23 octombrie 2019

Studiotopia, o călătorie spre punctele de legătură a artei cu știința în Europa

Proiectul a fost câștigat de Centrul Cultural Clujean

By In Esenţial

Uniunea Europeană confirmă finanțarea proiectului de mare anvergură, STUDIOTOPIA, o călătorie spre punctele de legătură a artei cu știința în Europa

În încercarea de a găsi cele mai potrivite abordări privind provocările globale legate de dezvoltarea durabilă a societății noastre, mai multe organizații europene de artă și știință și-au unit forțele pentru a da naștere unui proiect intitulat STUDIOTOPIA – Arta întâlnește știința în era Antropocenă (Art meets Science in the Anthropocene), care constă în aducerea laolaltă a artiștilor și a oamenilor de știință din șapte țări europene.

Interacțiunea între domeniul artei și a științei a evoluat enorm în ultimele decenii. Numeroase centre de artă, universități, muzee, companii, artiști și oameni de știință din Europa se asociază, gândesc și acționează împreună pentru a ne aduce noi perspective și a crea soluții alternative la întrebări legate de mediu, poluare, bioștiință, inteligență artificială, astronomie, climatologie etc.

STUDIOTOPIA dorește să ne ofere o călătorie creativă în această direcție, abordând dezvoltarea durabilă prin părerile convergente ale artiștilor și a oamenilor de știință. Coordonat de organizația BOZAR și susținut de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene, acesta oferă un program complex de rezidențe concepute pentru o nouă generație de artiști și oameni de știință, precum și diverse expoziții, activități de cercetare și un proces creativ de activare și implicare a unui public specific, de la tineri la grupuri dezavantajate.

Centrul Cultural Clujean coordonează modulul educațional al proiectului, intitulat “Breaking new grounds” – “Cucerind noi teritorii” și va desfășura activități de cercetare, va găzdui două reședințe la care participă artiști și oameni de știință care vor lucra la narațiuni culturale, științifice și artistice legate de râul Someșul Mic, va organiza trei laboratoare educaționale pop-up, trei evenimente publice și două expoziții.

Studiotopia este un proiect care se întinde pe o perioadă de 36 de luni (2.09.2019-31.08.2022) și este realizat în parteneriat cu alți șapte parteneri internaționali: BOZAR (BE – partener principal), GLUON (BE), Ars Electronica (AT), Laznia Centre of Modern Art (PL), Onassis Cultural Centre (Gr), Vrije Universiteit Amsterdam (NL) și Laboral (SP).

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare urbană a cărei misiune este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformarea socială și dezvoltarea locală și regională. Cei 95 de membri ai Centrului Cultural Clujean sunt organizațiile și instituțiile culturale locale, universitățile clujene, cluburile de afaceri, asociații ale societății civile, administrația locală și regională.

Activitatea Centrului Cultural Clujean este sprijinită de Primăria Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj. Parteneri: Banca Transilvania, URSUS, Evozon, Radio Cluj.  

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.