a culturii şi civilizaţiei scandinave la Universitatea din Bergen. În perioada 2006-2008 a studiat la Ecole Normale Supérieure din Paris, cu o bursă a statului francez, iar în 2007 a absolvit un Master 2 în studii teatrale şi artele spectacolului la Universitatea Sorbonne Nouvelle-Paris 3 sub îndrumarea lui Jean-Pierre Sarrazac. În 2012 a obţinut titlul de doctor în teatru în cadrul Şcolii doctorale a Facultăţii de Teatru şi Televiziune, UBB. Din 2008 predă ca asistent la Facultatea de Teatru şi Televiziune cursuri de fotografie, analiza imaginii, comunicare non-verbală. Cercetează şi scrie despre arta şi cultura vizuală, artele spectacolului. Este  interesată de arta video, fotografie şi artele performative, este membru al grupului de cercetare ITIA din cadrul Centrului de Cercetare şi Creaţie Vlad Mugur. Realizează proiecte de explorare fotografiei, a mediului video şi a interferenţelor acestuia cu artele spectacolului.

Cine a fost Jon Fosse?

Jon Fosse este unul dintre cei mai valoroşi autori dramatici ai Norvegiei, numele său fiind în prezent al doilea ca importanţă după cel al celebrului Henrik Ibsen. În 2013, el s-a numărat printre scriitorii nominalizaţi la Premiul Nobel. De-a lungul ultimilor ani, piesele lui Jon Fosse au ajuns şi pe scenele teatrelor româneşti, ca de pildă Omul cu chitara (2013), în traducerea autoarei şi în regia lui Mihai Măniuţiu cu Marius Bodochi în rol principal, Frumos (2009) în regia lui Vlad Massaci sau Vis. Toamna (2008), în regia lui Radu Afrim.

 

 

3 Comments
 1. […] dramatice aparent fixe o complexă dinamică transformatoare, decisivă, scrie site-ul partener ClujulCultural.ro.“Pot să vă spun că există o perspectivă de publicare a cărţii şi în Franţa, în limba […]

  Reply
 2. ioan daria 18 aprilie 2014

  multumesc pentru articol!

  Reply
  • Redactia 19 aprilie 2014

   Nu aveti pentru ce, felicitari pentru lansare!

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.