12 octombrie 2016

Teatru independent. Fresh Start pleacă în turneu

By In Esenţial, Teatru

După o vară de experimente, participanții la prima ediție Fresh Start – rezidențe de creație merg în deplasare.

Cele două producții create de tineri absolvenți de teatru la Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca vor avea în octombrie reprezentații la București (Macaz), Târgu Mureș (Universitatea de Arte) și Iași (Teatru Fix). Spectacolele sunt realizate în urma unor întâlniri de lucru sub mentoratul lui David Schwartz și Ferenc Sinkó, prin tehnici specifice teatrului documentar (Docuanimal), respectiv performance-ului (All over your face).

afis-turneu-fresh-start

Fresh Start este un program de rezidențe de creație al Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca. Proiectul își propune să inițieze proaspăt absolvenții de teatru în teatrul documentar și performance, prin tehnici specifice devised theatre și în regim independent. Prima ediție a proiectului, dedicată absolvenților de teatru din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, a avut loc în iulie-august 2016 și au inclus două săptămâni de ateliere cu cei doi mentori, o perioadă de documentare, precum și lucru individual.

Spectacole

ALL OVER YOUR FACE
Un spectacol de Botond Nagy
Cu: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc

Scenografia: Valentin Oncu
Costume: Sorana Oltean
Coregrafia: Știan Ionuț-Claudiu
Lightning Design: Erőss László
Coloana sonoră: Botond Nagy
Mentor: Sinkó Ferenc
Mulțumiri speciale: küb_beat
Am fi putut să facem un spectacol în care să vorbim despre violență, moartea unui întreg popor, despre dragoste și singurătate. Teme vaste. Și apoi am început să vorbim despre lucrurile mărunte ale vieții. Despre fricile, visele, familiile, bucuriile, poveștile de zi cu zi. Și, fără să vrem, am vorbit despre noi înșine.
Este un studiu pe tema tinereții, a relațiilor pe care le purtăm cu noi toată viața… povești din tinerețe cu o bătaie de inimă spre viitor, cu un vibe sau o liniște în prezent și totodată o revoltă împotriva decepției de viață.
Un living room. Niște microfoane. Un pahar de vin, paradă haute-couture. Sinceritate, libertatea clipei. A spune povești. Dar ce, noi vrem neapărat să facem teatru?
„Haideți fetelor, dansăm, dansăm!” Sau doar Spune-mi că mă iubești…

Recomandat: 18+

DOCUANIMAL – Un spectacol despre conviețuirea oamenilor cu animalele

Regia: Olga Macrinici
Cu: Andreea Ajtai, Oana Nemeș și Paul Sebastian Popa
Dramaturg: Emőke Bodor
Scenograf: Denisa Berceanu
Mentor: David Schwartz

Sunt animalele ființe inferioare oamenilor? Știm întotdeauna care sunt necesitățile animalelor noastre? Le acordăm suficientă atenție? Care este motivația noastră reală atunci când ne alegem un șarpe, o iguană sau un câine ca și animal de companie?
Acestea sunt câteva dintre întrebările la care spectacolul DOCUANIMAL încearcă să răspundă, surprinzând atitudinea și poziția oamenilor în relație cu animalele pe care le întâlnim în fiecare zi.
Realizat în urma unui proces de documentare, spectacolul s-a construit pe baza materialelor obținute în interviuri cu persoane a căror activitate implică direct animalele: medici veterinari, terapeuți, angajați la pet shop, instructori canini, biologi și activiști în domeniul protecției animalelor, precum și din poveștile oamenilor de lângă noi, a căror viață s-a schimbat odată cu apariția unui animal de companie.

PROGRAMUL TURNEULUI FRESH START
București
MACAZ
15 octombrie
DOCUANIMAL
16 octombrie
ALL OVER YOUR FACE

Târgu-Mureș
Universitatea de Arte
22 octombrie
DOCUANIMAL
23 octombrie
ALL OVER YOUR FACE

Iași
Teatru Fix
25 octombrie
DOCUANIMAL
26 octombrie
ALL OVER YOUR FACE

Proiectul Fresh Start – Rezidențe de creație este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.