21 noiembrie 2015

Stelian Tănase, la Cluj: Caut editor ca să-mi vândă romanele, nu să-mi stea cărţile în depozite

By In Carte, Esenţial

Scriitorul Stelian Tănase, cunoscut şi pentru controversatul mandat în fruntea televiziunii publice ca Preşedinte-Director general (PDG) al TVR, şi-a lansat, joi seara, romanul Dracul şi Mumia, apărut, într-o nouă ediţie, la editura Trei. Romanul are o poveste interesantă, a apărut prima dată la editura Adevărul, dar autorul s-a certat cu Dinu Patriciu,  pe atunci patronul  Trustului Adevărul, care nu a mai lansat cartea în condiţiile dorite de autor, a susţinut Tănase.

Lansarea de la Cluj a fost fără fastul pe care, poate, un autor renumit de romane şi o figură a vieţii publice timp de 25 de ani, Stelian Tănase, ar fi meritat-o. Totuşi,  mica sală de lansări de la etajul 1 al frumoasei librării Book Corner de pe bulevardul Eroilor a fost plină. Circa… 30 de persoane.

DSC_0467

Stelian Tănase la Book Corner – (c ) clujulcultural.ro

În public mulţi tineri, studenţi,  dar şi un cerc de intelectuali clujeni apropiaţi lui Tănase: prezentatorul volumului, istoricul Ovidiu Pecican, romanciera şi poeta Marta Petreu, directoarea revistei Apostrof, care i-a publicat recent un fragment din ultimul roman lui Stelian Tanase, poetul Virgil Mihaiu, politologul Michael Schafir, scriitorul Eugen Cojocaru sau artistul plastic Călin Stegerean.

Discuţia s-a purtat în jurul romanului Dracul şi mumia, dar nu numai. 

E un roman şocant, e despre răul din om. Povestea începe într-o noapte de aprilie, când mumia lui Lenin dispare din Piaţa Roşie…Este o intrigă picarescă, în tradiţia romanelor de aventuri şi spionaj despre istoriile secrete ale Războiului Rece. Personajele sunt fie reale, istorice-Lenin, Kafka, Brecht, Freud, Picasso, Tzara, altele sunt strict invenţia autorului. Mai presus de toate îl regăsim pe Diavol”, descrie editura Trei acest roman.

clujulcultural.ro vă oferă o filmare de la lansare:

Stelian Tănase a povestit şi despre controversatul jurnal de pe blogul personal care se referă la perioada petrecută ca şef al TVR, jurnal pe care Tănase a început să îl publice, cu dezvăluiri din interiorul televiziunii şi Puterii, abia… după ce a a fost dat afară de la TVR de Parlament, adică a doua zi după demitere.

“Jurnalul a avut succes enorm, a spart blogul. Îl scot în volum, am găsit editor, va face succes dar mă va face şi o persoană nefrecventabilă”, a glumit Tănase.

“Mie îmi face bine mediul ostil, mă energizează, mă face să nu las garda jos. Ştiu exact, cu precizie sociologică, cine mă atacă, cine e plătit de SIE, SRI, guvern, partide. Ostilitatea mă face să mă simt bine, sunt în lumea asta conflictuală de 25 de ani”, a mai spus Tănase, într-o săliţă plină de tineri, mai cu seamă, care nu ştim ce au înţeles din ce a vrut să spună acesta referitor la războaiele pe care le-a purtat la Bucureşti.

Scriitorul lucrează la un nou roman:

Îlvoi termina în două luni şi aş dori să îl lansez undeva la primăvară. Apropo,  caut editor cu care să fac succes, să-mi vândă romanele, nu să stea cărţile în depozite, să mă plătească să facem turneu de lansare, nu să vin să-mi plătesc singur venirea la Cluj”, a spus Tănase.

DSC_0469

Sursele clujulcultural.ro susţin că acesta a fost invitat la o emisiune a postul regional TVR Cluj, invitaţie la care însă fostul şef al televiziunii nu i-a dat curs!

De altfel, clujulcultural.ro a fost singura instituţie media locală prezentă la lansarea romanului Dracul şi mumia al lui Stelian Tănase de la Book Corner.

1 Comment
  1. Ceau 7 ianuarie 2016

    pai decat sa pierd timpul aiurea, mai bine dorm. publicul ala zici ca a fost platit sa asculte, ca prea mare-i atentia fata de tanase.

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.