Șuteu către directorii teatrelor independente: Hai să încetăm să vrem să mai fie în România ca în Japonia

Actualitate Teatru

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, i-a sfătuit vineri pe directorii teatrelor independente să fie proactivi și să acționeze potrivit realităților românești și nu încercând să adapteze în România realități din alte țări.

„Haide să încetăm să vrem să mai fie în România ca în Japonia, ca în Germania… Hai să vedem ce se poate face în contextul în care suntem. Și ca să știm ce se poate face trebuie să înțelegem acest context, să îl cunoaștem și să ne vedem pe fiecare dintre noi ca pe niște posibili ChangeMakers”, a afirmat Șuteu, la Godot Cafe-Teatru din București, unde a ascultat doleanțele directorilor teatrelor independente din București și din țară.

suteu

Aceștia au acuzat fiscalitatea excesivă din domeniu, care ar inhiba însuși actul de creație, ca și lipsa de preocupare a autorităților față de problemele cu care se confruntă sectorul teatrului independent din România.

Corina Șuteu consideră că nu trebuie așteptat neapărat ca statul să îi abordeze pe creatori, ci aceștia să își câștige drepturile pledându-și cauza.

„În loc să ne gândim când va exista de la stat, trebuie să fim și din punctul ăsta proactivi și să spunem ‘noi avem acest teatru pe care l-am creat, logica în care funcționează e fantastică, am dori să existe mai multă atenție’. Și să insistăm și să ne găsim conexiunile în țară care fac ca tipul nostru de inițiativă să fie valorizată, iar comunitatea locală, publică s-o ‘asasinăm’ și să-i explicăm de ce e important ce facem noi. La un moment dat, ei vor înțelege. Din păcate, da, cere energie, cere forță, dedicație, pasiune. Dar, până la urmă, acestea sunt alegeri de viață. Vreți să le faceți? Bine. Nu vreți? Iarăși bine”, a spus Șuteu.

Ministrul Culturii consideră că nu managementul trebuie să conducă cultura, ci creativii să determine ce fel de management duce aceasta.

„Trebuie să îl readucem pe creator în centru și să nu ne imaginăm că el se reduce la taxare, administrare. Nu. Creatorul trebuie acompaniat să își înțeleagă statutul și din punct de vedere administrativ și din punct de vedere juridic și în chestiunea asta trebuie să existe un echilibru”, a mai spus Corina Șuteu.

În cadrul evenimentului a fost semnat un protocol vizând înființarea Asociației Teatrelor Independente din România, formată din 18 teatre fondatoare. Aceasta are ca scop susținerea sectorului teatral independent prin promovarea unor proiecte legislative, organizarea unui festival anual de teatru independent, sprijinirea debutului scenic al tinerilor creatori de teatru (actori, regizori, scenografi), asistarea și reprezentarea juridică a membrilor săi, stabilirea de contacte și relații profesionale cu organizații cu același specific din străinătate etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *